Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Νέο «ψαλίδι» έρχεται στις επικουρικές!

Οριζόντιες περικοπές της τάξης του 5% στις συντάξεις του ΕΤΕΑ «κρύβει» το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Νέο κύκλο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, που βρίσκεται από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή. Η διάταξη σύμφωνα με την οποία στο εξής ο υπολογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) δεν θα καλύπτει ελλείμματα επικουρικών ταμείων μεταφράζεται σε έμμεση, αλλά ουσιαστική εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται πια ένας «αυτόματος κόφτης» και έτσι, όταν διαπιστώνεται ότι το Ταμείο παράγει ελλείμματα, θα μπορεί να πραγματοποιείται ανάλογη περικοπή συντάξεων.

Το ενδεχόμενο νέας οριζόντιας περικοπής θα προκύψει εφόσον το ΕΤΕΑ καταγράψει έλλειμμα έως το τέλος του έτους. Το ποσοστό της περικοπής δεν έχει ακόμα καθοριστεί, αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5%. Ο λόγος είναι ότι έως τώρα το έλλειμμα που έχει καταγράψει το ΕΤΕΑ κινείται στα επίπεδα των 50.000.000 ευρώ, άρα είναι πολύ μικρότερο από την αρχική εκτίμηση για ετήσιο στόχο ελλείμματος πάνω από 320.000.000. Συνδυαστικά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν στα ανώτατα επίπεδα χορήγησης των επικουρικών συντάξεων. Ενα πλαφόν που ακόμα δεν έχει οριστεί το ύψος του, αλλά εξετάζεται να μην υπερβαίνει τα επίπεδα των 350-400 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των μηνιαίων αποδοχών από επικουρικές συντάξεις δεν υπερβαίνει τα 165 ευρώ.

Κι άλλο πλήγμα

Ανάλογα δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και από το σκέλος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), καθώς η κατάργηση της διάταξης που έδινε το δικαίωμα σε «νέους» ασφαλισμένους (έναρξη εργασιακού βίου μετά την 1/1/1993) να επιλέγουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία επίσης αναμένεται να προκαλέσει πρόβλημα στα έσοδα του Ταμείου. Με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι πρόεδροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ – Γιώργος Στασινός), του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ – Γιώργος Πατούλης) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ – Βασίλης Αλεξανδρής) απαιτούν την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης. Χαρακτηριστικό των θετικών αποτελεσμάτων της εν λόγω διάταξης είναι ότι μόνο για τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών το δικαίωμα στην επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας έχει αποφέρει επιπλέον έσοδα 9.203.454 ευρώ (αύξηση 13,8%). Επίσης σε σχέση πάντα με το δεύτερο εξάμηνο του 2014 επιπλέον 7.286 περισσότεροι μηχανικοί (αύξηση 21,70%) μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ