Πέμπτη, 22 Απρ 2021

O Αλέξης Μητρόπουλος λέει ψέματα!

Τα δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν πώς προσπάθησε να αποκρύψει την αλήθεια στην υπόθεση της φοροδιαφυγής

Στοιχεία πολιτικής αυτοκτονίας περιείχε εν τέλει ο χειρισμός από πλευράς Αλέξη Μητρόπουλου της υποθέσεως της φοροδιαφυγής. Επειτα από ένα πολυήμερο πολιτικό-δικαστικό θρίλερ, το οποίο συνοδεύτηκε από εισαγγελικά αιτήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας του, πύρινες ανακοινώσεις από την πλευρά του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, άμεσες και έμμεσες απειλές ακόμη και για… αυτοχειρία (!), η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να μην τον συμπεριλάβει στις λίστες των ψηφοδελτίων.
Και ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι όποιες ενστάσεις του Αλέξη Μητρόπουλου για το αιφνιδιαστικό «κόψιμό» του μπορεί και να ευσταθούν, καθώς η ποινική περιπέτειά του είναι γνωστή εδώ και χρόνια και όχι κάτι το οποίο προέκυψε ξαφνικά, σε δικαστικό επίπεδο οι επίσημες ανακοινώσεις τις οποίες εξέδωσε, προσπαθώντας να αποδείξει παραγραφή του όποιου αδικήματος, απλώς τον εκθέτουν.

Ντρίμπλες

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα επίσημα δικαστικά έγγραφα, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «δ», ο Αλέξης Μητρόπουλος με νομικούς ελιγμούς και ντρίμπλες αποπειράθηκε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει το μαύρο σαν άσπρο. Για την ακρίβεια, εμφάνισε σαν απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μια εισήγηση, η οποία ανατράπηκε λίγες ημέρες αργότερα. Στην εισήγηση του ΝΣΚ γινόταν δεκτή η αιτίαση του εργατολόγου περί παραγραφής του αδικήματος της φοροδιαφυγής, ενώ, αντίθετα, στην απόφαση και την τελική γνωμοδότηση καθίσταται σαφές με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν έχει υπάρξει καμία παραγραφή!
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της είδησης περί εισαγγελικού αιτήματος για άρση της βουλευτικής ασυλίας του ο κ. Μητρόπουλος απάντησε με δημόσια ανακοίνωσή του, στην οποία έλεγε ότι, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αλλά και με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η υπόθεση είναι παραγραμμένη και το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί παράνομο. Συγκεκριμένα, στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητρόπουλος επικαλείται την υπ’ αρ. 525/23-3-2015 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή γίνεται λόγος για παραγραφή της υποθέσεώς του. Είναι έτσι, όμως, τα πράγματα;

Οχι, γιατί -όπως προκύπτει από τον φάκελο της υπόθεσής του- δεν πρόκειται για γνωμοδότηση αλλά για απλή εισήγηση! Η γνωμοδότηση εκδόθηκε λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα μετά τη συνεδρίαση της 30ής Μαρτίου 2015. Σε αυτή τη συνεδρίαση τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (πρόεδρος ο κ. Αλέξανδρος Καραγιάννης και εισηγήτρια η κυρία Χριστίνα Διβάνη) καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν έχει υπάρξει καμία παραγραφή.

Συγκεκριμένα, στις σελίδες 2 και 3 αναφέρεται: «Το δικαίωμα του Δημοσίου δεν υπέκυψε σε παραγραφή»! Σε αντίθεση με την εισήγηση, την οποία εμφάνισε ως απόφαση ο κ. Μητρόπουλος, η απόφαση του Β΄ Τμήματος έκρινε ότι το δικαίωμα του Δημοσίου δεν παραγράφηκε. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τεχνηέντως ο εργατολόγος εμφάνισε ως γνωμοδότηση την εισήγηση, που όντως κάνει λόγο για παραγραφή της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, απέκρυψε το γεγονός ότι την εισήγηση ακολούθησε η γνωμοδότηση, η οποία κάνει σαφή λόγο για μη παραγραφή του αδικήματος.

Απόρριψη

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την προδικαστική υπ’ αρ. 677/2015 απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων, την οποία επίσης επικαλέστηκε ο κ. Μητρόπουλος στην ανακοίνωσή του. Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης απορρίπτεται ο ισχυρισμός του επιχειρήματος της παραγραφής. Βεβαία, στη συνέχεια ο κ. Μητρόπουλος αναφέρεται και σε μια άλλη τελεσίδικη απόφαση, την 3792/2015, για την οποία λέει ότι το πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι «σχεδόν στο σύνολό του» παράνομο, γιατί είχε φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.

Στην πραγματικότητα, όμως, η συγκεκριμένη απόφαση απλώς μειώνει το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στον εργατολόγο, καθώς δέχεται ότι είχε επαναπατρίσει μέσω του νόμου Αλογοσκούφη ένα σημαντικό ποσό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», στο «διά ταύτα» της υπ’ αρ. 3792/2015 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, αναφέρεται: «Δέχεται εν μέρει, μεταρρυθμίζει την 482/2013 απόφαση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών του άρθρου 70Α του ν. 2238/94, περιορίζει το πρόστιμο που του έχει επιβληθεί με την 459/2013 πράξη του προϊσταμένου της Δ’ ΔΟΥ Αθηνών στο ποσό των 375.329,08 ευρώ».

Μένει (κατά πάσα πιθανότητα) εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ανω-κάτω έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα του Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότατα μένει εκτός ψηφοδελτίων. Αρχικά, ο ίδιος αρνήθηκε να λάβει την τελευταία -τιμητική κατά τον ίδιο- θέση στις λίστες, μετά αναδιπλώθηκε και την αποδέχτηκε, αλλά λογάριασε… χωρίς τον ξενοδόχο. Οι παλινωδίες κατά το προηγούμενο διάστημα έκαναν πολλά στελέχη να τηρούν επιφυλάξεις ως προς τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια. Αργότερα, στη διάρκεια της ημέρας, μετά το «πηγαινέλα» της υποψηφιότητας Μητρόπουλου, η Κεντρική Επιτροπή, που επεξεργάζεται τα ψηφοδέλτια, αποφάσισε να μη συμπεριληφθεί σε αυτά! Ειδικότερα, οι αντιδράσεις των κομματικών στελεχών κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης της Κ.Ε. ανάγκασε την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί να οπισθοχωρήσει μπροστά στον φόβο να εκτεθεί κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, στην Αττική πρώτος στη λίστα τέθηκε, κατά πληροφορίες, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ακολουθούν οι Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Πάντζας, Γιάννης Δέδες.

Την ίδια ώρα, εποχές ΠΑΣΟΚ θυμίζει έντονα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις μάχες των στελεχών να είναι έντονες για μια θέση στη Βουλή. Οι συντροφικές «μαχαιριές» έδιναν κι έπαιρναν, αφού οι υπόλοιπες τάσεις δεν ήθελαν τον «ΠΑΣΟΚογενή» Π. Κουρουμπλή πρώτο στη Β’ Αθήνας. Παράλληλα, ορισμένοι δεν επιθυμούσαν ο Γ. Δραγασάκης να βρεθεί πρώτος στο Επικρατείας, όπως τουλάχιστον ήταν η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής. Ετσι, ο κ. Δραγασάκης -κατά πληροφορίες- θα τεθεί επικεφαλής της λίστας στη Β’ Αθήνας, με τον Π. Κουρουμπλή δεύτερο. Τέλος, πιθανότατα πρώτος στο Επικρατείας θα είναι ο Ε. Τσακαλώτος, ενώ σε εκλόγιμη θέση θα είναι και η Τασία Χριστοδουλοπούλου!

Πέτρος Κουσουλός

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ