Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Νέος γολγοθάς με μέτρα-σοκ 16 δισ. ευρώ!

Νέος γολγοθάς με μέτρα 16 δισ. ευρώ περιμένει τους Ελληνες αμέσως μετά τον θρίαμβο για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Το νέο «πακέτο» άγριας λιτότητας θα εκτείνεται έως το 2014 και θα περιλαμβάνει μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, απολύσεις στο Δημόσιο (σ.σ.: μετά την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας), περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και ειδικά μισθολόγια, αυξήσεις υφιστάμενων φόρων και μεγάλες μειώσεις δαπανών στον χώρο της Υγείας.

Από αυτό το «πακέτο» τα 11 δισ. ευρώ θα αφορούν τη διετία 2011-2012 ενώ τα υπόλοιπα πέντε δισ. ευρώ θα έρθουν από τον Ιανουάριο του 2013. Το περιεχόμενο των νέων μέτρων που θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο και των οποίων η κατάρτιση ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI συζήτησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους αξιωματούχους της τρόικας, οι οποίοι έφτασαν με συγκεκριμένη ατζέντα απαιτήσεων στην Αθήνα.

Στη δίωρη συνάντηση που είχαν ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Ματίας Μορς της Ε.Ε. ( σ.σ.: ο Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ δεν παραβρέθηκε) με τον υπουργό Οικονομικών κωδικοποίησαν τις υποχρεώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από την πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου, κυρίως στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και έστρωσαν το χαλί για νέες επώδυνες παρεμβάσεις στην οικονομία.

Τα μέτρα που περιμένουν τους Ελληνες και τα οποία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νέο Μνημόνιο που θα ψηφιστεί πακέτο με τη νέα δανειακή σύμβαση είναι:

1) Μείωση επικουρικών συντάξεων έως και 45%.

2) Περικοπές σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα μέσω της σύνδεσής τους με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

3) Ταχύτερη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο μέσω συγχώνευσης και κατάργησης οργανισμών.

4) Ριζικές ανατροπές στη φορολογία μέσω κατάργησης φοροαπαλλαγών και ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Για παράδειγμα, οι τόκοι από τις καταθέσεις εξετάζεται σοβαρά να φορολογηθούν με βάση τη φορολογική κλίμακα.

5) Μείωση των μισθών στους εργαζομένους που αμείβονται με τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (π.χ. ένστολοι, δικαστικοί κ.λπ.).

Οι νέες επώδυνες για τους πολίτες παρεμβάσεις αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου, κατά τις πληροφορίες, θα παραβρεθεί και η τρόικα, από τη στιγμή που τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα απασχολήσει το ελληνικό ζήτημα και δη η συμφωνία για το PSI. Στη διάρκεια όμως του συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος θα πάρει μία γεύση για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για την κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης. Στην τελική της μορφή η νέα σύμβαση θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι όροι που θα περιλαμβάνει θα αποκρυσταλλωθούν αυτήν την εβδομάδα, με τα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που το PSI κατέληξε σε συμφωνία, για να μπορέσει η Αθήνα να πάρει το νέο δάνειο των 170 δισ. ευρώ (130 δισ. ευρώ συν 40 δισ. ευρώ υπόλοιπο από το παλιό δάνειο των 110 δισ. ευρώ), θα πρέπει να επιβάλει τα νέα μέτρα.

Ως προς το θέμα των νέων μέτρων, η τρόικα εμφανίζεται άκαμπτη και δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από τα ανταλλάγματα που ζητά για το νέο δάνειο. Αυτό για την κυβέρνηση σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν (σ.σ.: αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι…) με την τρόικα. Το μήνυμα πάντως έχει σταλεί ήδη από την εμπροσθοφυλακή των ξένων, στις επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο με στελέχη υπουργείων και διάφορων φορέων.

Η τεχνική αντιπροσωπία των ξένων έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο συναντήσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2011. Εμφαση δόθηκε από το κλιμάκιο στις εκτιμήσεις που έκαναν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου για το περσινό έλλειμμα, το οποίο φαίνεται να κλείνει στα επίπεδα του 9,5%-9,6%. Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι, αν και δεν έκαναν κανέναν σχολιασμό σχετικά με το υπερβάλλον έλλειμμα του 2011, προβληματίστηκαν για την ύφεση, η οποία από τα στοιχεία που συνέλεξαν θα είναι πολύ μεγαλύτερη για το 2012.

Μάριος Χριστοδούλου


Κοντά σε συμφωνία για το «κούρεμα» των ομολόγων αλλά με βρετανικό δίκαιο

Πολύ κοντά σε συμφωνία για το θέμα του PSI βρέθηκε χθες η κυβέρνηση με τους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 206 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων, που συνεχίζεται τη Δευτέρα, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεσοσταθμικό επιτόκιο 4% για τα νέα ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα παλιά και τα οποία θα είναι «κουρεμένα» στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Η ζημία, ωστόσο, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους, θα διαμορφωθεί κοντά στο 65%-70%. Επιπλέον το δίκαιο που θα διέπει τα ομόλογα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το βρετανικό, το οποίο θεωρείται δίκαιο του δανειστή.

Στη μαραθώνια χθεσινή συνάντηση που είχε η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών, ελληνικών και ξένων, υπήρξε προσέγγιση στο θέμα του κουπονιού (επιτοκίου) των νέων ομολόγων. Οι συζητήσεις φαίνεται να κατέληξαν στα εξής κλιμακούμενα επιτόκια: Επιτόκιο 3,5% για τους νέους 30ετείς τίτλους, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους που λήγουν έως το 2014, 3,9% για τα ομόλογα έως το 2020 και 4,60% για τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020.

Σε μέσα επίπεδα, το επιτόκιο διαμορφώνεται περί το 4%, χαμηλότερα δηλαδή από το μέσο κουπόνι (4,84%) που έχουν τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία. Επίσης, θα προβλέπεται δεκαετής περίοδος χάριτος. Το IIF ζητεί εγγυήσεις (collaterals) για τα νέα ομόλογα, που θα εγγυώνται το ονομαστικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για μετρητά, θα λάβουν το 15% σε 2ετή ομόλογα του EFSF.

Κρίσιμο θέμα, το οποίο έμεινε ανοιχτό, είναι αυτό σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων. Πηγές στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 65%-70%. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν αναδρομικά οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Αυτό θα τοποθετήσει τη χώρα προσωρινά σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και θα οδηγήσει στην πυροδότηση των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας, των γνωστών CDS.


Στο «μενού» της αδίστακτης τρόικας τα επιδόματα στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες

Στο στόχαστρο της τρόικας μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε εισηγμένες ΔΕΚΟ και τράπεζες. Τα τεχνικά κλιμάκια που αλωνίζουν στο υπουργείο Εργασίας ζητούν να καταργηθούν επιδόματα, υπερωρίες, ακόμη και να αρθεί η ουσιαστική μονιμότητα που έχουν οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Ενώ σήμερα τις πόρτες του υπουργείου Εργασίας θα περάσουν οι επικεφαλής της τρόικας, με τα ζητήματα περικοπής μισθών και συντάξεων να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν κάνει ήδη σαφείς τις προθέσεις των δανειστών της χώρας. Δεν είναι τόσο η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και κατώτατου μισθού όσο είναι οι μισθολογικές ωριμάνσεις (τριετίες), ο κανονισμός εργασίας που διέπει ΔΕΚΟ και τράπεζες και συνολικά οι κλαδικές συμβάσεις.

Η πίεση που αναμένεται να ασκηθεί θα αφορά την κατάργηση κεκτημένων σε αυτούς τους δύο κλάδους, που πλήττει περισσότερους από 100.000 εργαζομένους. Απαίτηση της τρόικας θα είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ειδικό νόμο, που θα αλλάζει πλήρως το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων οι οποίες διέπουν τόσο τον χώρο των ΔΕΚΟ όσο και των τραπεζών. Με δεδομένο ότι μονιμότητα όπως του Δημοσίου δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα υπάρχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, τότε θεωρείται πιο εύκολο να πιεστούν οι διοικήσεις για να προχωρήσουν σε αποφάσεις περικοπής προσωπικού, επικαλούμενες λόγους όπως η αναδιάρθρωση.

Οι δανειστές της χώρας θα ασκήσουν πιέσεις και για πάγωμα μισθών και ωριμάνσεων. Με διαπραγματευτικό ατού τον κατώτατο μισθό και τα δώρα, θα επιχειρήσουν να πετύχουν να μη δοθούν οι αυξήσεις που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και την ίδια στιγμή να παγώσουν οι αυξήσεις που προβλέπονται στις τριετίες, τουλάχιστον ως το 2015. Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για 13ο και 14ο μισθό, το ύψος του οποίου μένει να καθοριστεί. Υπενθυμίζεται ότι διαρροές από τον ΣΕΒ έδιναν ως όριο τα 1.000 ευρώ και από την πλευρά της τρόικας τα 1.500 ευρώ…

Στο στόχαστρο πρόκειται να μπουν και οι κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες της ΕΓΣΣΕ. Με τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να προταθεί να μην ισχύει στο εξής η εξάμηνη περίοδος παράτασης ισχύος από τη λήξη της εκάστοτε κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής σύμβασης. Αντίθετα θα ζητηθεί να προχωρούν οι επιχειρήσεις ενός τέτοιου κλάδου άμεσα στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, στα όρια της ΕΓΣΣΕ, κάτι που σημαίνει άμεση μείωση μισθών κατά τουλάχιστον 20%.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Μαύρα χάλια στη «Λευκή Βίβλο» του Ρέππα για το Δημόσιο

Την ώρα που ο Δημήτρης Ρέππας έκανε το καλό παιδί στους εκπροσώπους της τρόικας λέγοντάς τους για μια ακόμη φορά ότι έως το 2015 στο Δημόσιο θα υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέλεγε να αφήσει να διαρρεύσει σε ηλεκτρονική σελίδα η «Λευκή Βίβλος»· μια «Λευκή Βίβλος» η οποία απλά καταγράφει αυτό που λίγο πολύ ξέρουμε όλοι οι Ελληνες, δηλαδή ένα χάος, χωρίς την ίδια στιγμή να προτείνει κάτι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο κ. Ρέππας με τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης Poul Thomsen, Klaus Masuch, Matthias Mors και Mark Flanagan, επιβεβαιώθηκε ο στόχος για την αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο σύνολο του Δημοσίου, όπως επίσης ο προγραμματισμός για την επίτευξη του κεντρικού στόχου, που συνίσταται στη μείωση κατά 150.000 συνολικώς των απασχολουμένων στο Ελληνικό Δημόσιο έως το τέλος του 2015.

Εν τω μεταξύ, η «Λευκή Βίβλος» του Δημοσίου αποτυπώνει προβλήματα επικαλύψεων, συναρμοδιοτήτων και γραφειοκρατίας, πολυνομία, πελατειακές σχέσεις, άκρατο νομικισμό, υποστελεχωμένα τμήματα υπουργείων, τμήματα χωρίς προϊστάμενο ή ακόμα και τμήματα με ελάχιστους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που καλούνται να επιτελέσουν επιτελικού χαρακτήρα αρμοδιότητες και γερασμένο στελεχιακό δυναμικό. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την εικόνα του μπάχαλου που επικρατεί στις υπηρεσίες, οι οποίες υποτίθεται ότι εξυπηρετούν τους πολίτες. Τα στοι

Σύμφωνα με αυτά, η Κεντρική Διοίκηση διαθέτει 15 υπουργεία, 75 γενικές γραμματείες και ενιαίους διοικητικούς τομείς, 157 γενικές διευθύνσεις, 1.978 διευθύνσεις και 5.027 τμήματα ή αυτοτελή γραφεία. Κατά μέσο όρο, σε καθένα από τα 15 υπουργεία λειτουργούν περισσότερες από 10 γενικές διευθύνσεις, περίπου 132 διευθύνσεις και 335 τμήματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατος ο συντονισμός και η διοίκηση των δομών του κράτους.

Μ.Β. Λαζαρίδης


Παράθυρο για νέα μείωση στις κύριες συντάξεις ανοίγει ο Κουτρουμάνης

Ανοίγει «από το παράθυρο» θέμα νέου ασφαλιστικού ο υπουργός Εργασίας. Με χθεσινές δηλώσεις του ο Γιώργος Κουτρουμάνης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει ζήτημα μείωσης και των κύριων συντάξεων, αφού για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η χώρα να βρεθεί σε ρυθμούς ανάπτυξης από τον ερχόμενο χρόνο – κάτι άκρως απίθανο. «Αν η ύφεση δεν συνεχιστεί το 2013 και το 2014, δεν θα υπάρξει ζήτημα για τις κύριες συντάξεις» δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τη μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που έχει έτοιμη το υπουργείο Εργασίας, φέρνει στο προσκήνιο και νέα μείωση στις κύριες συντάξεις. Ηδη είναι γνωστό ότι η τρόικα καλοβλέπει περαιτέρω μείωση στις συντάξεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ (π.χ. ΔΕΗ) και των τραπεζών.

Για να αποτραπεί κάτι τέτοιο και να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις, θα πρέπει να ανατραπούν όλες οι προβλέψεις των δανειστών της χώρας, που δίνουν ύφεση για το 2012 στο 3,6%, για το 2013 στο 0,5% και ίσως να υπάρχει κάποια μορφής ανάκαμψης το 2014. Υπενθυμίζεται όμως ότι όλες οι προβλέψεις των προηγούμενων χρόνων έπεσαν έξω προς το χειρότερο…

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρούνται δεδομένες τόσο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, κατά το γερμανικό μοντέλο, όσο και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2010 (ν. 3863). Σύμφωνα με το τελευταίο ασφαλιστικό υπάρχει μια τριετής περίοδος «χάριτος», έως το 2015, που τα όρια ηλικίας αυξάνονται τμηματικά ανά κλάδο, για να φτάσουν στα 65 έτη και τα 40 χρόνια εργασίας.

Το πρόβλημα που έχει εντοπίσει το υπουργείο Εργασίας αφορά την τεράστια τρύπα που δημιουργεί η ύφεση στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών. Υπολογίζεται ότι το 2011 τα Ταμεία θα χάσουν περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ λόγω αύξησης της ανεργίας, αλλά και της «μαύρης εργασίας», που κάνει θραύση ειδικά κατά την τουριστική περίοδο. Με πιθανό το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να συνεχιστεί καθ’ όλη την ερχόμενη διετία, η πίεση που θα ασκηθεί στα Ταμεία για να καταβάλουν συντάξεις θα είναι πολύ μεγάλη. Την ίδια στιγμή η κρατική χρηματοδότηση δεν αρκεί ούτε για τους πρώτους μήνες του έτους, όπως δείχνει και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ήδη το ΙΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας «μπήκε μέσα» περίπου 750.000.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η κρατική επιχορήγηση, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, φτάνει μόλις και μετά βίας ως τον Μάρτιο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ