Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Νέο χαράτσι πολυτελείας

Φόρο πολυτελείας σε μόνιμη βάση θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τον φόρο επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης των φορολογουμένων που είχε εμφανιστεί ως έκτακτη εισφορά το 2011 και τώρα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.

Αυτό το νέο χαράτσι βρίσκεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή και υποκαθιστά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εκδόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν τις προαπαιτούμενες δράσεις του τρίτου Μνημονίου.

Ο συγκεκριμένος φόρος προκύπτει ως ποσοστό επί του τεκμηρίου και κυμαίνεται από 5% έως 10%. Επιβαρύνει ιδιοκτήτες αυτοκινήτων άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών που τα έχουν αγοράσει από το 2003 και μετά, αλλά και όσους έχουν πισίνες, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Ο φόρος θα αρχίσει να εισπράττεται από το 2014 και μετά, αφορά δηλαδή όσους έχουν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης από την 01/01/2013 και ύστερα. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εισπράξει 110.600.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα σε επιχειρήσεις που θα υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις.

Ι.Χ. από 1.929 κ.εκ.

Ειδικότερα, για οχήματα από 1.929 μέχρι 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος ανέρχεται στο 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου. Για αυτοκίνητα, όμως, με κυβισμό μεγαλύτερο των 2.500 κυβικών εκατοστών, ο φόρος διπλασιάζεται και φτάνει το 10% επί του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, έστω αυτοκίνητο διετίας 2.200 κυβικών εκατοστών. Το τεκμήριο είναι στα 10.600 ευρώ και με δεδομένο ότι ο φόρος πολυτελείας είναι στο 5%, τότε ο κάτοχός του θα κληθεί να πληρώσει το 2014 φόρο 530 ευρώ. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα για οχήματα υψηλού κυβισμού πέντε έως δέκα ετών, που το τεκμήριο είναι κατά 30% μικρότερο. Στην ίδια περίπτωση, εάν το όχημα είναι 2.200 κυβικών εκατοστών και είναι επταετίας, τότε ο φόρος πολυτελείας που θα καταβληθεί ανέρχεται στα 371 ευρώ. Οταν όμως το αυτοκίνητο είναι μεγαλύτερο από τα 2.500 κυβικά εκατοστά, τότε ο φόρος πολυτελείας αυξάνεται σημαντικά. Για παράδειγμα, για αυτοκίνητο 3.000 κυβικών εκατοστών τετραετίας, το τεκμήριο είναι στα 17.800 ευρώ. Μόνο που στην περίπτωση αυτή ο φόρος είναι στο 10%, άρα ο κάτοχος ενός τέτοιου οχήματος θα κληθεί να πληρώσει φόρο πολυτελείας 1.780 ευρώ. Εάν τώρα το ίδιο όχημα είναι οκταετίας, τότε το τεκμήριο είναι 30% μικρότερο και έτσι ο τελικός φόρος πολυτελείας ανέρχεται στα 1.246 ευρώ.

Σκάφη άνω των 6μ.

Για τους 135.833 πολίτες που διαθέτουν πισίνα, σκάφος αναψυχής μεγαλύτερο των έξι μέτρων, αεροσκάφος ή ελικόπτερο, ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται επίσης στο 10% επί του τεκμηρίου. Αρα, για παράδειγμα, για ένα σκάφος αναψυχής μήκους 10 μέτρων, εάν είναι μικρότερο της πενταετίας, ο φόρος πολυτελείας φτάνει τα 2.100 ευρώ. Αν το ίδιο σκάφος είναι από πέντε έως δέκα έτη, τότε ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει φόρο 1.785 ευρώ, ενώ εάν το σκάφος είναι μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο φόρος πολυτελείας που του αναλογεί ανέρχεται στα 1.470 ευρώ.

Αναφορικά με τον φόρο για τις επιχειρήσεις που πέφτουν στα δίχτυα της Εφορίας, αυτός θα υπολογίζεται επί των καθαρών κερδών και με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 50%, εφόσον διαπιστωθεί ότι η ίδια εταιρία έχει υποπέσει σε περισσότερες από 10 παραβάσεις που αφορούν μη έκδοση αποδείξεων ή έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ