Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Νερό με υδροφόρες του στρατού!

Από υδροφόρες του Στρατού και της Πυροσβεστικής εξασφάλιζαν το νερό τους για μέρες έξι οικισμοί του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών της Ροδόπης, λόγω της διακοπής υδροδότησης στην περιοχή!

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε πρόσφατα στους οικισμούς Βελκίου και Χαμηλού σε μεγάλη έκταση και στους οικισμούς Αετολόφου, Αετοκορυφής, Αρσακείου και Ισάλου σε μικρότερη. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισής του από τα συνεργεία του δήμου, χρειάστηκε η συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εκατοντάδων κατοίκων σε νερό.

Ετσι εστάλησαν αμέσως ειδικά οχήματα (βυτιοφόρα, υδροφόρες), τα οποία αφενός γέμιζαν τις υδατοδεξαμενές και αφετέρου παρείχαν τη δυνατότητα στους κατοίκους να φέρνουν με δοχεία νερό στα σπίτια τους. Δηλαδή, διαδραματίστηκαν σκηνές οι οποίες παρέπεμπαν σε άλλα χρόνια και που πιστεύαμε ότι δεν θα ξαναβλέπαμε οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι λόγοι της εκτεταμένης διακοπής υδροδότησης στους οικισμούς του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών είναι οι εξής:

Η παλαιότητα των δικτύων ύδρευσης. Οι αγωγοί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζουν ρωγμές, που η αποκατάστασή τους απαιτεί χρόνο, στη διάρκεια του οποίου διακόπτεται η ροή. Ειδικότερα στην περιοχή των Σαπών σε μεγάλο μέρος χρησιμοποιούνται σωλήνες αμιάντου, απαράδεκτοι για τη σημερινή εποχή.

Επίσης οι δεξαμενές είναι παλιές και μικρής χωρητικότητας.

Η υπερκατανάλωση σε σχέση με τη χαμηλή ποσότητα άντλησης υδάτων από γεωτρήσεις, η οποία έχει ως αποτέλεσμα η πίεση του νερού να είναι πολύ μικρή έως και μηδενική.

Οι έντονες αυξομειώσεις της ροής νερού από κάποιους που μη γνωρίζοντας τις τεχνικές ανοιγοκλείνουν τις βάνες στα αντλιοστάσια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα δημοτική αρχή, μολονότι δεν βρήκε καμιά προετοιμασία από τους προκατόχους για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης της περιοχής, επιστράτευσε εδώ και καιρό το σύνολο των υδραυλικών του δήμου, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις τους στους 43 οικισμούς. Ταυτόχρονα έχει θέσει σε ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως τα αρμόδια τμήματα, για άμεση επέμβαση. Ακόμη δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για εκτέλεση έργων υποδομής εφοδιασμού των δεξαμενών στους οικισμούς που υποφέρουν.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ