Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων από Δευτέρα!

Ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά την τακτοποίηση-νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Εκτός από τις καινούργιες περιπτώσεις τακτοποίησης στον νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν υποχρεωτικά και όλες οι παλιές, που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νόμος 4178 έχει περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με την αυθαιρεσία και οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Φέρ’ ειπείν, κτίσματα που είναι δομημένα πριν από την 9/6/1975 θα μπορεί να εξαιρεθούν μόνιμα από την κατεδάφιση με την πληρωμή μόνο ενός μικρού ποσού, το οποίο έχει οριστεί στα 500 ευρώ. Σημαντική προϋπόθεση είναι τα κτίρια αυτά να έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας. Υπενθυμίζεται ότι με τον προηγούμενο νόμο οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να πληρώσουν το 15% του ειδικού προστίμου.

Στην περίπτωση που ένα αυθαίρετο έχει χτιστεί πριν από το 1983, τότε ο ιδιοκτήτης εκτός από το παράβολο που ισχύει κατά περίπτωση θα πρέπει να πληρώσει και το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου, δηλαδή θα έχει έκπτωση 85%.

Αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 1983 και έως την 31/12/2003 θα χρεώνονται το 80% του υπολογιζόμενου προστίμου. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1/1/2004 έως 28/07/2011 θα χρεώνονται το 100% του υπολογιζόμενου προστίμου.

Η αποπληρωμή του προστίμου θα γίνεται σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το πότε θα υποβληθεί η σχετική αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Αν η αυθαίρετη κατασκευή δηλωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, οι δόσεις αποπληρωμής μπορεί να φτάσουν ως τις 102, αν δηλωθεί στο δεύτερο εξάμηνο μπορεί να φτάσουν τις 84 και οι δόσεις μειώνονται στις 60, αν δηλωθεί στο τρίτο εξάμηνο.

Το κατώτατο όριο δόσης είναι τα 50 ευρώ τον μήνα ή τα 300 ευρώ το εξάμηνο. Προβλέπεται επίσης έκπτωση του προστίμου 20% για όσους ιδιοκτήτες θα καταβάλουν εφάπαξ το πρόστιμο. Εκπτωση 10% θα έχουν οι ιδιοκτήτες που θα καταβάλουν το 30% του προστίμου μέσα σε ένα εξάμηνο από την ημερομηνία υπαγωγής.

Οι περιπτώσεις τακτοποίησης ακινήτων με μεγάλες αυθαιρεσίες ή χωρίς άδεια θα περάσουν από το μικροσκόπιο των ελεγκτών δόμησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ