Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Νέος κατακλυσμός από τρόικα

Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για το 2012 απαιτεί η τρόικα από την κυβέρνηση, για να δώσει την έγκρισή της για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Από αυτά 1 δισ. ευρώ ζητείται να εξοικονομηθεί από απολύσεις στον δημόσιο τομέα, θέμα που δημιούργησε χθες νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.

Επίσης, αναζητούνται 1,3-1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η τρύπα που δημιουργεί στα ασφαλιστικά ταμεία η μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα λόγω της κατάργησης της μετενέργειας. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις, ενώ πρόβλημα έχει δημιουργήσει η απαίτηση της τρόικας για νέες, εδώ και τώρα, περικοπές στο εφάπαξ. Ανοιχτό είναι το ζήτημα της μετενέργειας στις κλαδικές συμβάσεις, αφού το υπουργείο Εργασίας θέλει να παραμείνει το συγκεκριμένο καθεστώς στον βασικό μισθό των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και σε κύρια επιδόματα.

Πιο αναλυτικά με βάση πληροφορίες από τη χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας τα μέτρα που μπαίνουν στην τελική ευθεία της έγκρισης από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι:

1) Μείωση κρατικών δαπανών κατά 3,3 δισ. ευρώ το 2012: Η τρόικα απαίτησε χθες από το υπουργείο Οικονομικών το 1 δισ. ευρώ από αυτά να προέλθει από τις απολύσεις που θα γίνουν στον δημόσιο τομέα. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο αριθμό απολύσεων από τις 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Αλλο 1,1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα βρεθεί από μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με το βάρος να μεταφέρεται και πάλι στους ασθενείς ασφαλισμένους, καθώς θα αυξηθεί κι άλλο η συμμετοχή τους. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περιοριστεί περαιτέρω κατά 400.000.000 ευρώ, γεγονός που θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση στην οικονομία, αφού η αγορά θα στεγνώσει. Οι αμυντικές δαπάνες θα περιοριστούν κατά 300.000.000 ευρώ, ενώ άλλα τόσα εκτιμάται ότι θα προκύψουν από οριζόντιες μειώσεις λειτουργικών καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου. Από επιχορηγήσεις φορέων στα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού θα εξοικονομηθούν 200.000.000 ευρώ, 70.000.000 ευρώ από την κατάργηση του εκλογικού επιδόματος, 50.000.000 ευρώ από τις εφημερίες στα νοσοκομεία και άλλα 40.000.000 ευρώ από περικοπές στα επιδόματα πολυτέκνων, χωρίς να έχει ακόμα προσδιοριστεί ο τρόπος (ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για μείωση του αριθμού των δικαιούχων ή μείωση των πολυτεκνικών επιδομάτων για όλους). Στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των κρατικών δαπανών η τρόικα έθεσε και θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων, αλλά εκτιμάται ότι το έκανε περισσότερο για να επιβάλει άλλες απαιτήσεις της, στις οποίες δεν υποχωρούσε η κυβέρνηση.

2) Επικουρικές συντάξεις: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την τρόικα να βάζει λίγο πιο χαμηλά τον πήχη των περικοπών, στο 25%, από 35% που ζητούσε μέχρι πρότινος. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει σε μια μεσοσταθμική μείωση 15% είτε σε βάθος διετίας (8% το 2012 συν 7% το 2013) είτε σε βάθος τριετίας (5% ετησίως). Η Ν.Δ. ζήτησε να μπει πλαφόν στα 300 ευρώ, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους οι επικουρικές συντάξεις είναι χαμηλότερες. Πηγές του υπουργείου Εργασίας έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι εάν μπει πλαφόν θα είναι ή στα 150 ευρώ ή στα 200 ευρώ. Δηλαδή στην πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι θα δουν την επικουρική τους σύνταξη να κόβεται.

3) Εφάπαξ: Αποτελεί το νέο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις. Η τρόικα απαιτεί εδώ και τώρα περικοπές σε τέτοιο ύψος ώστε να είναι απολύτως ανταποδοτική η συγκεκριμένη παροχή και να σταματήσει να παράγει ελλείμματα. Αυτό σημαίνει ότι μεσοσταθμικά οι μειώσεις στα εφάπαξ θα κυμανθούν στο 25% με 30%, ενώ υπάρχουν Ταμεία όπως των δημοσίων υπαλλήλων όπου η μείωση μπορεί να φτάσει και το 40%. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να μεταφέρει τη συγκεκριμένη περικοπή για το β’ εξάμηνο του έτους, καθώς θεωρεί ότι είναι υπερβολικό να γίνουν ταυτόχρονα περικοπές τόσο σε συντάξεις όσο και στο εφάπαξ επίδομα.

4) Μετενέργεια – κατώτατος μισθός: Η μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 20%, που φαίνεται να έχει «κλειδώσει», έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το ζήτημα της κατάργησης της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας, που θέλει να μειώσει με αυτόν τον τρόπο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα 20%-30%, εδώ και τώρα. Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να διατηρηθεί η μετενέργεια για τον βασικό μισθό των κλαδικών συμβάσεων, να δημιουργήσει δηλαδή μια βάση πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), καθώς επίσης και για μια σειρά από βασικά επιδόματα, όπως είναι το οικογενειακό και το ανθυγιεινής εργασίας.

5) Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών αναβλήθηκε, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, για το 2013 ή και αργότερα.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Ακρον άωτον του παραλογισμού: Αναζητούνται 1,3 δισ. ευρώ που θα χαθούν από εισφορές και φόρους μετά τις περικοπές!

Ο απόλυτος παραλογισμός των απαιτήσεων της τρόικας αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα που ζητά η τρόικα για τα εργασιακά, όπως είναι η μείωση του κατώτατου μισθού, δημιουργούν την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα μείωσης των δαπανών. Με άλλα λόγια, τα μέτρα της τρόικας φέρνουν μέτρα που με τη σειρά τους οδηγούν σε νέα μέτρα και νέα μέτρα κ.ο.κ. Δηλαδή η οικονομία μπαίνει σε μια αδιέξοδη κατάσταση που μοιάζει με τον σκύλο που κυνηγά την ουρά του.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Η τρόικα έχει ζητήσει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης της λεγόμενης μετενέργειας. Η μείωση των μισθών μειώνει τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία και τα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Η τρόικα ζητά να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η «τρύπα». Τα μέτρα αυτά ζητά να είναι ισόποση μείωση δαπανών, ακόμη και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Μένει να μας πουν ο κ. Τόμσεν και η παρέα του της τρόικας σε ποιο πανεπιστήμιο έμαθαν τα καταστροφικά πειράματα που εφαρμόζουν στους Ελληνες.


Βόμβα στους μισθούς φέρνει η κατάργηση της «μετενέργειας»

Η απόλυτη ισοπέδωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα επέλθει με την κατάργηση της διαδικασίας της λεγόμενης «μετενέργειας» των κλαδικών συμβάσεων. Πρόκειται για βασική απαίτηση της τρόικας, που γνωρίζει καλά ότι μόνον έτσι θα καταφέρει να μειώσει δραστικά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και να φέρει την απόλυτη ισοπέδωση στην αγορά εργασίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης, για να αρχίσουν ακολούθως να έρχονται στην Ελλάδα επιχειρήσεις από τη Γερμανία, για να επενδύσουν στα φτηνά ελληνικά εργατικά χέρια. Ηδη από τους υπολογισμούς που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει ότι από μια ενδεχόμενη κατάργηση της μετενέργειας θα επέλθει μεσοσταθμική μείωση 20% στους μισθούς. Οι κλαδικές συμβάσεις κινούνται σε ποσοστό από 8% έως και 40% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετενέργεια είναι η διαδικασία που εφαρμόζεται όταν ολοκληρωθεί μια κλαδική σύμβαση και περάσουν έξι ακόμα μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτου εργαζομένων. Σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται σε εφαρμογή η μετενέργεια και όταν υπάρξει συμφωνία των δύο μερών για νέα σύμβαση, βάση της θεωρείται η προηγούμενη σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει μια καινούργια σύμβαση, κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης. Πιθανή κατάργηση της μετενέργειας θα ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών, καθώς πλέον δεν θα έχουν κανένα εμπόδιο στο να οδηγήσουν τις νέες συμβάσεις εργασίας στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Θάνου Βασιλόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι κλαδικές συμβάσεις είναι πλέον ένα άδειο παλτό. Εάν παίρνω έναν μισθό με 1.500 ευρώ, όταν τελειώσει η μετενέργεια ο μισθός μου θα είναι 720 ευρώ».

Η κατάργηση της μετενέργειας είναι η τελευταία σε μια σειρά από καθοριστικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, που προκαλούν κατακόρυφη πτώση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και καθιστούν τους εργαζομένους «ομήρους» των ορέξεων των εργοδοτών. Προηγήθηκαν η κατάργηση κλαδικών συμβάσεων για μια τριετία και η παράλληλη ισχυροποίηση επιχειρησιακών συμβάσεων, με τη δημιουργία ενώσεων προσώπων σε κάθε επιχείρηση χωριστά. Ηδη, όσες επιχειρησιακές έχουν υπογραφεί εμφανίζουν μειώσεις μισθών από 20% μέχρι 40%. Ταυτόχρονα, κάνουν θραύση οι ατομικές συμβάσεις και η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με αποτέλεσμα να έχει γεμίσει ο ιδιωτικός τομέας με τετράωρη ή τριήμερη εργασία, που αντιστοιχεί σε εξίσου μειωμένες αποδοχές.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ