Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Νέοι φορο-έλεγχοι με «κόλπα» από τις ΗΠΑ

Ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών οι πρώτοι φορολογικοί έλεγχοι που θα διενεργηθούν με τις μεθόδους της αμερικανικής Εφορίας, του γνωστού IRS. Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων. Ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν τους νέου τύπου ελέγχους σε 60 μεγάλες υποθέσεις, για τις οποίες έχουν δοθεί εισαγγελικές παραγγελίες. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, οι εφοριακοί θα περάσουν από κόσκινο όλες τις δαπάνες και όλα τα διαθέσιμα εισοδήματα των ελεγχόμενων, ακόμα και τα μετρητά, ανατρέχοντας σε βάθος 10ετίας!

Οι ελεγκτές θα εφαρμόσουν τρεις εναλλακτικές μεθόδους:

–    Με την πρώτη μέθοδο θα αναλύεται η ρευστότητα του φορολογουμένου στην κάθε ελεγχόμενη χρήση.
–    Η δεύτερη μέθοδος αποσκοπεί στην αποτύπωση της καθαρής θέσης του φορολογουμένου, όπου στην πραγματικότητα καταγράφεται το οικονομικό ιστορικό περιουσιακών στοιχείων και δαπανών, έτσι ώστε να εντοπίζονται οι αυξομειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος ανά έτος.
–    Η τρίτη μέθοδος ανιχνεύει την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών και την πραγματοποίηση δαπανών με μετρητά.

Και στις τρεις μεθόδους στόχος είναι να υπολογιστεί εμμέσως το πραγματικό εισόδημα των ελεγχόμενων, μέσω διαδικασιών διενέργειας ελέγχων στις αγορές και τις επαγγελματικές δαπάνες τους, στις αυξομειώσεις των περιουσιακών στοιχείων τους, στις καταθέσεις, στα χρηματικά ποσά και τα πολύτιμα αντικείμενα που έχουν αποθηκευτεί σε θυρίδες, σε ομόλογα, μετοχές, έργα τέχνης, κοσμήματα, σε έσοδα από όλες τις πηγές, καθώς και στα μετρητά ή τα έσοδα από ληφθέντα δάνεια.

Παράλληλα ξεκινά και εξονυχιστικός έλεγχος των προσώπων με κινήσεις λογαριασμών άνω των 100.000 ευρώ. Επιπλέον, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 500 «μεγάλους» φορολογουμένους και να εισπραχθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου το 65% των φόρων που θα βεβαιωθούν.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ