Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Νόμισαν πως οι Ελληνες βρήκαν λύση για τις οικονομικές τους δυσκολίες στη μόλυνσή τους με τον ιό HIV

Φαίνεται πως ό,τι και να ακουστεί πλέον για την Ελλάδα δεν προκαλεί απορία. Πρόσφατο παράδειγμα, μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υποστήριζε πως κάποιοι Έλληνες μολύνονται επίτηδες με HIV, για να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 700 ευρώ!

Το Business Insider σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Υπήρχε ένα meme που κυκλοφορούσε χθες που έλεγε πως Ελληνες μολύνονταν μαζικά και επίτηδες με τον ιό του HIV, προκειμένου να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα. Το Zero Hedge, για παράδειγμα, έβγαλε ένα άρθρο με τίτλο “Έρευνα υποστηρίζει πως τα μισά από τα καινούρια κρούσματα HIV στην Ελλάδα είναι εσκεμμένες εκθέσεις στον ιό, με στόχο τη λήψη 700 € κάθε μήνα”. Το meme είχε κατακλύσει και το twitter».

Η παρεξήγηση, όμως, δεν ξεκίνησε από κάποιον αστικό μύθο, αλλά από έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του οργανισμού που βασίζεται στην επιστημονική του ακρίβεια για να διαφυλάσσει την προαγωγή της υγείας.

Ο Π.Ο.Υ. εξέδωσε διευκρίνιση, όπου σχολιάζει πως «τον Σεπτέμβριο του 2013, το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη εξέδωσε μια έκθεση, “Επιθεώρηση κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων και η ψαλίδα στην υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιοχή του Π.Ο.Υ.” Η έκθεση εσφαλμένα αναφέρει πως “οι ρυθμοί μετάδοσης του HIV και η χρήση ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με τα μισά, περίπου, από τα καινούρια κρούσματα HIV να είναι οικειοθελείς μολύνσεις, για να μπορούν οι άνθρωποι να λαμβάνουν επιδόματα 700 € κάθε μήνα και ταχύτερη εισαγωγή σε προγράμματα υποκατάστατων ναρκωτικών”. Στην πραγματικότητα, αυτό που μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια είναι πως ελάχιστα περισσότερα από τα μισά καινούρια κρούσματα του HIV στην Ελλάδα παρατηρούνται ανάμεσα σε άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών. Ο Π.Ο.Υ. αναγνωρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν πως η εσκεμμένη αυτο-μόλυνση με τον HIV εκτείνεται πέραν ελάχιστων ανεκδοτολογικών περιπτώσεων. Η διατύπωση είναι συνέπεια ενός σφάλματος στη σύνταξη του κειμένου, για το οποίο ο Π.Ο.Υ. απολογείται.»

Βεβαίως, η έκθεση του Π.Ο.Υ. είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, κατά την οποία, προφανώς, κανείς δεν παραξενεύτηκε από την παρατήρηση πως κάποιοι Έλληνες βρήκαν τη λύση για τις οικονομικές τους δυσκολίες στη μόλυνση με τον ιό HIV.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο του Business Insider εδώ και τη διευκρίνιση του Π.Ο.Υ. εδώ.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ