Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Νοκάουτ το Μνημόνιο από Κομισιόν!

Σημαντική επιδείνωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Κομισιόν για το 2012, παρά τα μέτρα «επώδυνης προσαρμογής» που έχουν επιβάλει κυβέρνηση και τρόικα.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έρχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει την αποτυχημένη «συνταγή» του Μνημονίου στη χώρας μας. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα εκτοξευτεί φέτος στο 8,9%, από 8,5% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αρνητική επίδραση στο έλλειμμα ασκούν οι αυξημένες δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι περισσότεροι ασφαλιστικοί οργανισμοί υποβάλλουν συνεχώς αιτήματα στο Γενικό Λογιστήριο, με τα οποία ζητούν να αυξηθεί η επιχορήγησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η μείωση που έγινε στους μισθούς και στις συντάξεις έχει συρρικνώσει σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα χειρότερα όμως για τους φορολογουμένους έρχονται το 2012, όπου η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε ύφεση (-2,8%, από -5,5% φέτος) και το φάντασμα της ανεργίας θα πλανάται πάνω από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Κατά την Κομισιόν η ανεργία θα εκτοξευτεί στο 18,4%, από 16,6% που εκτιμάται φέτος. Τον Αύγουστο πάντως ο δείκτης της ανεργίας δείχνει ήδη το 18,4%.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι η απασχόληση θα αρχίσει να κινείται ανοδικά από το 2013 και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού. Και δη μόλις 0,8%.

Το ίδιο έτος, το έλλειμμα θα έχει υποχωρήσει στο 6,8%, από 7% που εκτιμάται για το 2012.

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από το 2013, εφόσον οι Ελληνες ξεπεράσουν την «παγωνιά» της ύφεσης και μπορέσουν να βρουν βηματισμό που θα οδηγήσει τη χώρα σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 162,8% του ΑΕΠ το 2011, για να ενισχυθεί περισσότερο, στο 198,3% του ΑΕΠ, το 2012 και στο 198,5% το 2013.

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στις προβλέψεις αυτές δεν περιλαμβάνεται η τελευταία συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα μειώσει κατά 100 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο μέγεθος.

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και πιθανότατα μεμονωμένους ιδιώτες), για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει την εκταμίευση της πρώτης δόσης, περίπου 80 δισ. ευρώ, στις αρχές του έτους από τη νέα δανειακή σύμβαση.

Από αυτό το ποσό, περίπου 30 δισ. ευρώ θα δοθούν ως εγγυήσεις στις τράπεζες για τη συμμετοχή στο PSI, άλλα 30 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίησή τους και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν και την κάλυψη τρεχουσών ταμειακών αναγκών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ