Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Νέος ηγεμών ο κύριος Λουκάς

Η μία όψη του νομίσματος είχε την κεφαλή του Γιώργου Παπανδρέου. Η άλλη έχει πλέον το πρόσωπο του διορισμένου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος πλέον όχι πλειοδοτεί υπέρ της μνημονιακής πολιτικής, λέγοντας ακόμη και πράγματα που η τρόικα δεν ζήτησε ποτέ (όπως την κατάργηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα), αλλά αντιγράφει και τις… διαρροές που έκανε ο τέως πρωθυπουργός. Το πρώτο πράγμα που έβγαλε ως διαρροή από το υπουργικό συμβούλιο ήταν ότι για εκείνον «κόκκινη γραμμή» είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός «ασφαλούς μέλλοντος» για τους πολίτες, και πρόσθεσε «ας σοβαρευτούμε, κύριοι». Με τον τρόπο αυτόν ο διορισμένος πρωθυπουργός όχι απλώς ξεπερνά τον ρόλο και τις αρμοδιότητές του, αλλά επιχειρεί να εμφανίσει πολιτικό προφίλ, αντιπαρατιθέμενος κυρίως με τη Ν.Δ. ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι «ακούω από διάφορες πλευρές για “κόκκινες γραμμές” αλλά εγώ θα πάρω όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας».

Δημιουργώντας το γνωστό κλίμα τρόμου και εκφοβισμού, όπως έκανε τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους και επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα «ναι σε όλα» από τους υπουργούς. Μάλιστα, δεν έκρυψε και τις απειλές περί ανασχηματισμού, πετώντας τη… σπόντα του «ότι όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας». Βέβαια στο υπουργικό δεν επανέλαβε τους ισχυρισμούς για την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αλλά το άφησε πιο «φλου», λέγοντας ότι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Παπαδήμος προϊδέασε ότι «το 2012 θα είναι ένα δύσκολο έτος», ρίχνοντας το «τυράκι» ότι αν εργαστούν όλοι σκληρά και αποτελεσματικά, θα καταστήσουν το 2012 έτος εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Ο Ευ. Βενιζέλος από τη μεριά του μίλησε για εκλογές μετά το Πάσχα, αν βέβαια πάνε όλα καλά!

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας μίλησε για το θέμα των φορτηγών και υπεραμύνθηκε των θέσεών του, «αδειάζοντας» τον Γιάννη Ραγκούση, που απουσίαζε για άλλη μια φορά, λέγοντας ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης Ρέππα γιατί είχε όφελος για την οικονομία.

Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα περιμένει προτάσεις μέχρι τη Δευτέρα. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το αν θα περάσει με τη διαδικασία επείγοντος ή κατεπείγοντος από τη Βουλή.

Αυτόφωρο για χρέη πάνω από 150000 € στο ΙΚΑ και αποπληρωμή σε είδος

Αυτόφωρο για όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ΙΚΑ αλλά και νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών με δυνατότητα πληρωμής «σε είδος» (μέσω ανταλλαγής εμπράγματων δικαιωμάτων π.χ. ακινήτων) προβλέπει πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» με το οποίο επιχειρείται να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης.

Το πολυνομοσχέδιο, που αποτέλεσε το «κυρίως πιάτο» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, αναθέτει την είσπραξη όλων των χρεών του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για περίπου 800.000 αυτοαπασχολουμένους.

Τα νέα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά σε σχέση με αυτά που είχε επιβάλει το 1996 ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Στοιχεία όπως το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, και οι λειτουργικές δαπάνες, θα χρησιμοποιεί πλέον η Εφορία για να υπολογίσει το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Κεντρική θέση στο νομοσχέδιο έχει η νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 42 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, πετάει στους οφειλέτες το «τυράκι» της διαγραφής των προστίμων. Με το πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται εκπτώσεις έως 90% σε αυτά τα πρόστιμα. Με τη νέα ρύθμιση οι οφειλές μπορεί να εξοφληθούν σε 60 δόσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης κατεβαίνει στα 100 ευρώ τον μήνα αντί 500 και 1.000, που ίσχυε με τις προηγούμενες. Δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση έχουν και οι οφειλέτες που απώλεσαν προηγούμενες ρυθμίσεις. Με εφάπαξ εξόφληση απαλλάσσονται κατά 100% από τις προσαυξήσεις. Οι δόσεις με τις αντίστοιχες εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις έχουν ως εξής:

· Για 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.

– Για 13 έως 24 δόσεις διαγράφεται το 75%.

· Για 25 έως 36 δόσεις διαγράφεται το 60%.

· Για 37 έως 48 δόσεις διαγράφεται το 45%.

· Για 49 δόσεις και άνω διαγράφεται το 25%.

Με διάταξη που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο καθιερώνονται διευκολύνσεις πληρωμής για όσους θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο, ενώ είναι ταυτόχρονα οφειλέτες του Δημοσίου. Θα επιτρέπεται η χoρήγηση φορολογικής ενημερότητας εφόσον ο ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητο, με τη δέσμευση ότι με τα έσοδα που θα εισπράξει από την πώληση θα εξοφλήσει το Δημόσιο. Εναλλακτικά προτείνεται να μπορεί και να εκχωρεί στο Δημόσιο τα εμπράγματα δικαιώματά του επί ακινήτων.

Επίσης, στο αυτόφωρο θα οδηγούνται στο εξής οι οφειλέτες του ΙΚΑ που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ και δεν προχωρούν σε διακανονισμό, ενώ αυστηροποιείται ο Πτωχευτικός Κώδικας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ