Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Νέο ψαλίδι 12% στις συντάξεις άνω των 1.300 €

Οριζόντιες περικοπές 12% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και πιο μεγάλο πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις έκρυβε η… επιτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Από τα πρόσθετα 325.000.000 ευρώ από μείωση δαπανών, που ζήτησαν οι δανειστές της χώρας να περικοπούν, είχαν βρεθεί μόλις τα 225.000.000 ευρώ και τα υπόλοιπα 100.000.000 ευρώ βρέθηκαν μέσω της περικοπής των συντάξεων. Το τελικό ποσό που θα εξοικονομήσει το Δημόσιο (και θα αφαιρέσει βεβαίως από τις τσέπες των συνταξιούχων) από τις συντάξεις ανήλθε στα 400.000.000 ευρώ, από 300.000.000 ευρώ που ήταν η αρχική συμφωνία. Αλλωστε οι συνταξιούχοι είναι μια μόνιμη δεξαμενή από την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου από το 2009 και η κυβέρνηση Παπαδήμου σήμερα αντλούν χρήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις προβλέπουν την οριζόντια περικοπή σε όλα τα Ταμεία και σε ποσοστό 12% για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά 285.000 συνταξιούχους του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και άλλους 95.000 από τα υπόλοιπα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ). Επίσης, θα είναι μικρότερη τελικά η περικοπή που θα υποστούν οι συντάξεις στα λεγόμενα ευγενή ταμεία (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ολυμπιακή κ.λπ.). Με δεδομένο ότι έρχονται εκλογές και ότι στα Ταμεία αυτά η ΠΑΣΚΕ, η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, έχει την απόλυτη κυριαρχία, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί τελικά επιλέχτηκε η περικοπή στις κύριες συντάξεις να επιβαρύνει όλα τα Ταμεία. Στο ΝΑΤ παρέμεινε η αρχική απόφαση για πετσόκομμα 7%, χωρίς όμως να μπει πλαφόν, κάτι που αφορά 71.000 συνταξιούχους που θα δουν να περικόπτονται οι συντάξεις τους από το πρώτο ευρώ.

Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων οι μειώσεις αφορούν τους μισούς συνταξιούχους, δηλαδή περίπου 550.000, έχουν ως βάση (πλαφόν) τα 200 ευρώ και άνω και επιμερίζονται ως εξής:

– Για ποσά από 200 ευρώ έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10% μόνο για το υπερβαίνον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη 240 ευρώ από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), για παράδειγμα, θα χάσει το 10% από τα 40 ευρώ που βρίσκονται πάνω από τα 200 ευρώ. Συνεπώς η μείωση θα είναι 4 ευρώ και στο εξής ο εν λόγω συνταξιούχος θα λαμβάνει 236 ευρώ.

-Για ποσά από 250 έως 300 ευρώ η μείωση είναι 15% και αφορά το σύνολο του ποσού. Συνεπώς, στο ίδιο προηγούμενο παράδειγμα, αν η επικουρική σύνταξη είναι 280 ευρώ, τότε ο συνταξιούχος θα χάσει 42 ευρώ και στο εξής θα παίρνει 238 ευρώ.

-Για ποσά από 300 ευρώ και άνω η μείωση θα είναι 20%, επίσης στο σύνολο του ποσού. Αρα για μια επικουρική σύνταξη 320 ευρώ η μείωση θα είναι 64 ευρώ, συνεπώς θα υποχωρήσει στα 256 ευρώ.

Αναφορικά με την «τρύπα» των 325.000.000 ευρώ, με δεδομένα πια ότι 100.000.000 ευρώ καλύπτονται από τις συντάξεις, τα υπόλοιπα 225.000.000 ευρώ προκύπτουν από:

– Περικοπή 10% στα ειδικά μισθολόγια, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, δηλαδή από τον Μάρτιο (90.000.000 ευρώ).

– Πρόσθετη περικοπή στις αμυντικές δαπάνες (100.000.000 ευρώ).

– Πρόσθετη περικοπή στις φαρμακευτικές δαπάνες (35.000.000 ευρώ).

Ολες οι παραπάνω μειώσεις θα συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών και πρόκειται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή. Το υπουργικό συμβούλιο που θα εγκρίνει το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ακόμα και σήμερα.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Εμπόριο ελπίδας Κουτρουμάνη στα «κουφάρια» ΟΕΚ και ΟΕΕ για τις 1400 απολύσεις

Ελπίδες πουλάει το υπουργείο Εργασίας στους 1.400 υπό απόλυση εργαζομένους στους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Από τη μία αφήνει να διαρρεύσει ότι θα συσταθεί νέος φορέας που θα συμπεριλάβει τις αρμοδιότητες των δύο προηγούμενων και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, και από την άλλη ετοιμάζει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με μια απλή υπουργική απόφαση θα καταργεί και επίσημα τους δύο οργανισμούς. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους εργαζομένων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και στην ουσία προανήγγειλε ότι πρέπει να υπογραφεί η συγκεκριμένη Πράξη και ακολούθως να προχωρήσει η δημιουργία του νέου φορέα.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκατάθεση της τρόικας, που έως τώρα δείχνει ότι νοιάζεται να κλείνει φορείς και όχι να ανοίγει καινούργιους. Εξάλλου, στους 15.000 δημοσίους υπαλλήλους που οι δανειστές της χώρας έχουν υπολογίσει ότι θα απολυθούν εντός του έτους περιλαμβάνονται και οι 1.400 της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας εκφράζει την επιθυμία του να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας, που θα εισπράττει μόνο τις εισφορές από τους εργαζομένους, ικανοποιώντας έτσι τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που επιθυμούν διακαώς οι εργοδότες και πέρασε στο νέο Μνημόνιο και η τρόικα. Με χρήματα των εργαζομένων και με τη συμβολή του ΕΣΠΑ ο κ. Κουτρουμάνης θεωρεί ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα συνεχίσει να παρέχει τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και να χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ακόμα κι αν συσταθεί αυτός ο νέος φορέας, δεν θα μπορέσει να συμπεριλάβει το σύνολο των εργαζομένων. Οσοι μείνουν εκτός το καλό σενάριο είναι να βγουν στη σύνταξη, αν πληρούν τις προϋποθέσεις, ή να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου. Το αρνητικό σενάριο όμως είναι ότι τελικά θα απολυθούν.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και η ΓΣΕΕ με ξεχωριστή επιστολή που απέστειλε στη γενική γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ και η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στους κ. Μπαρόζο και Ρομπάι. Στην επιστολή αναφέρεται ρητά ότι μέσω της κατάργησης ΟΕΚ και ΟΕΕ επιχειρείται η διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς από τους δύο αυτούς οργανισμούς χρηματοδοτούνται τα συνδικάτα.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ