Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Νέα θεραπεία καταπολεμά την ψωρίαση σε 120 μέρες

Μια νέα βιολογική θεραπεία κάνει τους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση, Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (ΑΣ) και Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) να χαμογελούν με αισιοδοξία καθώς οκτώ στους 10 βλέπουν πλήρη υποχώρηση της νόσου έπειτα από 16 εβδομάδες. Μάλιστα, το αποτέλεσμα διατηρείται, υπό συνεχή αγωγή, έως και τρία χρόνια! Η νέα βιολογική θεραπεία σεκουκινουμάμπη, η οποία κυκλοφορεί και στη χώρα μας, είναι η μοναδική που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία της μέτριας ως σοβαρής ψωρίασης κατά πλάκας σε ενήλικες ασθενείς. Στην Ελλάδα πάσχουν από ψωρίαση 200.000 ασθενείς, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από 50.000 άνθρωποι πάσχουν από φλεγμονώδεις σπονδυλαρθρίτιδες, όπως η ΑΣ και η ΨΑ, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι νεότεροι των 40 ετών. Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Αυτοάνοση

Σημειώνεται ότι η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες) οι οποίες συνήθως προκαλούν αποφολίδωση, κνησμό και πόνο. Τα άτομα με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εμφανίζουν, επίσης, ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη. Ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Δημήτρης Ρηγόπουλος τόνισε ότι «το καθαρό δέρμα αποτελεί πλέον τον νέο θεραπευτικό στόχο».

Από την πλευρά του, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας του ΑΠΘ, σημείωσε ότι «μελέτες με τη σεκουκινουμάμπη έδειξαν ότι οκτώ στους 10 ασθενείς επιτυγχάνουν πλήρη ή σχεδόν πλήρη υποχώρηση της νόσου ύστερα από 16 εβδομάδες». Η πλειονότητα των ασθενών διατηρεί το θετικό αποτέλεσμα για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ