Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Νέο «σχέδιο Ανάν» με αλλαγές διακοσμητικές!

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου (ΔΗ.ΚΟ.) Νικόλας Παπαδόπουλος μιλάει για όλα. «Το σκηνικό στο Νταβός στήθηκε μόνο για να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο Ακιντζί» λέει

Δεν δικαιολογείται αισιοδοξία στο Κυπριακό αναφέρει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου (ΔΗ.ΚΟ.) Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας», καθώς εκτιμά ότι επιχειρείται επαναφορά λύσης «τύπου Ανάν, με διακοσμητικές αλλαγές», την ώρα που το ψευδοκράτος αναβαθμίζει συνεχώς την παρουσία του, όπως φάνηκε στο Νταβός, όπου -όπως λέει- το «σκηνικό στήθηκε μόνο και μόνο για να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο κ. Ακιντζί». Καταγγέλλει διεργασίες «στο σκότος» και «μυστική διπλωματία» από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με συνεχείς υποχωρήσεις καλής θέλησης σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, δίνοντας διπλωματικό χώρο στην Τουρκία. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «εγγυήτρια δύναμη», κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη ότι θυσίασε τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες στον βωμό των διαπραγματεύσεων.

Κύριε Παπαδόπουλε, στην Αθήνα βρεθήκατε εν μέσω των εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό και είχατε επαφές με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία, και τον υπουργό Εξωτερικών. Διαπιστώνετε συμπόρευση;

Συμπόρευση στις στρατηγικές επιλογές Αθηνών – Λευκωσίας υπάρχει διαχρονικά. Και αυτό είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Από κει και πέρα, το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται» συνεχίζει και πρέπει να συνεχίσει να ισχύει, αλλά και να ενισχύεται. Είναι γι’ αυτό που κρίνουμε αναγκαία τη διαρκή και πλήρη ενημέρωση της Αθήνας για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα δεν είναι απλώς εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και ο μόνιμος και ανιδιοτελής συμπαραστάτης του κράτους μας αλλά και του κυπριακού Ελληνισμού. Γι’ αυτό είμαστε πάντα ευγνώμονες.

Πώς αξιολογείτε τη συνάντηση Αναστασιάδη – Μπαν Κι Μουν – Ακιντζί στο Νταβός;

Οπως είπα και δημοσίως, αμέσως μετά τη συνάντηση ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λεπτομερή και ειλικρινή ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν σε αυτή τη συνάντηση. Ομως, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Ακιντζί για τους εποίκους, τις εγγυήσεις, τις μόνιμες παρεκκλίσεις, το περιουσιακό, το εδαφικό, την κατάργηση της Κ.Δ. και όλα τα άλλα θέματα όλον αυτόν τον καιρό, διερωτόμαστε σε ποιες πτυχές ακριβώς έχει υπάρξει πρόοδος και πού στηρίζεται η αισιοδοξία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, όπως εκφράστηκε αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, οι γενικόλογες συνήθεις συστάσεις και ευχές του γενικού γραμματέα αποδεικνύουν δυστυχώς ότι το σκηνικό στο Νταβός στήθηκε μόνο και μόνο για να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο κ. Ακιντζί.

Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυπριακής και της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του διεθνούς παράγοντα ότι βρισκόμαστε «κοντά» σε λύση -και ποια λύση;

Δυστυχώς δεν έχουμε επαρκή ενημέρωση, καθώς η κυβέρνηση και τα κόμματα ΔΗ.ΣΥ. και ΑΚΕΛ που τη στηρίζουν στο Κυπριακό επιλέγουν μέχρι στιγμής την οδό της συσκότισης και της μυστικής διπλωματίας. Μακάρι να είμαστε κοντά σε λύση, αλλά αυτή η λύση να είναι καλή. Δυστυχώς, όμως, όλες οι ενδείξεις, όλες οι πληροφορίες και το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, προμηνύουν ότι, εάν όντως είμαστε «κοντά σε κάτι», τότε αυτό το κάτι θα είναι μια κάκιστη λύση, ένα κάκιστο κλείσιμο του Κυπριακού εις βάρος των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο διάγγελμα προ του δημοψηφίσματος του Απριλίου 2004, ο αείμνηστος πατέρας σας ακύρωσε τα υπόγεια σχέδια με την ιστορική φράση «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα»! Θεωρείτε ότι σήμερα, σχεδόν 12 χρόνια μετά, επιχειρείται επαναφορά του Σχεδίου Ανάν;

Φοβάμαι πως ναι! Δυστυχώς, η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια από τους κυρίους Χριστόφια και Αναστασιάδη έδωσε τη δυνατότητα να επανέλθουν στο τραπέζι οι περισσότερες, αν όχι όλες, διατάξεις του Σχεδίου Ανάν και να επιχειρείται ουσιαστικά η επιβολή του, μέσω διακοσμητικών αλλαγών ή επικοινωνιακών αναδιατυπώσεων.

Οι χειρισμοί του Αναστασιάδη χαρακτηρίζονται από συνεχείς υποχωρήσεις

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη (είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν); Γιατί λέτε ότι υπάρχει συσκότιση στους χειρισμούς. Ποιες δυνάμεις θεωρείτε ότι θέλουν την Κύπρο «όμηρο» των στρατηγικών επιλογών τους;

Οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη αποτελούν αντιγραφή και συνέχεια των χειρισμών του κ. Χριστόφια. Χαρακτηρίζονται από συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς το παραμικρό αντάλλαγμα και από ενέργειες που οδηγούν σε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Γενικότερα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Τουρκία εμφανίζεται (και πάλι) «διατεθειμένη» να συμβάλει σε λύση! Ποιος ο ρόλος του Μ. Ακιντζί; Δηλώσατε ότι παρά τις αρχικές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην πορεία φάνηκε ότι υιοθετεί τις πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της Αγκυρας.

Και έτσι είναι, δυστυχώς. Μια ματιά στις καθημερινές δηλώσεις Ακιντζί αλλά και στο τι καταθέτει στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι ο κ. Ακιντζί ενεργεί ως φερέφωνο των τουρκικών θέσεων. Σε ό,τι αφορά δε την εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι «διατεθειμένη» για λύση, αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και έχει δημιουργηθεί τόσο λόγω της διεθνούς προπαγάνδας της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και λόγω της στάσης του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗ.ΣΥ. και ΑΚΕΛ, οι οποίοι διαφήμιζαν παντού τη δήθεν διαλλακτικότητα του κ. Ακιντζί, δημιουργώντας προσδοκίες που πλέον καταρρίπτονται καθημερινώς.

Περί φυσικού αερίου και πόρων

Τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο και τους φυσικούς πόρους της Κύπρου; Θα συμβάλει σε λύση η ανακάλυψη κοιτασμάτων;

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να συνεχίζονται ανεξάρτητα και ανεπηρέαστα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται αλλά και οφείλει να ασκήσει αυτό το κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμά της. Δυστυχώς όμως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε τη συμπερίληψη στην ατζέντα του Κυπριακού του θέματος του φυσικού αερίου. Αποτέλεσμα, η επιθετική τακτική της Τουρκίας, η οποία, θυμίζω, παραβίαζε με τουρκικά πολεμικά σκάφη την κυπριακή ΑΟΖ, καθότι δεν ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκυπρίους αλλά μόνο για το πώς η ίδια θα αποκτήσει ρόλο και οφέλη από την ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή υπάρχει «πάγωμα» ή συνειδητή καθυστέρηση στις διαδικασίες αξιοποίησης του φυσικού αερίου, αφού οι εταιρίες περιμένουν να δουν τι γίνεται στο Κυπριακό και η κυβέρνησή μας, με την όλη στάση της, έστειλε το μήνυμα ότι ορθώς περιμένουν.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ