Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Νέοι και «πράσινες» καλλιέργειες θα πάρουν φέτος τη μερίδα του λέοντος

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ενίσχυση στους ενεργούς γεωργούς, ιδίως στους μικρούς και νέους, άμεσες ενισχύσεις συνδεδεμένες στα προϊόντα και «πρασίνισμα» των καλλιεργειών περιλαμβάνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που ανατρέπει το μοντέλο ζωής χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Ο Εθνικός Φάκελος για τη νέα ΚΑΠ με κονδύλια 20 δισ. παρουσιάστηκε στη Βουλή και δόθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για το τι θα ισχύει στο εξής.

Οπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, θα κινητοποιηθούν κονδύλια της τάξης των έξι δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης, ο τρόπος κατανομής θα είναι διαφορετικός, με τη χώρα να διαιρείται σε τρεις περιφέρειες: Τα βοσκοτόπια, τις αροτραίες καλλιέργειες και τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Η πρώτη θα απορροφά κάθε χρόνο το 25% των κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου, συνολικού προϋπολογισμού 440.000.000 ευρώ. Η δεύτερη θα απορροφά το 47% (850.000.000 ευρώ), ενώ στην τρίτη θα κατευθύνεται το 28% (470.000.000 ευρώ).

Για τους νέους γεωργούς, των οποίων ο αριθμός υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 15.000 στην πενταετία, προβλέπεται ποσό επιπλέον 25% επί της βασικής ενίσχυσης μέχρι 25 εκτάρια και θα διατεθεί το μέγιστο προβλεπόμενο από τις κοινοτικές διατάξεις ποσοστό του Εθνικού Φακέλου (2%). Νέοι αγρότες θεωρούνται οι ηλικίας μέχρι 40 ετών όταν αναλαμβάνουν γεωργική εκμετάλλευση.

Βασικό σημείο της νέας ΚΑΠ παραμένουν οι ενεργοί αγρότες. Κανείς δεν θα λαμβάνει ενίσχυση εάν αφήνει άνω του 50% της γης ακαλλιέργητη. Επίσης, ενισχύσεις δεν θα λαμβάνουν οι εταιρίες που δεν έχουν κύριο στόχο τους τη γεωργία. Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να έχουν τουλάχιστον το 5% του εξωγεωργικού εισοδήματος τους από άμεσες ενισχύσεις. Εξαιρούνται της εξέτασης των στοιχείων όσοι λαμβάνουν μέχρι 3.500 ευρώ ενίσχυση ετησίως.

Οσοι αγρότες εισπράττουν κοινοτικές ενισχύσεις έως 1.250 ευρώ τον χρόνο (περίπου 350.000 σήμερα) απαλλάσσονται από το λεγόμενο «πρασίνισμα» της ΚΑΠ.

Για πρώτη φορά καθορίζονται επακριβώς 11 προϊόντα (όσπρια, σκληρό στάρι, βοοειδή, αιγοπρόβατα, ρύζι, βιομηχανική ντομάτα, κτηνοτροφικά ψυχανθή, ζαχαρότευτλα, σπόροι σποράς, σπαράγγια και χυμοποιήσιμα πορτοκάλια) στις συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις (9% του Εθνικού Φακέλου).

Ποσοστό 5% θα χορηγηθεί στους αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, ενώ το ποσοστό συμμετοχής της κτηνοτροφίας στα κοινοτικά κονδύλια ενισχύεται από το 19% που ίσχυε μέχρι σήμερα στο 25%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τα αναδρομικά – Τι θα δουν οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ

Αρχίζει, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου, η πίστωση των αναδρομικών. Συνολικά θα καταβληθεί 1,341 δισ., αν και το ΣτΕ επιδίκασε 3,9...

865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα,...

Αυτοκτόνησε ιδιοκτήτης γηροκομείου μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων

Η αφόρητη πίεση που ένιωθε με την έξαρση του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη...

Η «Πρωτοβουλία Νέων» μάχεται για τον κόσμο που ονειρεύεται να ζει

Τον αγώνα της για να δημιουργήσει τον κόσμο του μέλλοντος, μια κοινωνία στην οποία ονειρεύεται να ζει δίνει η οργάνωση «Πρωτοβουλία Νέων». Από την Γιώτα...

Μέτωπο με Κύπρο και Αίγυπτο κατά της τουρκικής ασυδοσίας

Νέα Τριμερής Σύνοδος Κορυφής χθες στη Λευκωσία. Μητσοτάκης: Η ηγεσία της Τουρκίας φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος καταδίκασαν με τον...