Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Ο αποπεμφθείς Σπινέλλης παραμένει με μισθό και κάρτα!

Με διατήρησή του στο κυβερνητικό μισθολόγιο «τιμωρεί» τον καταγγέλλοντα για διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μένει να δούμε αν, μετά τη διατήρησή του σε έμμισθη θέση, ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης θα παραμείνει λαλίστατος όσον αφορά τις καταγγελίες του.

Ο κ. Σπινέλλης αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, χρέη συμβούλου στον μέχρι πρότινος συνεργάτη του και νυν επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Χάρη Θεοχάρη. Κάποιες κακές γλώσσες λένε ότι η διατήρησή του στο μισθολόγιο του υπουργείου μετά τις καταγγελίες μόνο αθώα δεν είναι…

Το θέμα για τα νέα καθήκοντα του πρώην «Μister Τaxis» αποκάλυψε η χθεσινή «κυριακάτικη δημοκρατία». Είχε προηγηθεί η προ διμήνου παραίτησή του, η οποία συνδέθηκε με τις καυτές καταγγελίες που έκανε στη Δικαιοσύνη για το ηλεκτρονικό πρόγραμμα «Ηφαιστος» (σύστημα ελέγχου λαθρεμπορίας καυσίμων). Ο κ. Σπινέλης «έδειξε» τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γιάννη Καπελέρη ως άνθρωπο πίσω από τις ακυρώσεις προστίμων για τις παραβάσεις κατά τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, που είχαν εντοπιστεί από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων που έκανε τότε η υπηρεσία του.

Από δημοσιεύματα ήρθε στην επιφάνεια η εγκύκλιος που εξέδωσε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης και από την οποία προέκυπτε η αναβολή της απόφασης επιβολής προστίμων σε πρατηριούχους υγρών καυσίμων.

Αλλες όμως πηγές συνέδεσαν την παραίτηση του κ. Σπινέλλη με τα τεράστια προβλήματα (και κυρίως τη μη επίλυσή τους) που υπήρξαν στη λειτουργία του TAXIS και του TAXISNET, καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, και τα οποία οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων. Πρόκειται για καθυστερήσεις και προβλήματα που είχαν κάνει τον κ. Σπινέλλη κόκκινο πανί για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού από αυτά καθυστερούσαν σημαντικά και οι εισπράξεις του Δημοσίου.

Ο κ. Σπινέλλης τάραξε πρόσφατα για ακόμη μία φορά τα νερά στο υπουργείο Οικονομικών, όταν σε ημερίδα για τη φοροδιαφυγή κατήγγειλε ότι στις εφορίες παίζεται το σύστημα 4-4-2. Με άλλα λόγια, για κάθε 100 ευρώ πρόστιμο που επιβάλλεται για φοροδιαφυγή το 40% πηγαίνει στην τσέπη εφοριακών, το 40% γλιτώνει ο φοροφυγάς και μόλις το 20% καταλήγει στο δημόσιο ταμείο.

Ενδεικτικό της οργής που προκάλεσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο οι καταγγελίες είναι ότι ο τελευταίος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σε έντονο λεκτικό ύφος καλούσε τον κ. Σπινέλλη να πάει όλα τα στοιχεία που έχει για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στον εισαγγελέα. Μάλιστα, ουσιαστικά τον εγκαλούσε για το γεγονός ότι, ενώ βρισκόταν σε υπεύθυνη κυβερνητική θέση για πολλούς μήνες, ο κ. Σπινέλλης άρχισε να «τραγουδάει» μετά την απομάκρυνσή του από τη ΓΓΠΣ. Το τι μεσολάβησε από την ανακοίνωση αυτή μέχρι και τη διατήρηση τελικά του κ. Σπινέλλη στο κρατικό payroll μένει να το απαντήσει ο κ. Βενιζέλος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σπινέλλης έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον Τύπο και για υπόθεση που σχετίζεται με παράτυπες εισπράξεις κονδυλίων έρευνας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου διδάσκει.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ