Τρίτη, 20 Απρ 2021

Νέα «βόμβα» για τους μισθούς!

Νέες μειώσεις μισθών έρχονται από σήμερα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα με την πλήρη κατάργηση του επιδόματος γάμου, ενώ στον αέρα είναι πλέον και ο κατώτατος μισθός. Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με τη νομοθεσία να προβλέπει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η σχετική ρύθμιση που επιβλήθηκε από την τρόικα προβλέπει ότι «ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός δεν υποκαθιστά τους μισθούς που ορίζονται με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά ορίζει τα κατώτατα όρια για όλη την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη των πλέον χαμηλότερα αμειβομένων και των εργαζομένων στον άτυπο τομέα της οικονομίας».

Ελάχιστοι πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, σύμφωνα με τις οποίες ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 587 ευρώ μεικτά. Γι’ αυτό και στελέχη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος συμμετοχής του συνδικάτου στη διαβούλευση που θα ξεκινήσει σύντομα για τον κατώτατο μισθό. Οπως τονίζουν, ανεξάρτητα από την έκβαση του υποτιθέμενου διαλόγου, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τον υπουργό Εργασίας. Συνδικαλιστικά στελέχη υποστηρίζουν, όμως, την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όχι για την κατοχύρωση του βυθιζόμενου κατώτατου μισθού (ούτως ή άλλως, χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνονται με πολύ χαμηλότερες αμοιβές), αλλά για να διαφυλαχθεί σειρά από θεσμικά και εργασιακά ζητήματα, όπως ο χρόνος εργασίας και οι ημέρες αδείας. Για να ξεκινήσουν, πάντως, τα παζάρια με την κυβέρνηση, είτε για τον κατώτατο μισθό είτε για θεσμικά ζητήματα, πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Από σήμερα εφαρμόζεται η ρύθμιση που προβλέπει ότι διατηρούνται σε ισχύ μόνο οι όροι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που αφορούσαν τον εισαγωγικό βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Με την ίδια ρύθμιση περιορίστηκε η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων σε τρεις μήνες από τη λήξη τους, μειώθηκε ο βασικός μισθός κατά 22% και καταργήθηκε η δυνατότητα των συνδικάτων για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ