Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Νέα υποκρισία του «υπάρχου»

Συνεχίζονται οι καθημερινές παραστάσεις αυταρχισμού, αλαζονείας και αστείρευτου λαϊκισμού από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίες μπορεί να ήταν διασκεδαστικές, αν δεν επηρέαζαν την καθημερινότητά μας.

Διαπράττοντας ένα απαράδεκτο ολίσθημα, ο κ. Βενιζέλος καταφέρθηκε και χθες εναντίον της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας που έκανε δεκτή την αίτηση πολίτη για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΗ, η οποία είχε υποπέσει σε σκανδαλώδη λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων.

Ως απόλυτως άρχων, κάνοντας σαφή τη λανθασμένη εικόνα που έχει για τον ρόλο του στην κοινωνία, ο υπουργός σημειώνει ότι η διάταξη του Πρωτοδικείου «έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων», ενώ απειλεί ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες». Αναφερόμενος δε στους δημάρχους που πρωτοστατούν στο να μην πληρώνουν οι πολίτες το χαράτσι, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «είναι εύκολο να κάνεις τον τζάμπα καλό».

Αυτό βέβαια έκανε ο ίδιος στη συνέχεια, όταν, ξεπερνώντας κάθε όριο λαϊκισμού, αναφέρθηκε στο παράδειγμα μιας μητέρας με 16 παιδιά, στην οποία, όπως ανακοίνωσε, όχι μόνο θα «χαρίσει» το τέλος ακινήτων, αλλά θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να της γίνει χορηγία το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα εξεταστεί το θέμα των λαθών στον υπολογισμό του τέλους, σε συνεργασία με τους δήμους, αλλά και η περίπτωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις 23 Ιουνίου, όταν ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάριζε ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ δεν είναι μοχλός για να εισπράττεις φόρους. «Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και δεν μπορείς να συνδέεις την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων» είχε πει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Νεκταρία Σταμούλη


Περίεργη δήλωση Βενιζέλου για CDS

Ξεπέρασε τα εσκαμμένα χθες ο λόγος του συνταγματολόγου υπουργού Οικονομικών, όταν είπε με ρητορικό και ανεύθυνο τρόπο ότι ακόμα και ένα πιστωτικό γεγονός (που στα ελληνικά σημαίνει χρεοκοπία) δεν θα ενδιέφερε την Ελλάδα, καθώς αυτό καθαυτό το γεγονός αφορά τον εκδότη και τον κομιστή ασφαλίστρων (CDS)…

Η δήλωση Βενιζέλου, που έγινε στη διάρκεια της συνέντευξης για τον νέο Προϋπολογισμό, μπορεί να εκληφθεί και στιγμιαία «κοτσάνα», από αυτές που έχει πει πολλές φορές μέχρι τώρα ο αντιπρόεδρος.

Το φθινόπωρο ήταν η τρόικα, που έφυγε κατόπιν συνεννόησης μαζί του, για να τρέχει μετά να την παρακαλά να γυρίσει στην Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα και μεσούντος του θέρους ήταν οι δηλώσεις του περί μη χρήσης των τιμολογίων της ΔΕΗ για την είσπραξη φόρου επί των ακινήτων, κάτι που έγινε στη συνέχεια.

Πρόσφατα είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να μην απολέσουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες τις τράπεζές τους, σε περίπτωση που δέχονταν βοήθεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εμπλεξε τότε τις κοινές με τις προνομιούχες μετοχές και άφησε τον καθένα να καταλαβαίνει ό,τι θέλει.

Τώρα είναι η χαρούμενη «απασφάλιση» των CDS, που ήταν τρόμος μέχρι χθες για την Ελλάδα, αφού θα σήμαινε χρεοκοπία και τιμωρία για πολλά χρόνια μετά. Ο αμετροεπής κ. Βενιζέλος είναι φανερό ότι παίζει με τις λέξεις, γιατί γνωρίζει ότι την ίδια στιγμή, στη Φρανκφούρτη, κάποιες τράπεζες εκβίασαν την Ελλάδα και με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, η οποία, όπως είπαν, θα ήταν εξέλιξη που θα τις συνέφερε.

Από προχθές στη Γερμανία έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες με τις τράπεζες για τον τρόπο που θα γίνει το «κούρεμα» κατά 50% του ελληνικού χρέους. Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου, που συμμετέχει στις συνομιλίες ως παρατηρητής, ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια προετοιμάζει ανάλογα την κοινή γνώμη.

Πάντως, ανοίγοντας ένα τέτοιο θέμα με τα CDS, ο υπουργός Οικονομικών δημιουργεί ευλόγως και ερώτημα για τις προθέσεις του. Κάποιοι λένε ότι δεν πολυκαταλαβαίνει τα οικονομικά και άρα λέει και κάτι να περνάει η ώρα. Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ο αντιπρόεδρος ξέρει καλά τι λέει και καλύπτει τα νώτα του.


Τα  μεγάλα ψέματα του υπερφίαλου στη συνέντευξη

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά τρία μεγάλα ψέματα ξεστόμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Στη συνέντευξη που έδωσε για τον Προϋπολογισμό είπε τα ακόλουθα:

1. Δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2012. Την ίδια στιγμή όμως συμπλήρωσε ότι τούτο προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις στον Προϋπολογισμό του 2012 που θα υπονομεύουν την πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους. Με δεδομένο ότι πολλές από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού είναι έωλες, όπως η αύξηση των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 29% (!), τα νέα μέτρα είναι είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαια. Είναι γνωστή τοις πάσι άλλωστε η διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο και η οποία προβλέπει την αντικατάσταση ή τη διόρθωση ενός μέτρου με κάποιο άλλο όταν σημειώνονται αποκλίσεις.

2. Είναι η πρώτη φορά που ένας Προϋπολογισμός κατατίθεται στη Βουλή χωρίς να συνοδεύεται και από ένα φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο φορολογικό που ετοιμάζουν οι επιτελείς στην Καραγεώργη Σερβίας 10 και θα αποτελέσει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον το νέο φορολογικό φέρνει σειρά μέτρων για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων. Εμφαση δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα «άγριο» σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

3. Σημαντική ωφέλεια θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός στις δαπάνες για τόκους από την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI+). Ομως, πώς κερδίζουν οι πολίτες από την αποσυμφόρηση της πίεσης στις δαπάνες; Αυτό θα ίσχυε μόνο εάν η ωφέλεια των 3,6 δισ. ευρώ αξιοποιούνταν για κοινωνική πολιτική. Εάν δηλαδή έπαιρναν «μέρισμα» από τη συμφωνία της 27ης-28ης Οκτωβρίου.

Ο υπογράφων τον Προϋπολογισμό είπε ακόμη ένα ψέμα· ίσως το μεγαλύτερο: ότι θα εκτελεστεί κανονικά. Απαντες στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο νέος Προϋπολογισμός είναι καταδικασμένος να αποτύχει μπροστά στην αστάθεια του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και των επιθέσεων που ασκούν οι αγορές σε μεγάλες οικονομικά δυνάμεις της ευρωζώνης. Υπό αυτές τις συνθήκες οι προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού είναι παρακινδυνευμένες. Για να μην πούμε παντελώς άστοχες.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ