Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Ο «άγνωστος» Κωστής σε 229 σελίδες

Ο… άγνωστος Κωστής Στεφανόπουλος, με το βιβλίο-βιογραφία που έγραψε για εκείνον η κυρία Νίτσα Λουλέ και παρουσιάστηκε χθες στην Παλαιά Βουλή, γίνεται… γνωστός. Ενας πολιτικός που στη διαδρομή του ταυτίστηκε με τη συντηρητική παράταξη, αποκαλύπτει έναν άλλον εαυτό διηγούμενος στιγμές της προσωπικής και πολιτικής του διαδρομής.

Οι αφηγήσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας στη δημοσιογράφο Νίτσα Λουλέ, η οποία υπογράφει το βιβλίο «Κωστής Στεφανόπουλος – Ο μοναχικός πρόεδρος» (εκδόσεις Πεδίο) είναι αποκαλυπτικές. Ο κ. Στεφανόπουλος εξομολογήθηκε πολύ προσωπικές ιστορίες στη βιογράφο του.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι επί χρόνια έκανε έρωτα με εκδιδόμενες γυναίκες. «Τότε ήταν που μου αγόρασαν και το πρώτο κοστούμι, με κοντό παντελόνι φυσικά. Είχε 19 τσέπες μέσα και έξω… Στους χορούς του σχολείου ή στα πάρτι της γειτονιάς, οι φίλοι έπαιρναν τις καλύτερες να χορέψουν και εμένα μου έμειναν οι άσχημες. Δεν ερωτεύτηκα ποτέ αυτό που λέτε “κατακούτελα”. Δεν είχα τύχη με τις γυναίκες, ούτε ιδιαίτερα ερωτύλος ήμουν. Ισως φταίει που για πολλά χρόνια έκανα έρωτα επί πληρωμή, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι νέοι της εποχής. Ηταν δύσκολο να “βγάλεις” κοπέλα στην επαρχία. Υπήρχε κίνδυνος να την εκθέσεις. Φοιτητές, η διασκέδασή μας ήταν να πηγαίνουμε στον Βασιλικό Κήπο και να πειράζουμε τις κοπέλες»!

Ακόμη και σεξουαλική παρενόχληση είχε υποστεί ο τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας. Οπως αφηγείται: «Ειχα και σεξουαλική παρενόχληση στον στρατό από τον ταγματάρχη μας. Με καλούσε συνέχεια μια για το ένα, μια για το άλλο… Σε μια άδειά μου, κι ενώ ήμουν στο σπίτι της Σόλωνος και διάβαζα, χτύπησε το κουδούνι και τον είδα μπροστά μου. Μου ζήτησε να περάσει. Του είπα “είναι μέσα και ο αδελφός μου”. Εκανε μεταβολή και έφυγε. Από τότε δεν με ξαναενόχλησε».

«Αιρετικές» είναι και οι απόψεις του για τη μετά θάνατον ζωή: «Δεν καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει τίποτε όταν φεύγουμε; Οτι γινόμαστε λίπασμα στο χώμα; Για ποια ψυχή μου λες και συναντήσεις στον άλλον κόσμο;»

Σε άλλο σημείο, ο κ. Στεφανόπουλος αποκαλύπτει έναν άγνωστο διάλογο που είχε με τη Γιάννα Αγγελοπούλου, όταν το 2004 έλαβε πρόσκληση για δείπνο στο σπίτι της.

«Η κυρία Αγγελοπούλου, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας κάλεσε για δείπνο στο σπίτι της στο Ψυχικό. Στην είσοδο του σπιτιού είχε έναν μεγάλο πίνακα. “Τι είναι αυτή η αηδία; Δεν μου αρέσει καθόλου…” “Μα είναι Πικάσο, κύριε Πρόεδρε…”».

Ο Κωστής Στεφανόπουλος, από τότε που έφυγε από τη Ν.Δ. δεν ξανάψήφισε Δεξιά. Οσο κι αν αυτό ακούγεται σαν ψέμα, την ψήφο του την έδωσε ακόμα και στην Αριστερά. «Εδώ και χρόνια, δεν ανήκω πουθενά. Ψήφισα τον Λεωνίδα στην Ευρωβουλή, τη Δαμανάκη όταν ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού και φυσικά το ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι τι θα ψηφίσουμε τώρα…»

«Δεν το περίμενα…», λέει ο πρώην πρόεδρος για τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου.

Στις ειδήσεις των οκτώ, πρώτο και μοναδικό θέμα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα μετά την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

«Αυτό είναι χειρότερο και από το “βυθίσατε το Χόρα”, που είχε πει ο μπαμπάς του. Εκβιάζει τον λαό και δημιουργεί προβλήματα με τους συμμάχους στην Ευρώπη. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το περίμενα. Κάποτε οι άνθρωποι έμπαιναν στην πολιτική από πατριωτισμό, ενθουσιασμό, αγάπη και προσφορά για τη χώρα. Σήμερα μπαίνουν για να πλουτίσουν ή να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα… Εχουμε και τους απογόνους σαν τον Γιωργάκη, που πιστεύουν ότι είναι τιμή του τόπου να τους έχει πρωθυπουργούς».

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος σήμερα είναι ένας άλλος άνθρωπος» είπε στη σύντομη τοποθέτησή της η συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ.

«Μπαίνει στην πιτσαρία, στέκεται στην ουρά και το μόνο που περιμένει είναι να πάρει απόδειξη. Πιάνει κουβέντα με τον λαχειοπώλη. Εμαθε να σερφάρει στο ίντερνετ. Τραγουδά στο καράβι και, αν του κάνουν παρατήρηση, απαντά ότι δεν κάνει κάτι. Μαθαίνει μπιρίμπα. Λύνει σταυρόλεξα».

Νίκος Ελευθερόγλου


Βενιζέλος: Θυμήθηκε την άμεση εκλογή Προέδρου

Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, χωρίς αλλαγή του πολιτεύματος, τάχθηκε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Με τη δήλωσή του αυτή συντάσσεται με ακόμη μία ακόμη θέση που έχει εκφράσει η Νέα Δημοκρατία και περιέχεται στις προτάσεις της για αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ίδια θέση είχε εκφράσει στο παρελθόν και ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης.

Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο βασικός ομιλητής στο βιβλίο της Νίτσας Λουλέ για τον Κωστή Στεφανόπουλο με τίτλο «Ο μοναχικός Πρόεδρος». Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε στην κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης που βιώνει η κοινωνία μας, καλώντας τον Κάρολο Παπούλια να παίξει τον ρόλο του. «Η κρίση δεν μπορεί, πιστεύω, πλέον ν’ αντιμετωπισθεί μόνο στο επίπεδο του Κοινοβουλίου. Πρέπει να συμβάλει και ο θεσμός του αρχηγού του κράτους» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στον επαπειλούμενο εκφασισμό της κοινωνίας. «Η δημοκρατία ή αμύνεται ή αυτοκτονεί» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως πως αυτοί που καταγγέλλουν τη δημοκρατική ανεκτικότητα δε μπορούν να χρησιμοποιούν τη δημοκρατική ανεκτικότητα για να στραφούν τελικά εναντίον της δημοκρατίας, του αντιπροσωπευτικού και κοινοβουλευτικού συστήματος».

Στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ως βουλευτής, αρχηγός κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκαν και οι άλλοι δύο ομιλητές, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Μανώλης Γλέζος, εστιάζοντας και οι δύο στις προσωπικές τους εμπειρίες από τον κ. Στεφανόπουλο.

Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε παράλληλα θέμα παρελάσεων εν όψει της εθνικής επετείου, ζητώντας οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά από τα σύμβολα και όχι από την εξουσία.

Στην εκδήλωση του βιβλίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αντώνης Λιβάνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Βαρεμένος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και άλλοι βουλευτές και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ