Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Νεο εμβόλιο «αφαιρεί» τα κιλά

Ενα εμβόλιο κατά της παχυσαρκίας δοκιμάζεται για πρώτη φορά αυτόν τον καιρό στο εξωτερικό με επιτυχία, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας του υπερβολικού βάρους.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Animal Science and Biotechnology», αν το εμβόλιο περάσει με επιτυχία και τα επόμενα τεστ, οι επιστήμονες θα μπορούν να κάνουν λόγο για ένα νέο επαναστατικό όπλο κατά της παχυσαρκίας.

Το εμβόλιο λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας το να επιτεθεί στην ορμόνη που ευνοεί τον αργό μεταβολισμό και συνεπώς την αύξηση του βάρους. Για να το πετύχει, χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη μορφή της σωματοστατίνης, μιας ορμόνης που δρα ανασταλτικά στην έκκριση της αυξητικής ορμόνης από τον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης. Οι δοκιμές που έγιναν σε παχύσαρκα ποντίκια έδειξαν ότι εκείνα που τρέφονταν με πολλά λίπη παρουσίασαν μείωση στο βάρος τους κατά 10% σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημερών μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δύο ελαφρώς διαφορετικές εκδοχές του εμβολίου, οι οποίες προκάλεσαν μείωση του σωματικού βάρους κατά 10%, σε διάστημα τριών εβδομάδων μετά τη χορήγησή τους. Μάλιστα, άλλη έρευνα σε χοίρους, που προς το παρόν δεν έχει δημοσιευθεί, έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και όταν χορηγείται σε μικρότερη δόση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας δρα Keith Haffer από την εταιρία Braasch Biotech στη Ν. Ντακότα των ΗΠΑ, η θεραπεία της παχυσαρκίας μέσω εμβολιασμού μπορεί να προσφέρει στους γιατρούς ένα ισχυρό φάρμακο, αλλά και έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα του 21ου αιώνα χωρίς χειρουργικές επεμβάσεις.

Μέχρι στιγμής, η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γίνεται με επεμβάσεις και φάρμακα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι παρά την επιτυχία του εμβολίου είναι απαραίτητη η διεξαγωγή περισσοτέρων ερευνών, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες από τη χρήση του σε βάθος χρόνου.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ