Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Νέο τραπεζικό σκάνδαλο μεγατόνων!

Μοιραίες συμπτώσεις; Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των προστίμων-μαμούθ που επιβλήθηκαν στις τράπεζες για τη χειραγώγηση του Libor, ένα νέο σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, υπάρχουν υποψίες για ευρεία χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τραπεζικούς ομίλους με διεθνή δραστηριότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χρηματοπιστωτικές εποπτικές Αρχές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και την Ασία διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι πληροφορίες. Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι τράπεζες φέρεται ότι πραγματοποιούσαν συναλλαγές με ξένα νομίσματα, με στόχο να επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο Στέφαν Βολφ, χρηματιστηριακός αναλυτής στη Φρανκφούρτη για το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, εξηγεί πώς λειτουργεί και τι μπορεί να αποφέρει αυτή η δραστηριότητα. Οπως λέει, «το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει με μία υψηλή μόχλευση, καθώς η αγορά συναλλάγματος είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χρηματαγορών, με ημερήσιο τζίρο 5 τρισ. δολαρίων, στην οποία δεν πάει κανείς με μερικές εκατοντάδες ευρώ. Επομένως πρέπει να έχουν διοχετευτεί πολύ μεγάλα ποσά, ενώ το ίδιο υψηλά θα πρέπει να ήταν και τα στοιχήματα, με τα οποία δεν διογκώνεται μόνο το επενδυτικό πεδίο, αλλά επιτυγχάνεται και ένα τεράστιο κέρδος».

Εκτός από την ενδεχόμενη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, υπάρχει και η υποψία της παράνομης συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών, όπως επιβεβαίωσε στη «SZ» η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή Bafin. Ηδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα της Deutsche Bank. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο και αρκέστηκε να τονίσει ότι συνεργάζεται στενά με τις Αρχές.

Κομισιόν: Πρόστιμα-μαμούθ 1.700.000.000 ευρώ

Πρόστιμα-μαμούθ ύψους 1.700.000.000 ευρώ επέβαλε η Κομισιόν σε έξι τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ για καταστρατήγηση των κανόνων ανταγωνισμού και χειραγώγηση επιτοκίων. Η ανακοίνωση προκάλεσε καθίζηση στα χρηματιστήρια. Οι τράπεζες που καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα είναι οι Citigroup, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, JPMorgan, Barclays και Societe Generale. Οπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια στις Βρυξέλλες, το συνολικό πρόστιμο είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία της Ε.Ε. Οι έξι τράπεζες εγκαλούνται για την πολύκροτη υπόθεση χειραγώγησης του επιτοκίου Libor (διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου), καθώς και για ανάλογες πρακτικές στο διατραπεζικό επιτόκιο του Τόκιο και στα αντίστοιχα επιτόκια της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της RBS Φίλιπ Χάμπτον δήλωσε ότι τα ανώτατα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος «καταδικάζουν τη συμπεριφορά» όσων επιδόθηκαν στην χειραγώγηση επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων. Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν όλα τα ιδρύματα.

είμαστε ανοικτοί σε όποιον θέλει να συμβάλει στην ανατροπή της κυβέρνησης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ