Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Νέο χάος με τα μπλοκάκια!

Οι επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών θα πρέπει να απευθυνθούν στις εφορίες για να σβήσουν την προκαταβολή φόρουΣτις εφορίες, προκειμένου να σβήσουν την προκαταβολή φόρου που τους έχει βεβαιωθεί, θα πρέπει να απευθυνθούν οι επαγγελματίες που έχουν λάβει σχετικό ειδοποιητήριο αλλά έχουν ήδη κάνει διακοπή εργασιών.

Οσοι φορολογούμενοι ασκούσαν το 2016 ατομικώς επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά εντός του έτους αυτού διέκοψαν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, υποβάλλοντας σχετικές δηλώσεις παύσης εργασιών στις αρμόδιες ΔΟΥ, χρεώθηκαν φέτος άδικα με προκαταβολή φόρου 100% επί του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, ενώ κανονικά, σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να απαλλαγούν από την προκαταβολή.

Τα ποσά του φόρου που καλούνται να πληρώσουν αδίκως και παρανόμως είναι τεράστια, καθώς η προκαταβολή φόρου -υπολογίστηκε με συντελεστή αυξημένο από 75% σε 100% επί του κύριου φόρου που αναλογεί στο όποιο εισόδημα από επιχειρηματικές δραστηριότητες- προέκυψε εντός του 2016!

Η εγκύκλιος

Σε ερμηνευτική εγκύκλιο που εστάλη στις εφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επαναλαμβάνονται όσα προβλέπονται στη φορολογική νομοθεσία και συγκεκριμένα: Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος έκλεισε τα βιβλία του έως το τέλος του προηγούμενου από την υποβολή της δήλωσης έτους και στο διανυόμενο έτος δεν υπάρχει εισόδημα και δεν έχει κάνει νέα έναρξη εργασιών, τότε δεν του βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου.

Στην εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με όσους φορολογουμένους έκλεισαν το μπλοκάκι τους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν φοροτεχνικοί, είναι πιθανόν να απαιτηθεί να επισκεφθούν την Εφορία με τα δικαιολογητικά της διακοπής εργασιών ανά χείρας και να ζητήσουν επανεκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (υπ’ αριθμόν ΔΕΑΦ 1140965 ΕΞ 2017) περιγράφονται απλώς οι ισχύουσες διατάξεις των άρθρων 67, 69 και 70 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για την προκαταβολή φόρου και στο τέλος αναφέρεται μόνο: «Δεδομένου ότι η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και (εφόσον) δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης)»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ