Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Νέο Μισθολόγιο: Εξω φρενών η τρόικα για τις καθυστερήσεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν! Οχι, δεν αναφερόμαστε στο γιοφύρι της Αρτας, αλλά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ενα μισθολόγιο, το οποίο, ενώ θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο, στη συνέχεια μεταφέρθηκε για τον Σεπτέμβριο και τώρα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές του 2012, καθώς η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καθυστερήσει, έτσι ώστε να μη συγκρουστεί με την παραδοσιακή εκλογική της πελατεία, τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», έχει κυριολεκτικά εξοργίσει την τρόικα, η οποία επιθυμούσε την άμεση εφαρμογή του, προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο. «Μας κοροϊδεύουν. Δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση να υλοποιήσουν αυτά για τα οποία δεσμεύονται, καθώς το Δημόσιο για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνησή του είναι ταμπού» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της τρόικας στους συνομιλητές του στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος δεν πιέζει ιδιαίτερα την κατάσταση για να προχωρήσει το νέο μισθολόγιο, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει γίνει δέκτης έντονων παραπόνων της τρόικας. Και αυτό, γιατί δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τους υπαλλήλους του ίδιου του τού υπουργείου, καθώς αυτοί (μαζί με τους υπαλλήλους των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών) θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Την ίδια στιγμή, αυξομοιώσεις και στις συντάξεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, ανάλογες με τις μεταβολές στις βασικές αποδοχές των ενεργών δημοσίων υπαλλήλων θα φέρει το νέο μισθολόγιο. Το μισθολογικό κόστος αυτής της αναπροσαρμογής είναι που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σκέψεις να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες ακόμη η κατάθεσή του στη Βουλή, το οποίο θα καταργεί για τους σημερινούς υπαλλήλους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ όλα τα επιδόματα, με εξαίρεση πέντε.

Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι βασικοί μισθοί που αντιστοιχούν περίπου στο 60% των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνταξιοδοτικού κόστους.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, που επεξεργάζεται το ενιαίο μισθολόγιο, έχει εισηγηθεί τις εξής αλλαγές:

1. Τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία υπάγονται δικαστές, γιατροί του ΕΣΥ, Σώματα Ασφαλείας, Ενοπλες Δυνάμεις, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και άλλοι, να μείνουν εκτός ενιαίου μισθολογίου, αλλά να γίνουν και σε αυτά ανάλογες μισθολογικές προσαρμογές, όπως με το ενιαίο μισθολόγιο.

2. Οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που θα προσλαμβάνονται στο Δημόσιο θα λαμβάνουν ως πρώτο μισθό τις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή περίπου 710 ευρώ, αντί 860 ευρώ που είναι σήμερα.

3. Οι μειώσεις στα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου, όπως στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, θα γίνουν σε βάθος ακόμη και εξαετίας, ανάλογα με τις απώλειες που θα έχουν.

4. Οι μισθοί θα είναι ανάλογοι με την προϋπηρεσία και τα τυπικά προσόντα κάθε υπαλλήλου, ανεξαρτήτως σε ποιο υπουργείο απασχολείται.

5. Καταργούνται όλα τα ειδικά, γενικά και κλαδικά επιδόματα.

6. Μειώνονται τα μισθολογικά κλιμάκια από 18, που είναι σήμερα, σε 11.

Ουρανία ΓαλανούΑγχώνεται βλέποντας το τέλος να πλησιάζει

«Βαγγέλη, από την τελευταία φορά που σε είδα, πριν από τον ανασχηματισμό, άσπρισαν τα μαλλιά σου…» Η παρατήρηση αυτή στενού φίλου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε μαζί του στη Σκόπελο, αντανακλά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ευ. Βενιζέλος στην οδό Νίκης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το άσπρισμα των μαλλιών του αποτελεί μικρή απώλεια μπροστά στους γενικότερους κινδύνους για την ελληνική οικονομία…

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, παρά το γεγονός ότι στις δημόσιες εμφανίσεις του δείχνει να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, ο κ. Βενιζέλος περνά έντονο συναισθηματικό και πολιτικό άγχος. «Ο πολιτικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί πολύ», όπως του είπε, άλλωστε, ο ίδιος φίλος του στη Σκόπελο. Είναι προφανές ότι όλα αυτά επηρεάζουν και τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Βενιζέλου, αν και οι συνομιλητές του προτιμούν να σημειώνουν ότι, αν η χώρα δεν τιθασεύσει το χρέος, θέτοντας παράλληλα σε κίνηση τις αναπτυξιακές μηχανές, κανείς δεν θα έχει ευοίωνο πολιτικό μέλλον.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει πολύ καλά ότι κινδυνεύει να τελειώσει πολιτικά και ο ίδιος. Και πλέον σε ανεπίσημες συζητήσεις του δεν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση, γι’ αυτό και αφήνεις να διαρρεύσει ότι εφόσον δεν υπάρξει «συναίνεση» (όπως βαφτίζει η κυβέρνηση την προσπάθεια συνυπευθυνότητας) από τη ΝΔ, η καλύτερη λύση είναι οι εκλογές· άποψη την οποία δεν φαίνεται να ασπάζεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνειδητά έχει αφήσει τη «μάχη» της οικονομίας στα χέρια του αντιπροέδρου του, έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον να του… τραβήξει το χαλί, τελειώνοντάς τον πολιτικά!


Πρεμιέρα στο νέο ωράριο λειτουργίας του Δημοσίου

Με νέο ωράριο λειτουργούν από σήμερα οι υπηρεσίες του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα είναι πλέον 40 ώρες και όχι 37,5 που ήταν έως τώρα, και αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

Σκοπός της νέας ρύθμισης είναι η εξίσωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, η αύξηση της παραγωγικότητας των υπηρεσιών, καθώς και η κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών. H συγκεκριμένη αλλαγή επιβλήθηκε από την τρόικα στην κυβέρνηση, καθώς η ίδια, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους, δεν είχε καμία πρόσθεση να δυσαρεστήσει την εκλογική της πελατεία.

Με το νέο ωράριο, η είσοδος του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες και στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών θα γίνεται από τις 09.00 έως τις 15.00, ενώ ειδικά στις εφορίες το κοινό θα μπορεί να προσέρχεται έως τις 14.30.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 08.00 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κατ’ επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να είναι από τις 07.00 έως τις 15.00, από 07.30 έως 15.30, από 08.00 έως 16.00, από 08.30 έως 16.30 ή από 09.00 έως 17.50.

Μ.Β.Λ.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...