Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Νέα θεραπεία θυρεοειδούς με βλαστοκύτταρα

Ενα μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς έκαναν επιστήμονες στις Βρυξέλλες με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Οπως αναφέρει η επιθεώρηση «Nature», η νέα μελέτη έδειξε ότι η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να αποκατασταθεί ακόμη και όταν ο αδένας έχει καταστραφεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα της μοριακής εμβρυολόγου Sabine Costagliola από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, η οποία καλλιέργησε βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο με τέτοιον τρόπο, ώστε να παράγουν τις πρωτεΐνες NKX2-1 και PAX8, που παράγονται μαζί μόνο στον θυρεοειδή. Οταν αναπτύχθηκαν με την παρουσία της ορμόνης του αδένα, μετατράπηκαν σε κύτταρα του θυρεοειδούς. Ωστόσο, τα τελευταία για να λειτουργήσουν πρέπει να οργανωθούν σε συγκεκριμένες τρισδιάστατες δομές, σχηματίζοντας μικρούς σφαιρικούς θύλακες που περιέχουν μόρια ιωδίου, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Με έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα σχημάτιζαν αυθόρμητα αυτούς τους θύλακες, οι οποίοι με τη σειρά τους απορρόφησαν ιώδιο και συνέθεσαν τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν τους θύλακες σε εννέα ποντίκια, στα οποία είχε καταστραφεί ο θυρεοειδής μέσω ραδιενεργού ιωδίου. Οπως προέκυψε, μετά τη μεταμόσχευση τα επίπεδα του θυρεοειδούς επανήλθαν σε φυσιολογικές τιμές στα οκτώ από αυτά! «Οταν ξεκινήσαμε τη μελέτη, ελπίζαμε ότι θα πάρουμε κάποια κύτταρα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της φυσιολογίας του θυρεοειδούς. Σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε ότι θα έχουμε σχηματισμένους θύλακες του αδένα» είπε η Sabine Costagliola.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μια πολύ σημαντική επιτυχία του σχετικά νέου τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, ο οποίος έχει στόχο να καταπολεμήσει ασθένειες αντικαθιστώντας ή αναγεννώντας κύτταρα, ιστό και όργανα που έχουν καταστραφεί.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν την παραπάνω μέθοδο σε ανθρώπους, χρησιμοποιώντας όμως πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) από τον οργανισμό των ίδιων των ασθενών. Αν το πετύχουν, θα μπορέσουν να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με υποθυρεοειδισμό, ο οποίος οδηγεί σε προβληματική σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ