Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Νέο ψαλίδι στα εφάπαξ (έως 30%)

Στην απόφαση για μείωση των εφάπαξ βοηθημάτων από 10% έως 30% κατέληξε το υπουργείο Εργασίας. Υστερα από διαδοχικές συσκέψεις που είχε τα τελευταία 24ωρα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης με στελέχη του υπουργείου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων, η λύση που πρόκειται να ακολουθηθεί είναι στο εξής να γίνει απολύτως ανταποδοτική η σχέση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται στα Ταμεία Πρόνοιας και των παροχών (εφάπαξ) που χορηγούν. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα Ταμεία που καταγράφουν ελλείμματα θα υποστούν μειώσεις στο εφάπαξ έως και 30%, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έως και αναδρομική περικοπή ακόμα και από 1/1/2011.

Στο πακέτο προτάσεων που θα κατατεθούν στην τρόικα προς έγκριση περιλαμβάνεται και η απόφαση να μην υπάρξει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για να καλυφθούν τα ελλείμματα των Ταμείων που χορηγούν εφάπαξ. Ειδικά για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό πρόβλημα, εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις, το άνοιγμα φτάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, ενώ όσοι υποβάλλουν σήμερα τα χαρτιά τους κινδυνεύουν να πάρουν εφάπαξ έπειτα από επτά χρόνια…

Χωρίς ακόμα να έχει αποφασιστεί ποια Ταμεία θα υποστούν τις νέες περικοπές, θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιηθούν οι πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες που είχε παραγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και είναι έτοιμες από τις αρχές Μαΐου. Οπως έχει ήδη προκύψει από τα στοιχεία αυτών των μελετών, υπάρχουν 23 Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα σε σχέση με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται. Αυτά είναι: Δημοσίων υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εταιριών τσιμέντων, υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, Ορθόδοξων Εφημερίων Κλήρου Ελλάδος, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, νομικών, απασχολουμένων στα μέσα ενημέρωσης, εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Τύπου, ιπποδρομών, ΔΕΗ, ΕΡΤ, τουρισμού, Εμπορικής, Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας, μηχανικών, αστυνομικών και εργαζομένων στο ΙΚΑ.

ΟΕΚ:Οριστική αναστολή

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που πρόκειται να προκύψουν σε σχέση με τα προγράμματα που ήταν υπό την ευθύνη των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Κατοικίας (ΟΕΚ), τα οποία καταργήθηκαν, το υπουργείο Εργασίας καταλήγει στα εξής: Αναστέλλεται οριστικά το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ, ενώ εξετάζεται η φόρμουλα με την οποία θα υπάρχει στο μέλλον επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου για χορήγηση δανείων. Επίσης, θα υπάρξουν νέα προγράμματα και για κοινωνικό τουρισμό. Ολα αυτά θα προκύψουν υπό το καθεστώς μιας νέας, κοινής διεύθυνσης, που θα δημιουργηθεί εντός του ΟΑΕΔ.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ