Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Ντόμινο καταλήψεων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Πρωτοβουλίες μπροστά στο αλαλούμ που έχει προκληθεί στα σχολεία με τα βιβλία αναλαμβάνουν οι γονείς, οι οποίοι ξεκινούν καθημερινές εξορμήσεις προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για τα δικαιώματά τους στη δημόσια εκπαίδευση. Από την ερχόμενη Τετάρτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων στη Θεσσαλονίκη μπαίνει μπροστά στις κινητοποιήσεις, προχωρώντας σε συμβολικές καταλήψεις κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες.

Οσον αφορά το άλλο μέτωπο των καταλήψεων, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής επανήλθε χθες στο θέμα, προειδοποιώντας και πάλι τους φοιτητές για τις συνέπειες που θα υποστούν αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα μαθήματα. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι, αν δεν συμπληρωθούν 13 εβδομάδες παραδόσεων, δεν θα πραγματοποιηθεί εξεταστική. Ωστόσο, αυτή τη φορά υπενθύμισε στους φοιτητές ότι, σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο, αν δεν εγγραφούν για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, χάνουν την ιδιότητά τους.

Οι Γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και σπουδαστών, πάντως, δεν φαίνεται να «φοβούνται» τις επιπτώσεις, καθώς αποφάσισαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, και πλέον περίπου 280 πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Ηδη χθες οι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έλαβαν απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι σχολές για μια ακόμα εβδομάδα, οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου οι γενικές συνελεύσεις.

Διαφορετική γνώμη έχουν οι καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα γιατί «οι καταλήψεις υπονομεύουν το κύρος τους». Αντιθέτως, εκτιμούν ότι τέτοιου είδους κινητοποιήσεις προκαλούν εσωτερικές αντιθέσεις «που δυσκολεύουν τη συνεννόηση και την κοινή δράση». Μάλιστα, οι πανεπιστημιακοί του ΕΜΠ καλούν τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επαναλειτουργία του Πολυτεχνείου.

Την ίδια ώρα, αντάρτικο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κήρυξε ο Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει τη διαπιστωτική πράξη προκειμένου να συγκροτηθεί η πενταμελής επιτροπή που θα εκλέξει το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης. Δηλώνοντας ότι ο νόμος-πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι αντισυνταγματικός, προτίθεται να επιστρέψει το σχετικό έγγραφο στην κυρία Διαμαντοπούλου, για να εφαρμόσει το υπουργείο τη διαδικασία.

Εύη Πανταζοπούλου


Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές κατά της Αννας!

Στους δρόμους βρέθηκε και χθες η φοιτητική κοινότητα που αντιδρά στον νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Περίπου 3.000 φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια για να καταλήξουν με πορεία έξω από τη Βουλή. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από χθες και οι μαθητές που διαμαρτύρονται για την έλλειψη σχολικών βιβλίων, οι οποίοι απείχαν από τα μαθήματά τους, ενώ έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο για την ερχόμενη Τρίτη. Πάντως, ούτε κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου έλειψαν η ένταση και τα μικροεπεισόδια. Αρχικά, και πριν ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή, ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε τα τζάμια από το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ, επιστρέφοντας στα Προπύλαια, τα ίδια άτομα έσπασαν και το μπροστινό τζάμι λεωφορείου της ΕΘΕΛ που περνούσε εκείνη τη στιγμή από το σημείο γεμάτο επιβάτες. Τέλος, προσπάθησαν, χωρίς επιτυχία, να καταστρέψουν μια κάμερα της Τροχαίας στην Πανεπιστημίου, ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές και σε ένα κατάστημα επί της Σταδίου.


Επαθλο ένα γουρουνόπουλο για τις σχολικές φωτοτυπίες

 

Στη διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς με έπαθλο ένα… γουρουνόπουλο κατέφυγαν οι γονείς δημοτικού σχολείου στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκειμένου να καλύψουν το κόστος για τις φωτοτυπίες των -ακόμη άφαντων- σχολικών βιβλίων. Η σκέψη για τη λαχειοφόρο έπεσε στο τραπέζι την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου αγιασμού, και μέσα σε λίγες ημέρες έγινε πραγματικότητα. Το γουρουνόπουλο, όπως έγινε γνωστό, προσέφερε ένα τοπικό κρεοπωλείο, ο ιδιοκτήτης του οποίου είναι πατέρας παιδιού που φοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο, ενώ τη διοργάνωση της λαχειοφόρου ανέλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Οπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια του αγιασμού στους παρευρισκόμενους οι γονείς και ο διευθυντής του σχολείου, το κόστος για τις φωτοτυπίες των βιβλίων είναι τόσο μεγάλο, που ούτε το σχολείο ούτε και οι περισσότερες οικογένειες -αρκετές εκ των οποίων πολύτεκνες και με γονείς ανέργους και υποαπασχολούμενους- μπορούν να καλύψουν.

Υπενθυμίζεται ότι λαχειοφόρο αγορά είχε πραγματοποιήσει και το 40ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου πέρυσι τον χειμώνα, προκειμένου να προμηθευτεί… πετρέλαιο το σχολείο.

Κώστας Καντούνης


Καθηγητές δουλεύουν εδώ και τρια χρόνια (!) δωρεάν

Στον αέρα βρίσκονται οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν ως αξιολογητές και σχεδιαστές στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ), στους οποίους το υπουργείο Παιδείας οφείλει τα δεδουλευμένα από το 2008 έως και σήμερα. Mε καθυστέρηση τριών ετών (!), η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, διά στόματος της υφυπουργού, αποφάσισε να τους ενημερώσει πως υπάρχει «νομοθετικό κώλυμα» για την εξόφλησή τους και δεν αποκλείεται να μην πάρουν ποτέ τις αποζημιώσεις τους. Εως και το 2008, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, που αποτελεί μια μορφή ενισχυτικής διδασκαλίας, χρηματοδοτούνταν από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). Για τα επόμενα τρία χρόνια, συνεχίστηκε το πρόγραμμα, αλλά δεν είχε προσδιοριστεί από πού θα έβγαιναν τα κονδύλια για τις αμοιβές των εκπαιδευτικών! Οπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής η Εύη Χριστοφιλοπούλου, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να παραγραφεί η συγκεκριμένη οφειλή του υπουργείου Παιδείας προς τους καθηγητές λόγω παρέλευσης της διετίας.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...