Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Νέο «όχημα» για… γκάζι στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα»

Την τεράστια και αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στη λεγόμενη «Αθηναϊκή Ριβιέρα», στην περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, μέσω της δημιουργίας Οχήματος Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vechicle – SPV).

Με τη δημιουργία του SPV, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει ακίνητα όπως οι ρημαγμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου (Κλειστό Τάε Κβον Ντο κ.λπ.), το Ελληνικό και ο Αγιος Κοσμάς (ο διαγωνισμός σε εξέλιξη), το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης (επίσης σε διαδικασία πώλησης), η στοιχειωμένη έκταση των πρώην Αλυκών Αναβύσσου, καθώς και άλλα ακίνητα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Η ένταξη των ακινήτων στο SPV θα επιτρέψει την ταχύτερη αξιοποίηση, την παραχώρηση «πακέτου ακινήτων» προς μακροχρόνια μίσθωση και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε ολόκληρη την περιοχή, ώστε να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον από επενδυτές. Ο σχεδιασμός συνδέεται με τις προβλέψεις του υπό έγκριση νέου ρυθμιστικού σχεδίου για την περίφημη «στροφή της πόλης προς τη θάλασσα» (η Αθήνα έχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο μέτωπο μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων) και τη δημιουργία των πόλων πρασίνου στο Φαληρικό Μέτωπο και στην περιοχή του Ελληνικού.

Στην ίδια ζώνη βρίσκονται και δημόσια ακίνητα που έχουν ήδη παραχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις σε ιδιωτικούς ομίλους, όπως οι μαρίνες Φαλήρου και Φλοίσβου, το συγκρότημα του πρώην Ξενία Λαγονησίου, οι ακτές Βούλας, ακίνητα της εκκλησίας -όπως η έκταση της Βουλιαγμένης-, καθώς και καταπατημένες εκτάσεις.

Μπορεί στο Ελληνικό να προχωράει ο διαγωνισμός (αν και εκκρεμεί σωρεία διοικητικών αποφάσεων προκειμένου να περάσει στη δεύτερη φάση), αλλά στο Φάληρο και στην Ανάβυσσο οι εγκαταστάσεις ρημάζουν. Το σχέδιο για δημιουργία εκθεσιακού κέντρου στο Κλειστό Γήπεδο του Ταε Κβον Ντο ναυαγεί, ενώ δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την τύχη των διπλανών ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Θετικά στον σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων επιδρά η δημιουργία της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και μεγάλου πάρκου 170.000 τ.μ., με κεφάλαια περί τα 600.000.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, στην ίδια περιοχή. Μόνο από τη συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται ότι η οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή θα ενισχυθεί κατά περίπου ένα δισ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό για το Ελληνικό μπορεί να υπήρξαν αντιδράσεις για την αποχώρηση του Αμερικανού μεγιστάνα Ντ. Τραμπ, αλλά φαίνεται ότι παραμένουν στο παιχνίδι το Κατάρ (μέσω Qatari Diar), η ισραηλινή Elbit και η βρετανική London Regional Properties. Η έκταση περιλαμβάνει και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, με ειδική πρόβλεψη για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουλή. Στον Αστέρα Βουλιαγμένης το ράλι της μετοχής συνδέθηκε με τις δηλώσεις στελεχών της Εθνικής Τράπεζας (που ελέγχει το 86% των μετοχών) περί σημαντικού ενδιαφέροντος κατά τη διαδικασία πώλησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αραβικούς, αμερικανικούς και άλλους ισχυρούς ομίλους. Κάποιοι συνδέουν το ενδιαφέρον με αντίστοιχο σχέδιο που προωθεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε κοντινό ακίνητο, το οποίο επίσης έχει προσελκύσει σοβαρό ενδιαφέρον.

Πρόσφατα η εταιρία διαχείρισης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος επικράτησε στον διαγωνισμό εκμίσθωσης για 40 χρόνιας της παρακείμενης μαρίνας Βουλιαγμένης. Σημειώστε ότι, παρά τη χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της Αστήρ Παλλάς, στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων έχουν υποστηρίξει κατά το παρελθόν ότι η αξία της γης προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Ποσοστό περί το 35% της γης στον αυχένα της Βουλιαγμένης, επί της οποίας είναι χτισμένο το συγκρότημα του Αστέρα, ανήκει στο Δημόσιο.

Στις Αλυκές Αναβύσσου, εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στην αξιοποίηση του ακινήτου, τμήματα έχουν επιστρέψει στους πρώην ιδιοκτήτες (νόμος προβλέπει ότι απαλλοτριωθείσες εκτάσεις επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες, αν έπειτα από 30 χρόνια δεν αξιοποιηθούν για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης). Πρόκειται για έκταση 1.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα ως δημόσιο τουριστικό κτήμα, περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 450 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες την περίοδο της δικτατορίας. Αυτά ακριβώς καταφέρνουν να αποσπάσουν με προσφυγές οι πρώην ιδιοκτήτες. Από τη δεκαετία του 1980 κυκλοφορούσαν σχέδια για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος, θεματικού πάρκου κ.λπ. στην περιοχή. Με την Ελλάδα στη δίνη της κρίσης, θεωρείται δύσκολη η αξιοποίηση του ακινήτου και γι’ αυτό στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων επιχειρούν να το εντάξουν στον συνολικό σχεδιασμό για την παραλιακή ζώνη.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ