Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Νέο θρίλερ: Ο γόρδιος δεσμός για τα μέτρα των 3 δισ.

Προθεσμία δύο εβδομάδων έδωσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση για να υλοποιήσει πολλά από τα σκληρά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο με την τρόικα, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, γιατί φέρνουν χιλιάδες νοικοκυριά στα όρια της φτώχειας. Ιδιαίτερα, η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως τη μείωση στα ειδικά μισθολόγια,την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων και για το 2012, αλλά και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα δεν πρέπει να προσδοκά νέα δόση από τη συμφωνηθείσα βοήθεια πριν από τον Σεπτέμβριο και αφού υπάρξει νέος έλεγχος της τρόικας, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου. Σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα δεν κατέθεσε επίσημο αίτημα για επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του στον Γιάννη Στουρνάρα ήταν σαφές και σκληρό! Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα όλα όσα αποφασίστηκαν στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Μαρτίου και συμπεριελήφθησαν ως μέτρα στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του 2012. Δηλαδή η υποχρέωση για 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο, λουκέτα σε δημόσιες επιχειρήσεις και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στα 14,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Και η λήψη των μέτρων αυτών αποτελεί προαπαιτούμενο για τους Ευρωπαίους, προκειμένου στη συνέχεια να δεχτούν να συζητήσουν για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος.

Η τρόικα επιστρέφει στις 24 Ιουλίου στην Αθήνα για τον τελικό έλεγχο, προκειμένου να αποφασίσει για την καταβολή της επόμενης δόσης. Στις νέες διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα, δηλαδή μετατάξεις και εθελούσια έξοδο αντί των απολύσεων στο Δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις αντί για καταργήσεις δημόσιων επιχειρήσεων κ.ά. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις τόσο μικρότερη θα είναι η λιτότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ενταχθεί στο Μνημόνιο πάνε κατευθείαν για αποπληρωμή χρέους. Μόνο, αν γίνουν πρόσθετες ιδιωτικοποιήσεις, μπορεί να ελπίζει σε έσοδα η κυβέρνηση.

Το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος θα τεθεί -όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας- όταν το πρόγραμμα επανέλθει σε τροχιά. Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε χθες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ομαλοποιήσει την εκτέλεση του Μνημονίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο Μνημόνιο. Οπως, άλλωστε, τόνισαν οι 17 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία θα περιέχει ειδική ανάλυση για το κόστος της επέκτασης αλλά και για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, που με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε χθες ότι αναζητείται ενδιάμεση λύση για να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ ευρώ, που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Στέλιος Κράλογλου


Το βαρύ πακέτο του Μαρτίου

 

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, περικοπές σε συντάξεις, επενδύσεις και δαπάνες για το το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε το περασμένο Μάρτιο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Κάποια από τα μέτρα αυτά προχώρησαν, κάποια άλλα όμως πάγωσαν.

Τι υλοποιήθηκε

-Μείωση των δαπανών υπουργείου Αμυνας 400.000.000 ευρώ.

-Μείωση επιχορήγησης στον ΕΟΠΠΥ κατά 500.000.000 ευρώ.

-Περικοπή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων κατά 400.000.000 ευρώ.

-Περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων για 386.000.000 ευρώ.

-Περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 576.000.000 ευρώ.

-Μείωση των υψηλών συντάξεων του Δημοσίου για 66.000.000 ευρώ.

-Μείωση εφημεριών γιατρών ΕΣΥ κατά 53.000.000 ευρώ.

-«Ψαλίδι» στα επιδόματα πολυτέκνων κατά 43.000.000 ευρώ.

-Μείωση των εκλογικών δαπανών κατά 70.000.000 ευρώ.

 

Τι έχει μείνει στα «χαρτιά»

-Σχέδια για αποκρατικοποιήσεις με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ.

-Μείωση 15% των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων κατά 200.000.000 ευρώ.

-Μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 205.000.000 ευρώ.

-Αποχωρήσεις – απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

-Κατάργηση ή συγχώνευση φορέων και οργανισμών.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ