Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Νεκρός ο άνθρωπος-κλειδί για τον Ακη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση Τσοχατζόπουλου μετά την είδηση για τον θάνατο-μυστήριο του κατηγορουμένου για την υπόθεση TOR-M1 επιχειρηματία Βλάση Καμπούρογλου σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πρεσβεία της Τζακάρτα ενημερώθηκε χθες τηλεφωνικά για την ανέρευση σε δωμάτιο ξενοδοχείου ενός νεκρού άνδρα, ο οποίος είχε πάνω του ελληνικό διαβατήριο με το όνομα «Βλάσης Καμπούρογλου». Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα για τη μεταφορά της σορού στη χώρα μας και δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια του θανάτου του άνδρα. Η είδηση αυτή έγινε αμέσως γνωστή στην Ελλάδα, καθώς ο επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου ήταν διευθύνων σύμβουλος της Drumilan International (HELLAS), η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στην προμήθεια των TOR-M1. Βέβαια, στη χώρα μας είχε να εμφανιστεί χρόνια… Τελευταία «επίσημη» εμφάνισή του ήταν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα TOR-M1 το 2004, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε θεαθεί στο εξοχικό του στην Ιθάκη τουλάχιστον προ διετίας.

Σε αυτήν την πολυτελέστατη βίλα φέρεται να έχει φιλοξενήσει πολλές φορές στο παρελθόν και τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να την αποκαλούν «βίλα Ακη»! Βέβαια η σχέση των δύο ανδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας Τσοχατζόπουλου, δεν ήταν μόνο φιλική και κοινωνική. Μαζί με τον Λιβανέζο Φουάντ αλ Ζαγιάτ, ήταν οι άνθρωποι πίσω από τις εταιρίες Drumilan International (HELLAS), η οποία ιδρύθηκε το 1998 στην Αθήνα, και Drumilan Offset Program Ltd, που ιδρύθηκε το 2000 στην Κύπρο.

Ουσιαστικά, οι δύο αυτές εταιρίες φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση «παράνομων πληρωμών» για την προμήθεια των TOR-M1 και σήμερα είναι ανενεργές. Ειδικότερα, από λογαριασμό της προμηθεύτριας ρωσικής εταιρίας Αntev «φεύγουν» από τράπεζα της Μόσχας και εμβάζονται σε λογαριασμό της Drumilan Offset Program Ltd στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου 21.081.757 δολάρια ΗΠΑ, μέρος των οποίων καταλήγει στις εταιρίες Blue bell, P&A Investments S.A. και Beeston Management S.A. (συνολικά 38.114.000 ελβετικά φράγκα). Παράλληλα, έπειτα από αιτήματα δικαστικής συνδρομής και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, οι τραπεζικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη της Ελβετίας ο Βλάσης Καμπούρογλου κατέληξαν, μέσω δέκα εταιριών που λειτούργησαν ως «οχήματα» για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, περίπου 5.500.000 ευρώ στην ιταλική εταιρία SDG S.r.I. που διατηρούσε ο προφυλακισμένος για την υπόθεση επιχειρηματίας Βλάσης Καμπούρογλου.

Στο «κάδρο» είχε βάλει τον επιχειρηματία και ο Νίκος Ζήγρας, στη συμπληρωματική του απολογία τον Ιούλιο στον ανακριτή. Ειδικότερα, έλεγε για τον Βλάση Καμπούρογλου ότι ήταν ανάμεσα στους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της υπόθεσης, και συμμετείχε ενεργά στη διακίνηση των παράνομων «ωφελημάτων». Στις 14 Ιανουαρίου 2004, ο ίδιος ο επιχειρηματίας είχε καταθέσει για την προμήθεια των TOR-M1 στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και είχε ισχυριστεί ότι η Drumilan International (HELLAS) δεν έχει εισπράξει το παραμικρό ποσό από τη σύμβαση αντισταθμιστικών, ούτε από άλλη αιτία, αφού δεν έχει εκδώσει κανένα τιμολόγιο, και ότι ο κύκλος των εργασιών της περιοριζόταν αποκλειστικά στην υλοποίηση της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1.

Ποινικά, ο Βλάσης Καμπούρογλου περιλαμβανόταν στον κατάλογο των κατηγορουμένων, εναντίων των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας, της ψευδούς βεβαιώσεως και της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας για την υπόθεση των TOR-M1. Ωστόσο, δεν είχε κληθεί ακόμα από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή για να δώσει εξηγήσεις καθώς, αυτήν την περίοδο, ολοκληρώνεται η ανάκριση για το σκέλος της παράνομης απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του Ακη Τσοχατζόπουλου, και στη συνέχεια θα εξετάσει -ξεχωριστά- τις υποθέσεις των TOR-M1 και των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη ζωή του, ήταν παντρεμένος με Αγγλίδα και είχε δύο κόρες. Ανθρωποι που τον γνώριζαν όταν ακόμα κυκλοφορούσε στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ο επιχειρηματίαςαρεσκόταν να αυτοαποκαλείται «Τζορτζ Τορ». Πριν από δύο χρόνια ήταν η τελευταία φορά που, σύμφωνα με γείτονές του, εθεάθη στην Ιθάκη, όπου επέβλεπε τις εργασίες ανακαίνισης της βίλας του.


Ελεύθερη η πρώην σύζυγος (Γκούντρουν) Τσοχατζόπουλου με πυρά κατά της νυν


«Πυρά» εμμέσως πλην σαφώς σε βάρος της Βίκυς Σταμάτη και του

Ακη Τσοχατζόπουλου εξαπολύει η 75χρονη πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μολντενάουερ στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε χθες στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Η κατηγορούμενη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους μετά την απολογία της, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως. Ειδικότερα η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου ξεκαθαρίζει ότι τα 30 και πλέον χρόνια που ζούσε με τον πρώην υπουργό «η ζωή μας ήταν πολύ μετρημένη, δεδομένου ότι εκ της ιδιοσυγκρασίας μου διήγαγα πάντα σεμνό τρόπο διαβίωσης, χωρίς οικονομικές ακρότητες και υπερβολές, ενώ προσπαθούσα να διαφυλάττω διακαώς τον εαυτό μου και τα τέκνα μου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». Για δε τη Βίκυ Σταμάτη και το πώς συνετέλεσε στις κακές σχέσεις της με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, η 75χρονη κατηγορουμένη δεν κρύβει τα συναισθήματά της: «Σε κάθε περίπτωση μετά την οριστική διάσπαση της έγγαμης συμβίωσής μας με τον Α. Τσοχατζόπουλο το έτος 1995 και τη σύναψη της εξωσυζυγικής σχέσεώς του με τη νέα του σύντροφο και νυν σύζυγό του, η οποία έδινε τροφή όλο και για περισσότερα κακεντρεχή σχόλια σε βάρος της οικογένειάς μου και με γέμιζε οργή και θλίψη, οι σχέσεις μου μαζί του ήταν κακές και οι συνομιλίες μας ελάμβαναν χώρα ως επί το πλείστον διά δικηγόρων». Την ίδια στιγμή η πρώην σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου υπεραμύνεται της αθωότητάς της και γνωστοποιεί στον ανακριτή ότι αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα (κατάθλιψη). Για την αγορά του ακινήτου της στο Ψυχικό η κυρία Μολντενάουερ υποστηρίζει ότι μετά τον χωρισμό της με τον Ακη Τσοχατζόπουλο αποφάσισαν να πωλήσουν το σπίτι που είχαν στα Μελίσσια και να της αγοράσει ο πρώην υπουργός ένα σπίτι μόνο στο όνομά της, αντί τιμήματος 75.000.000 δραχμών, «ως αντιστάθμισμα της συμβολής μου στην ανατροφή των τέκνων μας και στην κοινή έγγαμη ζωή μας για διάστημα πλέον των 30 ετών (1964-1997)». Επισημαίνει επιπλέον ότι δεν προκύπτει από τη δικογραφία με ποιον τρόπο αυτή η αγορά συνδέεται με παράνομες πληρωμές από την προμήθεια των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και των υποβρυχίων. Παράλληλα η κατηγορουμένη χαρακτήρισε «έωλη» και «αβάσιμη» την απολογία του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος ανέφερε ότι έλαβε σε βαλίτσες στο εξωτερικό 500.000 δολάρια για να δώσει διαζύγιο στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στερείται αυθορμητισμού, ειλικρίνειας κι αποτελεί προϊόν ενός επί τρίμηνου αδιάλειπτου προβληματισμού κατηγορουμένου πώς θα αποσείσει τις σοβαρές ποινικές ευθύνες που τον βαρύνουν». Επίσης η 75χρονη υποστηρίζει ότι τα 3.000 που ελάμβανε μηνιαίως ως διατροφή δηλώνονταν κανονικά στην Εφορία, ενώ όσον αφορά το έμβασμα των 50.000 ευρώ που φέρεται να απέστειλε σε ιταλική εταιρία που εκπροσωπούσε ο Γ. Σαχμπατζίδης, αυτό το έκανε έπειτα από επίμονη παράκληση του Ακη Τσοχατζόπουλου.

 

Προφυλακίστηκε χθες και ο Γιάννης Σμπώκος

Προφυλακιστέος κρίθηκε έπειτα από πολύωρη απολογία, η οποία διήρκεσε πάνω από επτά ώρες, ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος. Πρόκειται για τον όγδοο κατηγορούμενο για την υπόθεση της παράνομης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κρίνεται προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Σμπώκος στην απολογία του αλλά και στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και υποστήριξε ότι ποτέ δεν συμμετείχε σε διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος».

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ανακριτή για τις χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού, οι οποίες τον εμφανίζουν να έχει στην κατοχή του μέρος των χρημάτων που έλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος ως «ωφελήματα» για εξοπλιστικά προγράμματα, ο Γιάννης Σμπώκος τις απέδωσε σε «λανθασμένη» εκτίμηση του πρώην υπουργού ότι και εκείνος είχε λάβει «παράνομο χρήμα». Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος βρισκόταν σε οικονομική στενότητα, με αποτέλεσμα να θεωρεί ότι και εκείνος ως γενικός γραμματέας εξοπλιστικών προγραμμάτων είχε «λαδωθεί», ωστόσο, κάτι τέτοιο ο κατηγορούμενος φέρεται ότι το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να υποστήριξε ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή του, περιγράφοντας μάλιστα ότι το 2010 του είχαν κάψει το αυτοκίνητο.

Οπως φέρεται να ανέφερε ο κατηγορούμενος, είχε δεχθεί τηλεφωνικές απειλές ακόμα και από τη Βίκυ Σταμάτη προκειμένου να τους βοηθήσει οικονομικά, λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Επισημαίνεται ότι εις βάρος του πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών, ο οποίος υπέγραψε τη σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, έχει απαγγελθεί ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο από το 1998 έως το 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε 40.000.000 ευρώ από τα «ωφελήματα» που έλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ η εκτιμώμενη απόδοση των χρημάτων αυτών το 2010 ανέρχεται σε 80.000.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός στις χειρόγραφες σημειώσεις του, που περιλαμβάνονταν στο αρχείο του, σχεδόν εμμονικά φέρεται ότι ζητά πίσω από τον Γ. Σμπώκο επανειλημμένα τα χρήματά του, ενώ ο Νίκος Ζήγρας και στις δύο συμπληρωματικές απολογίες του τον έχει χρίσει ένα από τα βασικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη διακίνηση του «μαύρου χρήματος». Στην τελευταία απολογία του ανέφερε: «Εχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειριζόταν ο Σμπώκος μέσω της χρηματιστηριακής εταιρίας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις μέσω ελβετικών τραπεζών». Χθες ο Γιάννης Σμπώκος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι αυτά είναι «μυθεύματα» του Ζήγρα και ότι η εταιρία του πεθερού του έχει ελεγχθεί και δεν έχει βρεθεί τίποτα το επιλήψιμο.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...