Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

«Ντόπινγκ» για την καλή χοληστερόλη

Νέες ελπίδες για τη μείωση της χοληστερόλης HDL δίνει πειραματικό φάρμακο που έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει τη λεγόμενη καλή χοληστερόλη LDL-C και ταυτοχρόνως να μειώνει την κακή.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι η ουσία evacetrapib, όπως ονομάζεται, μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα, τόσο όταν χρησιμοποιείται μόνη της όσο και σε οποιαδήποτε συνδυαστική αγωγή με στατίνες, και μάλιστα χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερες παρενέργειες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρίας, το evacetrapib δρα μπλοκάροντας τη διαδικασία που μετατρέπει την καλή χοληστερόλη σε κακή, ενώ δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση ούτε προκαλεί άλλα τοξικά αποτελέσματα. Το τελευταίο ήταν η αιτία για την οποία παλαιότερα διακόπηκε απότομα η ανάπτυξη της ουσίας torcetrapib, η οποία, όπως προέκυψε από μελέτη σε 15.000 ασθενείς, όταν χορηγείται σε συνδυασμό με τη στατίνη Lipitor, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών προκαλώντας ακόμη και θάνατο.

Η νέα έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Συμμετείχαν 400 ασθενείς από τους οποίους κάποιοι λάμβαναν μόνο evacetrapib και άλλοι τη νέα ουσία σε συνδυασμό με διάφορες στατίνες. Επειτα από δώδεκα εβδομάδες, οι ασθενείς που λάμβαναν την ουσία παρουσίασαν αύξηση στην καλή χοληστερόλη σε ποσοστό 54%-129%, ενώ παράλληλα η κακή χοληστερόλη μειώθηκε κατά 14%-36%.

«Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι το evacetrapib μπορεί να χορηγηθεί με στατίνες και ίσως έχει σημαντικά κλινικά αποτελέσματα στις λιποπρωτεΐνες» σημειώνει στην έρευνα ο Στίβεν Τζ. Νίκολς, από το τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής και το συντονιστικό κέντρο κλινικών ερευνών της Cleveland Clinic, στο Οχάιο των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο διευθυντής του Beth Israel Deaconess Medical Center της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ τονίζει ότι το συγκεκριμένο είδος φαρμάκων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να αυξήσουν την καλή χοληστερόλη και να προλάβουν τα καρδιακά επεισόδια. «Σήμερα δεν έχουμε αρκετά καλά φάρμακα που να μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ