Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Νέο σενάριο για φορολόγηση ακινήτων με το τετραγωνικό!

Ενα νέο σενάριο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εξετάζει το υπουργείο, το οποίο προβλέπει ότι το χαράτσι θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο σε καθένα ακίνητο ξεχωριστά και θα αυξάνεται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου και όχι ανάλογα με την αξία του. Σε ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται επιπλέον και κάτι σαν τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, γνωστό από παλαιότερα και ως ΦΜΑΠ, που μετεξελίχθηκε σε ΦΑΠ. Ειδικότερα, το νέο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει τα εξής:

-Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητων θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, όπως δηλαδή επιβάλλεται και το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττει η ΔΕΗ, ενώ δεν θα υπάρχει αφορολόγητο.

-Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβάλλεται στην επιφάνεια του ακινήτου (όπως και το χαράτσι της ΔΕΗ) και όχι στη συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου (όπως γίνεται σήμερα με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας). Θα προβλέπει δηλαδή συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο, σε κλίμακες οι οποίες θα αυξάνονται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου.

-Η φορολογική επιβάρυνση θα ξεκινά από χαμηλά για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές και θα πλήττει κυρίως τη μεσαία ακίνητη περιουσία.

-Η είσπραξη του φόρου θα γίνεται μέσω των εφοριών και όχι μέσω της ΔΕΗ.

-Επιδιώκεται η εξαίρεση από τον φόρο των κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο νέος φόρος θα είναι πιο προοδευτικός, με στόχο όσο μεγαλύτερη είναι η αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας τόσο να αυξάνεται αντίστοιχα και η φορολογική επιβάρυνση.

Στους δήμους

Στο μέλλον ο φόρος αυτός ενδέχεται να εκχωρηθεί σαν έσοδο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντίστοιχη περικοπή των πόρων τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για τις επικείμενες αλλαγές δήλωσε με νόημα: «Μας ενδιαφέρουν δύο πράγματα: να κρατηθεί ο δημοσιονομικός στόχος και να πληρώσουν περισσότεροι λιγότερα».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο στόχος είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ παραμένει, ενώ αναμένεται να χαμηλώσει ο στόχος βεβαίωσης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται πάντως ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί η ανωτέρω πρόταση και εξαιρεθούν και πάλι αγροτεμάχια και οικόπεδα, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει για ακόμη μια φορά καταφέρει να πετύχει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που ουσιαστικά είναι βασικό προαπαιτούμενο για τη δικαιότερη φορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων και φυσικά για τον στόχο που έχει θέσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: Καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους!

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ