Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Νέοι κανόνες για συμβάσεις με το Δημόσιο

Νέους, αυστηρότερους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις και την καταπολέμηση του κοινωνικού dumping (επιβολή χαμηλών τιμών) υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από πέντε χρόνια διαπραγματεύσεων, 3.000 τροπολογίες και 120 ραντεβού των εισηγητών με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων ή επιχειρηματικών οργανώσεων. Οπως επισημαίνει η Deutsche Welle, καταργείται ή τουλάχιστον αποδυναμώνεται η αποκαλούμενη «δικτατορία της χαμηλότερης τιμής» με την υιοθέτηση οδηγίας που μένει βέβαια να εφαρμοστεί και στην πράξη. Οπως εξηγεί ο εκ των εισηγητών του Κοινοβουλίου Μαρκ Ταραμπέλα, «πράγματι αλλάζει το σημερινό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο η χαμηλή τιμή ήταν το βασικό κριτήριο. Τώρα λέμε ότι κριτήριο επιλογής είναι η οικονομικά πιο επωφελής προσφορά, δηλαδή εκείνη που μακροπρόθεσμα εξασφαλίζει την καλύτερη σχέση κόστους και απόδοσης. Επιπλέον καθιερώνουμε για τις αρμόδιες υπηρεσίες νέα ψηφιακά εργαλεία -εξοικονομώντας και χαρτί- αλλά και νέους κανόνες διαφάνειας, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν με βάση το συμφέρον του πολίτη».

Η απόφαση να καθιερωθούν ενιαία κριτήρια, ακόμη και ενιαία έντυπα υπό μορφή υπεύθυνης δήλωσης, είναι σημαντική και για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που πολλές φορές «παραμονεύει» στις δημόσιες προμήθειες, προειδοποιεί ο Κροάτης ευρωβουλευτής Αντρέι Πλένκοβιτς. «Στις ισχύουσες οδηγίες υπάρχει και ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα: τα νομικά κενά διευκολύνουν τις πολλαπλές υπεργολαβίες, οι οποίες καταλήγουν σε κοινωνικό dumping και ακυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα» λέει ο ίδιος. Η νέα οδηγία θεσπίζει πιο αυστηρό έλεγχο σε μια «αφύσικα χαμηλή προσφορά», που ίσως υποκρύπτει παραβίαση της νομοθεσίας και επιπλέον προβλέπει ότι, εάν ο ανάδοχος του έργου θέλει να προσφέρει υπεργολαβίες, θα πρέπει να το γνωστοποιεί εκ των προτέρων και σε κάθε περίπτωση προτού ανοίξει το εργοτάξιο. Ωραία όλα αυτά, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι πολλές οδηγίες της Ε.Ε. παραμένουν ανεφάρμοστες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ