Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Νέο «ψαλίδι» από το 2012 και στις κύριες συντάξεις

Προαναγγελία για νέα μείωση και των κύριων συντάξεων εντός του 2012 έκανε το υπουργείο Εργασίας. Αν και κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου έλεγε χθες ότι η κύρια ασφάλιση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, έθετε ως προϋπόθεση για τη διατήρηση των κύριων συντάξεων στα σημερινά επίπεδα τον τερματισμό της ύφεσης. Ωστόσο, ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση στην οικονομία και το 2012, ενώ αβέβαιες είναι οι προοπτικές για το 2013 και τα επόμενα έτη.

Οπως παραδεχόταν κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, αν γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο της υψηλής ύφεσης «για άλλο ένα ή δύο χρόνια, τότε μιλάμε για άλλα πράγματα», δηλαδή θα ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Η δαπάνη για τις κύριες συντάξεις διαμορφώθηκε το 2010 στο 10,86% του ΑΕΠ, με το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων να φτάνει στο 5,75% του ΑΕΠ. Μαζί με την επικουρική ασφάλιση η δαπάνη φτάνει το 13,18% του ΑΕΠ το 2010 και έως το 2060 φτάνει το 13,89% του ΑΕΠ.

Χθες επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά από στελέχη του υπουργείου Εργασίας ότι από την αρχή του 2012 έρχεται η σφαγή των επικουρικών συντάξεων, η οποία μεσοσταθμικά θα είναι στο 15%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 50%, ακόμα και για τους ήδη συνταξιούχους. Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί η τρύπα στην επικουρική ασφάλιση, που για το 2011 φτάνει τα 850.000.000 ευρώ, κορυφαία στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι προωθείται η ενοποίηση σε ένα των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, το ζημιογόνο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) θα ενοποιηθεί με τα ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεις κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικός τομέας). Πρόκειται για ένα ταμείο-μαμούθ, που θα έχει 2.500.000 ασφαλισμένους και πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας εκβιάζει ωμά τα ταμεία να μπουν στον νέο ενιαίο φορέα, αφού, ενώ ισχυρίζεται ότι είναι εθελοντική η ένταξή τους σε αυτό, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι όσοι αρνηθούν θα αφεθούν στην τύχη τους να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Αν δεν το καταφέρουν, τότε θα βάλουν λουκέτο και έτσι θα χαθεί εντελώς η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους τους.

Στο εξής θα εφαρμοστεί το μοντέλο του ανταποδοτικού υπολογισμού των συντάξεων, ενώ θα υπάρξει ατομικός λογαριασμός για όσους έχουν ασφαλιστεί από το 2001 και μετά. Συνολικά πάντως το ποσοστό αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων δεν θα είναι πια μεγαλύτερο του 20%.

Οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δείχνουν ότι τα επικουρικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω ύφεσης και καθυστέρησης στην περίοδο ωρίμανσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη περικοπή στις επικουρικές συντάξεις μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. Αρχικά υπήρξε περικοπή τον περασμένο Σεπτέμβριο 3%-10% για όλες τις επικουρικές από 300 ευρώ και άνω. Στη συνέχεια υπήρξε νέα αναδρομική περικοπή από 1ης Νοεμβρίου για τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΜ κατά 30%, 15% για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛ.ΤΑ., ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ και το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, και έως 50% για όσους υπάγονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της ΓΣΕΕ που με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «συνεχιζόμενες περικοπές στις κύριες αλλά και στις επικουρικές συντάξεις που μαζί με τις φοροεπιδρομές και τα έκτακτα χαράτσια έχουν καταστήσει τους συνταξιούχους από απομάχους της δουλειάς σε απομάχους της ζωής».

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ