Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Νέος γύρος για χρέος, πλεονάσματα στη σκιά Σόιμπλε – ΔΝΤ

Εναρξη των συζητήσεων σήμερα, με έκτακτη τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Euro Working Group 

Με την… μπάλα να είναι πλέον στο γήπεδο των δανειστών μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης σε συντάξεις, αφορολόγητο, Κυριακές κ.ά., η σημερινή τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο Euro Working Group αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη των συζητήσεων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, και την επιστροφή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι ευθύς, κάτι που άλλωστε διαφάνηκε από προχθές, λίγες μόλις ώρες μετά την προκαταρκτική συμφωνία, όταν ο εκπρόσωπος του Βόλφ- γκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο μόνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα και όχι για τη διευθέτηση του χρέους, παρόλο που είναι αλληλένδετα ζητήματα. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έστειλε μήνυμα για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Ετσι, οι δύο σκληροί «παίκτες» άνοιξαν με την πρώτη τα χαρτιά τους και κατέδειξαν ότι εμμένουν στις βασικές θέσεις τους: το Ταμείο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην επί μακρόν εποπτεία της Ελλάδας μέσω των πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ.

Η σκυτάλη

Μετά το σημερινό έκτακτο Euro Working Group, η σκυτάλη περνά στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, στις 11-13 Μαΐου. Το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο Washington Group, παρά το γεγονός ότι δεν θα μετάσχει ο Ισπανός υπουργός.

Θα ακολουθήσει η τακτική συνεδρίαση του Euro Working Group στις 15 του μηνός, το οποίο θα αναλάβει και την προετοιμασία του Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Στο Eurogroup θα γίνει η επίσημη συζήτηση για το χρέος και θα πρέπει να προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ή, έστω, να υπάρξει μια σαφής διατύπωση.

Σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, εάν διαφανεί ότι δεν υπάρχει προσέγγιση ΔΝΤ – Σόιμπλε, η συζήτηση θα μετατεθεί για την επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 15 Ιουνίου, προκειμένου να μη δοθεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει το θέμα του χρέους στο Eurogroup είναι να έχει ήδη ψηφιστεί το πακέτο της προκαταρκτικής συμφωνίας και των μέτρων 2019-2020 από τη Βουλή στην Αθήνα.

Μέσος φόρος 617 ευρώ (!) στις πρώτες εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων

Πρόσθετο φόρο ύψους 50.700.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 82.111 φορολογούμενοι, οι οποίοι τις ερχόμενες ημέρες θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία, γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 617 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έως σήμερα έχουν υποβληθεί 276.592 φορολογικές δηλώσεις και τα «κέρδη» του υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται σε 36.766.000 ευρώ, καθώς από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:
•82.111 εκκαθαριστικά σημειώματα (29,69%) είναι χρεωστικά με πρόσθετο φόρο 50.700.000 ευρώ.
•43.345 σημειώματα (15,67%) είναι πιστωτικά με επιστροφή περίπου 13.899.000 ευρώ.
•165.136 των εκκαθαριστικών (54,64%) είναι μηδενικά.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το TAXISnet άνοιξε τις πύλες του στις 6 Απριλίου και οι περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεών τους έως τις 30 Ιουνίου.
Φέτος θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος μισθωτοί και συνταξιούχοι που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως 27.000 ευρώ ή άνω των 43.000 ευρώ, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια καθαρά κέρδη άνω των 32.000 ευρώ.
Και αυτό γιατί ύστερα από τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στην ισχύουσα νομοθεσία οι μισθωτοί που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 8.636 και μέχρι 27.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους έως 176 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ