Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Ο (άπιστος) Θωμάς και οι άλλοι απόστολοι

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}

Ο Χριστός δίδαξε έχοντας στο πλευρό του πάντοτε τους 12 αποστόλους -τότε μαθητές- που μετά την Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος την Πεντηκοστή έγιναν απόστολοι του λόγου του. Λίγοι από εμάς ξέρουν τα ονόματά όλων τους. Ο Πέτρος, ο αδελφός του Ανδρέας, ο Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, ο Ιωάννης, ο Φίλιππος, ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς, ο Ματθαίος, ο Ιάκωβος του Αλφαίου, ο Θαδδαίος, ο Σίμων και ο Ιούδας, και ο μεταγενέστερος ισαπόστολος Παύλος που δεν γνώρισε ποτέ τον Χριστό.

Σήμερα γιορτάζουμε τον απόστολο Θωμά. Είναι μία περίεργη περίπτωση ανάμεσα στους μαθητές του Χριστού, Ιουδαίος στην καταγωγή και ψαράς στο επάγγελμα, όπως και οι περισσότεροι μαθητές του. Παρά την πίστη του στον Χριστό μετά την Ανάσταση κλονίστηκε και δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Μόνο όταν στη δεύτερη εμφάνιση του Χριστού στους μαθητές του -μια και στην πρώτη έλειπε- ακούμπησε με το χέρι του το σώμα του Χριστού, όπου τον είχαν πληγιάσει τα καρφιά και η λόγχη, πίστεψε. Θαμπωμένος γονάτισε και φώναξε δυνατά: «Συ κύριός μου και ο Θεός μου». Με γλυκύτητα ο Χριστός απάντησε: «Εώρακάς με, πεπίστευκας, μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες». Δηλαδή «πίστεψες, επειδή με είδες, ευτυχείς και καλότυχοι θα είναι όσοι, αν και δεν με είδαν, πίστεψαν».

Μετά την Πεντηκοστή, την ημέρα δηλαδή που το Άγιο Πνεύμα φώτισε τους αποστόλους, ο απόστολος Θωμάς ακολούθησε το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη». Οι περισσότεροι κινήθηκαν στην Εγγύς Ανατολή και τη Δύση. Ενας είναι που άνοιξε πορεία για την Απω Ανατολή, ο απόστολος Θωμάς. Μέσα από την πορεία των καραβανιών, του δρόμου του μεταξιού και των μπαχαρικών, ταξίδεψε στην Περσία, στη Μειδία και, τέλος, την Ινδία. Σε αυτήν την απέραντη διαδρομή ανακατευόταν στις μικρές κοινότητες και κήρυττε τον λόγο του Χριστού. Στα ανατολικά μέρη της Ινδίας, σε ένα μικρό κρατίδιο που βασίλευε ο Μίσδος, έφτασε στο σημείο να βαφτίσει τον γιο του βασιλιά Αζάνη, τη γυναίκα του Τερτία και τις κόρες του Μιγδονία και Νάρκα. Ο βασιλιάς θύμωσε, γιατί ανέτρεψε ο Θωμάς τις θρησκευτικές ισορροπίες του κράτους του και ενόχλησε πολύ το ιερατείο. Τον φυλάκισε για καιρό, μα ο Θωμάς δεν πτοήθηκε. Υμνούσε τον Κύριο μέσα από τη φυλακή. Τότε τον παρέδωσε σε πέντε έμπιστους στρατιώτες, τον ανέβασαν σε ένα βουνό και τον θανάτωσαν. Αφησαν το σώμα του άσκεπο, το βρήκαν μυημένοι χριστιανοί και το έθαψαν. Ανεξακρίβωτη ιστορία λέει ότι ο γιος του Κωνσταντίνου μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη το σώμα του Θωμά και μετά την 4η σταυροφορία, το 1204, το έκλεψαν οι σταυροφόροι και το μετέφεραν στη Ρώμη. Ομως λέγεται ότι η κάρα του βρίσκεται σε μοναστήρι του Αγίου Ορους.

Παρόλο που έχει μεγάλη σημασία πού βρίσκονται τα λείψανα των αγίων αποστόλων, περισσότερη σημασία έχει το έργο που άφησε καθένας. Και το έργο του Θωμά είναι ανεπανάληπτο. Πήγε ολομόναχος ανατολικά, σε μέρη όπου μιλούσαν άγνωστες γλώσσες, και με μεγάλες κακουχίες προσπάθησε να διδάξει τον χριστιανισμό. Ομως ούτε οι υπόλοιποι απόστολοι υστέρησαν. Ο Πέτρος έφτασε έως τη Ρώμη, όπου και τον θανάτωσαν. Θεωρείται ο κορυφαίος των αποστόλων και από τους στυλοβάτες της Εκκλησίας του Χριστού.
Ο Ιάκωβος του Ζεβεδαίου δίδαξε κυρίως στην Παλαιστίνη όπου τον σκοτώσανε. Ο Βαρθολομαίος θεωρείται ο ιδρυτής του χριστιανισμού στην Αρμενία. Στοιχεία πολλά για τον Ματθαίο δεν έχουμε. Ο Σίμων πέθανε στην Ιερουσαλήμ αφού δίδαξε σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Ιωάννης έφτασε έως την Πάτμο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη, και πέθανε έξω από την Εφεσο σχεδόν 100 χρόνων. Ο Ανδρέας, αδελφός του Πέτρου, έκανε δύο μεγάλες πορείες και έφτασε έως τον Εύξεινο Πόντο και τη Μαύρη Θάλασσα. Τα βήματά του τον έφεραν τελικά στην Πάτρα, όπου κήρυξε τον λόγο του Θεού σε όλη την περιοχή της Αχαΐας. Προκάλεσε τον θυμό του Ρωμαίου περιφερειάρχη που τον οδήγησε στον θάνατο.

Ο ισαπόστολος Παύλος, Ρωμαίος πολίτης αν και εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος στην Ταρσό της Μικράς Ασίας, ανατράφηκε στην Ιερουσαλήμ με παιδεία εβραϊκή και συνάμα ρωμαϊκή. Τιμητικά είχε το επάγγελμα του σκηνοποιού και ήταν διώκτης των χριστιανών. Μια μέρα ξεκίνησε για τη Δαμασκό, για να κυνηγήσει χριστιανούς. Με θαύμα στη μέση της ερήμου τυφλώνεται και φτάνει τυφλός. Εκεί, μέσα από τη φιλοξενία της χριστιανικής κοινότητας, ο μέγας διώκτης μυείται στη θρησκεία και γίνεται ο μεγαλύτερος ισαπόστολος όλων. Εκανε πολλές πορείες, κυρίως προς τα δυτικά, περνώντας από τη βόρεια Ελλάδα, την Κόρινθο, τη Σικελία, την Πούλια και την Καλαβρία. Οπου πήγαινε συγκροτούσε χριστιανικές κοινότητες και κρατούσε τη σχέση του μαζί τους ζωντανή ανταλλάσσοντας συχνά επιστολές και διδάσκοντάς τους μέσα από αυτές. Είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κρήτης, αφήνοντας εκεί ως επίσκοπο τον απόστολο Τίτο, μαθητή του. Τελικά κατέληξε στη Ρώμη, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού.
Φίλοι αναγνώστες, με αφορμή τον βίο του απόστολου Θωμά, αναλογιστείτε με πόσο θάρρος και πίστη 12 αμόρφωτοι ψαράδες στερέωσαν την Εκκλησία του Χριστού. Μια Εκκλησία που διαδόθηκε σε όλον τον πλανήτη, άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε βίαια.

Από τον 
Ηλία Μαμαλάκη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αλήθεια για τα 12 μίλια – Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

Από τον Καθηγητή Ι. Θ. Μάζη Πολλά και υπό πολλών Ελλήνων διανοουμένων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών ελέχθησαν σχετικώς με την δήθεν άστοχον και άδικον διά...

Θλιβερές εικόνες στο δικαστήριο για τη Χρυσή Αυγή

Ανεπίτρεπτη διχογνωμία προέδρου-εισαγγελέως ενώπιον του ακροατηρίου. Σοβαρός κίνδυνος να πληγεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη Μόνο λίγα λεπτά κράτησε χθες η δίκη...

Όλοι ανόητοι, πλην Κυριάκου

Προχθές η κυβέρνηση αποφάσισε (διά των υπουργών Χαρδαλιά, Αυγενάκη και των αρμόδιων επιτροπών) να επιτρέψει την είσοδο λίγων φιλάθλων στα γήπεδα. Χθες τους ακύρωσε όλους...

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσκαλεί τον Σκοπιανό πρόεδρο

Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκης προσκάλεσαν στην Αθήνα τον πρόεδρο των Σκοπίων. Θα παραβρεθεί άραγε στο επίσημο δείπνο ο πρώην πρωθυπουργός; Επίσημη πρόσκληση στον ψευδο-Μακεδόνα πρόεδρο Στέβο...

Φιάσκο για την Τουρκία η δοκιμή των S-400

Αποτυχημένες οι εκτοξεύσεις, όπως αποκαλύπτουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Δεν βρήκαν καν στόχο Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε τη δοκιμή -και κυρίως τη στέψη της από...