Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Νέο ψαλίδι σε Δημόσιες Επενδύσεις, Αμυνα για την «μαύρη τρύπα» των 325.000.000 €

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι αμυντικές δαπάνες και οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου πρόκειται να περιοριστούν ακόμα περισσότερο ώστε να κλείσει η «τρύπα» των 325.000.000 ευρώ στο σκέλος των κρατικών εξόδων, με βάση τις απαιτήσεις της τρόικας.

Παρά το γεγονός ότι ήδη υπέστησαν μια δραματική περικοπή μέσω του νέου Μνημονίου, έρχεται και νέο, αναγκαστικό πετσόκομμα, για να βγουν τα νούμερα και να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Για το τελικό ύψος της περικοπής το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει το αργότερο ως σήμερα το βράδυ.

Το βέβαιο είναι ότι, μαζί με τα 325.000.000 ευρώ που… αναζητούνται, το συνολικό κόστος από πρόσθετα μέτρα που επέβαλε η τρόικα μέσω του νέου Μνημονίου ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι στην ουσία πρέπει να ξαναγραφτεί από την αρχή ο Προϋπολογισμός του 2012. Μάλιστα στους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους του νέου Μνημονίου υπάρχει και η πρόβλεψη είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, την ώρα που ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει στην ουσία τεθεί εκτός λειτουργίας. Το γεγονός αυτό παραδέχεται και η ίδια η τρόικα και γι’ αυτό ζητάει άμεση ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου για τουλάχιστον 300 περιπτώσεις φορολογουμένων «μεγάλης οικονομικής επιφάνειας», με την πρόσληψη 1.000 εφοριακών – ελεγκτών ως το τέλος Απριλίου. Την ίδια στιγμή, ως το 2015, προβλέπονται μέτρα που ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος οι περικοπές αυτές αφορούν τα εξής:

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 400.000.000 ευρώ. Αφορά μόνο προγράμματα που δεν συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από τις αμυντικές δαπάνες, 300.000.000 ευρώ.

Από τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, 200.000.000 ευρώ.

Περικοπή 550 θέσεων αντιδημάρχων και προσωπικού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις απομακρυσμένων περιοχών, αμοιβές πανεπιστημιακών, αναπληρωτών καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και λειτουργικών δαπανών σχολείων, με στόχο εξοικονόμηση 280.000.000 ευρώ.

Από τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, 300.000.000 ευρώ.

Μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες. Κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί με τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης, καθορισμό ανώτατων τιμών γενόσημων φαρμάκων, μείωση περιθωρίου κέρδους για τα φαρμακεία, υποχρέωση ηλεκτρονικής συνταγής για όλους τους γιατρούς και ψήφιση νόμου περί εκπτώσεων στο φάρμακο, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1ης Ιανουαρίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ