Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020

Ο αδίστακτος τραπεζίτης με το ψαλίδι

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Τετελεσμένη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, χθες από τη Βουλή ο τραπεζίτης πρωθυπουργός σχεδόν απείλησε ότι οι μισθοί θα περικοπούν είτε με το καλό είτε με το άσχημο!

Δείχνοντας για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται εκτός κοινωνικής πραγματικότητας, ο κ. Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς έδειξε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει τις νέες περικοπές ομαλότερα, δεν θα διστάσει να προκαλέσει σύγκρουση των κοινωνικών ομάδων και συγκεκριμένα των ανέργων με όσους τυχερούς έχουν ακόμα δουλειά.

«Ο άνεργος δεν έχει ούτε 13ο ούτε 14ο ούτε κατώτατο μισθό» είπε κυνικά ο Λουκάς Παπαδήμος και όλοι κατάλαβαν. Προσέθεσε δε ότι, όσο διαρκεί ο κοινωνικός διάλογος, η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει, έδειξε όμως ότι, αν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν σε μείωση μισθών, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη. «Δεν μπορούμε να μην εξετάσουμε τον ρόλο και τη συμβολή μισθολογικού κόστους στην ανταγωνιστικότητα, εκεί όπου υπάρχουν στρεβλώσεις. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν επιχειρήσεις ανοιχτές με λίγο μικρότερο μισθό και τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών παρά καθόλου επιχειρήσεις».

Από την άλλη, σφοδρή επίθεση -σε πολλά σημεία μάλιστα προσωπικά- κατά του κ. Παπαδήμου εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αυτά που λέτε εσείς έλεγε επί δύο χρόνια ο κ. Παπανδρέου και τώρα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο» είπε ο κ. Τσίπρας στον εντολοδόχο πρωθυπουργό. «Η φράση σας ότι κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία του έθνους ισοδυναμεί με την πλήρη παράδοση στους πιστωτές. Εσείς με την πολιτική σας οδηγείτε τη χώρα στη χρεοκοπία» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την επιλογή για κουτσούρεμα των μισθών. Βλέποντας μάλιστα κάποιους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να χειροκροτούν χαλαρά τον κ. Παπαδήμο μετά την πρωτομιλία του, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Απορώ, κύριοι, πού βρίσκετε το κουράγιο να χειροκροτείτε με αυτά που ακούσατε».

Θέλοντας να απαντήσει στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα, ο κ. Παπαδήμος τα έκανε χειρότερα, καθώς «ομολόγησε» ότι οι μειώσεις στο εισόδημα είναι αναπόφευκτες, έστω βραχυπρόθεσμα, ως συνέπεια της προσαρμογής. Παραδέχτηκε πάντως, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι, ότι για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα περιθώρια είναι περιορισμένα, αλλά και ότι δεν υπάρχει προειλημμένη απόφαση.

Επειτα από αυτά στη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας έδειξε στον πρωθυπουργό την πόρτα της εξόδου. «Αν είναι να μας κάνετε Σουδάν, μπορούμε και μόνοι μας. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με εκβιασμούς και με τρομοκρατικά διλήμματα; Αν δεν έχετε εναλλακτικό σχέδιο, η μεγαλύτερη συνεισφορά σας στον τόπο είναι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή στη λαϊκή ετυμηγορία, και να αποφασίσει ο ελληνικός λαός το μέλλον του».

Γιώργος Λυκουρέντζος


Διχασμένοι οι εργοδότες εν όψει κοινωνικού διαλόγου

Με «κόκκινες γραμμές» και με το ένα… πόδι έτοιμο για αποχώρηση προσέρχεται στον κοινωνικό διάλογο της επόμενης Τετάρτης η ΓΣΕΕ. Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μείωση κατώτατου μισθού και πάγωμα στις τριετίες θεωρούνται από τη διοίκηση της συνομοσπονδίας «αιτίες πολέμου». Την ίδια στιγμή, ερωτήματα γεννά, ως προς την εμμονή κυβέρνησης και εργοδοτών για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, η τοποθέτηση του ΔΝΤ ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο… Στην περίπτωση που παραμείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα καταργεί δώρα και θα μειώνει μισθούς, ανεξάρτητα από την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), η ΓΣΕΕ ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε νέες, σκληρές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η θέση των εργοδοτών επίσης δεν είναι ενιαία. Η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) δεν θέλουν μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά οι έμποροι έχουν προτείνει πάγωμα όλων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για μια τριετία. Θεωρούν λάθος πιθανή κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, αλλά δεν θα τους πείραζε αν ο 13ος και 14ος μισθός δινόταν με βάση τον κατώτατο μισθό και όχι τις κλαδικές συμβάσεις, που είναι σαφώς υψηλότερες έως και 20%. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ φαίνεται διατεθειμένος να ζητήσει είτε την επιβολή ενός πλαφόν, από το ύψος του οποίου και πάνω δεν θα χορηγούνται τα δώρα, είτε την ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων. Αν μάλιστα η ενσωμάτωση δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτομάτως ένας από τους δύο μισθούς θα καταργηθεί.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Πήγαν χαμένες οι θυσίες: Το 2011 πληρώσαμε 3 δις ευρώ παραπάνω σε τόκους

Σε τοκογλυφικά επιτόκια και στην τσέπη των ραντιέρηδων πήγαν όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Το 2011 πληρώσαμε 3 δισ. ευρώ παραπάνω σε τόκους σε σχέση με αυτούς του 2010. Οσα δηλαδή προέβλεπε το Μνημόνιο από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, έκτακτες φορολογίες και «χαράτσια» σε εισοδήματα και ακίνητα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές δαπάνες για τόκους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν πέρυσι οι Ελληνες για την εξόφληση μέρους του δανείου της τρόικας ανήλθαν σε 16,35 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 23,6% σε σχέση με το 2010, που είχε φτάσει τα 13,2 δισ. ευρώ

Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο είναι άκρως αποκαλυπτικό της τακτικής που ακολουθεί η τρόικα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μπορεί οι πιστωτές να φαίνεται ότι δίνουν λεφτά για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, από την άλλη όμως τη «γδέρνουν» με τους τόκους.

Ανάλογο ύψος δαπανών για τόκους θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και για το 2012, σε περίπτωση που δεν περπατήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα οι τόκοι για την εξυπηρέτηση των δανείων της τρόικας θα πλησιάσουν φέτος τα 17 δισ. ευρώ.

Σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» 50% του υφιστάμενου χρέους οι δαπάνες για τόκους θα υποχωρήσουν στα 12,75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 3,7 δισ. ευρώ. Ακόμη και σε αυτά επίπεδα οι τόκοι είναι αρκετά υψηλοί για να μπορέσει να τους πληρώσει ο ελληνικός λαός, που στενάζει από τους φόρους και την ανεργία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από το καλοκαίρι του 2011 και μετά που η τρόικα ξεκίνησε τους εκβιασμούς με τις δόσεις του δανείου ζητούσε διαρκώς μέτρα, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι οι υπεραξίες από το δάνειο θα έφταναν στην τσέπη της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πίεζε διαρκώς για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για να μπορέσει να σιγουρέψει το ένα τρίτο από τους τόκους του δανείου της. Μόνο από αυτό το μέτρο η τρόικα είχε εξασφάλιζε 1 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ οι ξένοι είχαν υπολογίσει ότι θα τα εισπράξουν από το «χαράτσι» που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ (1,7 δισ. ευρώ), από τους κεφαλικούς φόρους (350.000.000 ευρώ), από το τέλος επιτηδεύματος σε 800.000 αυτοαπασχολουμένους αλλά και από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης (150.000.000 ευρώ).

Μάριος Χριστοδούλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Σεισμός» για το έγκλημα διαρκείας! Η αποκάλυψη-σοκ της κυριακάτικης δημοκρατίας προκαλεί πολιτική θύελλα

Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα εγκληματικά λάθη που οδήγησαν στην εκτόξευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η...

Στην εκκίνηση για… τσίμπημα οι Βρετανοί

Ακόμη και μέσα στις επόμενες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς καταπολέμησης του ιούΜία από τις πρώτες χώρες που θα...

Πέντε κινητά θα δώσουν απαντήσεις για τον φόνο της Τοπαλούδη

Δύο χρόνια μετά το φρικτό τέλος που είχε η Ελένη Τοπαλούδη, η Αστυνομία ευελπιστεί ότι θα λύσει τον γόρδιο δεσμόAν και έχουν περάσει δύο...

Πλακιωτάκης: Βρέθηκε θετικός, νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό

Σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, στον 9ο όροφο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, νοσηλεύεται από το Σάββατο με υψηλό πυρετό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης...

Ανάγκη ενίσχυσης και του ΕΚΑΒ με διασώστες

Παρότι βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις και μάλιστα σε 24ωρη βάση, παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι «μέσα στο πρόβλημα» του...