Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Νέοι άνδρες τα 8 στα 10 θύματα της ασφάλτου

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις συγκρούσεις με μόνο ένα όχημα, λόγω υπερβολικής ταχύτητας και μέθης

Οι νέοι οδηγοί και οι έφηβοι φαίνεται ότι είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με περισσότερες στατιστικές οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα YEARS για την Οδική Ασφάλεια των Νέων.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος για τους νέους οδηγούς είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερος, σε σύγκριση με τους πιο έμπειρους οδηγούς, και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την προστασία των έφηβων και νεαρών ανδρών που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν το 72% και το 82%, αντίστοιχα, των θυμάτων σε τροχαία. Εξίσου υψηλό κίνδυνο διατρέχουν και οι έφηβοι και νέοι οδηγοί και επιβάτες που επιβαίνουν σε δίκυκλα σε επαρχιακές οδούς.

Αρνητική πρωτιά

Οπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (European Transport Safety Council), η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά στις συγκρούσεις με μόνο ένα όχημα εξαιτίας της υπερβολικής ταχύτητας, της απόσπασης προσοχής και της κατανάλωσης αλκοόλ με θύματα νέους οδηγούς και επιβάτες.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, κατά την ομιλία της στην ημερίδα, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις θλιβερές πρωτιές που καταγράφει πανευρωπαϊκά η χώρα μας στα τροχαία δυστυχήματα όπου εμπλέκονται νέοι, ηλικίας από 15 έως 24 ετών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Αντόνιο Αβενόσο να καλεί όλους τους φορείς στην Ελλάδα να εστιάσουν στην προστασία των νέων και ευάλωτων χρηστών στους δρόμους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι γενικοί γραμματείς Δημόσιας Τάξης, Διά Βίου Μάθησης και Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, Παυσανίας Παπαγεωργίου και Ευτύχιος Φυτράκης. Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη μετάβασης από ένα μοντέλο καταστολής σε μια στρατηγική «που θα έχει ως προμετωπίδα την πρόληψη». Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για σημαντικό έλλειμμα εκπαίδευσης σε θέματα οδικής ασφάλειας, «όπου η αποφυγή ατυχημάτων είναι θέμα δεξιοτήτων και όχι παιδείας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ