Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Νέος Αρμαγεδδών για μισθούς και συντάξεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στη μετατροπή της χώρας σε ένα ιδιότυπο οικονομικό προτεκτοράτο των ισχυρών της ευρωζώνης, με επίπεδο διαβίωσης και εισοδημάτων που θα προσεγγίζει αυτό της Βουλγαρίας, καταλήγει ο «οδικός χάρτης» της «συντεταγμένης» ή «ελεγχόμενης» πτώχευσης που σχεδιάζουν -ουσιαστικά ερήμην των Ελλήνων- οι δανειστές μας.

Φτώχεια ταπεινωτική για τη χώρα, εγκατάσταση μόνιμων ξένων τοποτηρητών στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίοι θα πρέπει να εγκρίνουν μία προς μία τις δαπάνες προκειμένου να πληρωθούν, καθήλωση των μισθών σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά για τουλάχιστον μια δεκαετία, εξοντωτική φορολογία για τους καταναλωτές και τα εισοδήματα των πολιτών, και εργασιακό καθεστώς Κίνας, με ελάχιστη προστασία του εργαζομένου έναντι των εργοδοτών. Ολα τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά συστατικά της «διάσωσης» της χώρας και της παραμονής της στη ζώνη του ευρώ μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%, όπως προβλέπουν τα σενάρια που εξετάζονται στα σαλόνια των ισχυρών και είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο.

Αναλυτικά, οι επιπτώσεις για τους Ελληνες από την «ελεγχόμενη» χρεοκοπία είναι:

1. Η τοποθέτηση της χώρας σε καθεστώς απόλυτης επιτροπείας από τους δανειστές μας, κατά κύριο κανόνα τους Γερμανούς. Προκειμένου να δεχτούν οι ομολογιούχοι, κυρίως ξένες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τη μείωση των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα κατά 50%, το σύνολο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής -και κυρίως το δημόσιο ταμείο- θα τεθεί υπό τον ουσιαστικό και άμεσο έλεγχό τους. Τι σημαίνει αυτό; Ούτε ένα ευρώ δεν θα εκταμιεύεται, αν προηγουμένως δεν έχει υπογραφεί από τον τοποτηρητή που θα τοποθετήσουν οι δανειστές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αντίστοιχα, θα τηρείται ευλαβικά το εισπρακτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι πόροι για να αποπληρώνεται το ελληνικό χρέος. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται κάθε χρόνο πλεόνασμα 7 έως 9 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους, μέσω άγριας φορολογίας και καθήλωσης των δημόσιων δαπανών.

2. Λήψη νέων μέτρων ύψους περίπου 4-5 δισ. ευρώ εντός του 2012, προκειμένου να γίνει ο ισοσκελισμός πρωτογενών δαπανών και εσόδων του Προϋπολογισμού. Τι σημαίνει αυτό; Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέες φορολογίες μέσω της κατάργησης φοροαπαλλαγών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και σύνδεση της καταβολής τους με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία (μια πρώτη γεύση «περιουσιακών» κριτηρίων πήραν οι φορολογούμενοι με το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, το οποίο θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη και μακροχρόνια άνεργοι, που έχουν στην κατοχή του ένα διαμέρισμα σε μια μεσαία περιοχή).

3. Καθήλωση των μισθών και των συντάξεων σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε είπε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας τα σχέδια των Γερμανών για τη χώρα μας, ότι «η Ελλάδα χρειάζεται 10 χρόνια για να διορθώσει το πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητά της». Πρόκειται για δήλωση που παραπέμπει σε δεκαετία άγριας λιτότητας των Ελλήνων και φτώχειας.

4. Καθιέρωση εργασιακού καθεστώτος, αν όχι Κίνας, σίγουρα Βουλγαρίας. Αυτό σημαίνει ελεύθερες απολύσεις, μικρές ή μηδενικές αποζημιώσεις απόλυσης, ατομικές συμβάσεις εργασίας με πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αύξηση του χρόνου εργασίας με μείωση των αμοιβών των εργαζομένων για υπερωρίες.

Μια γεύση του τι σημαίνει επιπτώσεις ελεγχόμενης πτώχευσης είχε πάρει στις αρχές του 20ού αιώνα η Ελλάδα, όταν είχε τεθεί υπό τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο μετά την πτώχευση του 1993 και τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Τότε, μέρος των εσόδων των κρατικών μονοπωλίων (οινόπνευμα, σπίρτα, τραπουλόχαρτα κ.λπ.) και των εσόδων των βασικών τελωνείων της χώρας πήγαιναν απευθείας στα ταμεία όσων είχαν ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους.

Σπύρος Δημητρέλης


Τα πρώτα 35 κτίρια που επειγόντως βγαίνουν στο σφυρί

Το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) είναι πολύ πιθανό, σύντομα, να ανήκουν σε ξένους. Τα κτίρια που στεγάζονται οι παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες είναι μερικά μόνο από τα «ασημικά» που αποφάσισαν να ξεπουλήσουν η κυβέρνηση του Μνημονίου και το υπουργείο Οικονομικών. Με συγκεκριμένες αποφάσεις, που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο την περασμένη Παρασκευή αργά το απόγευμα (για να μην προλάβει να πάρει το θέμα διαστάσεις στον Τύπο του Σαββατοκύριακου), εκχωρήθηκαν στο νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δεκάδες κτίρια του Δημοσίου και φορείς, με σκοπό το άμεσο ξεπούλημά τους ή την εκχώρησή τους για «αξιοποίηση» από ιδιώτες. Στόχος, να εισπραχθούν 5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα:

Περνούν στην ιδιοκτησία του Ταμείου 35 δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους είναι εκείνα που στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, στις οδούς Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και τη ΓΑΔΑ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για τα κτίρια αυτά προβλέπεται η διαδικασία της πώλησης και επαναμίσθωσής τους από το Δημόσιο (sale and lease back).

Εκχωρούνται στο Ταμείο, για να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης, μετοχές που αναλογούν στο 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), το 35,477% των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), το 100% της Ελληνικό Α.Ε., το 55,19% της ΛΑΡΚΟ και το 100% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)

Δίνεται προς δημοπράτηση η επέκταση των νέων αδειών της κινητής τηλεφωνίας.

Δίνεται η δικαιοδοσία των διαπραγματεύσεων και της είσπραξης των εσόδων από την παράταση της σύμβασης του Δημοσίου με τη γερμανική κοινοπραξία που έχει αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» έως το 2046.

Εκχωρείται στο Ταμείο το δικαίωμα διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, μέσω της παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας και προβολής τους.

Εκχωρούνται τα έσοδα από την επέκταση των αδειών τυχερών παιγνίων προς τον ΟΠΑΠ για μία δεκαετία επιπλέον, που σημαίνει ότι θα έχουν όριο το 2030.

Δίνονται στο Ταμείο τα έσοδα από τον ΟΠΑΠ που αφορούν την παροχή αδειών για την εγκατάσταση και λειτουργία 35.000 μηχανημάτων τυχερών παιχνιδιών («φρουτάκια»).

Δίνεται στο Ταμείο το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ώσπου να ολοκληρωθεί ο λειτουργικός διαχωρισμός της εταιρίας και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...