Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Ο «αργός θάνατος» της γούνας

Την ώρα που η περιφέρεια αναζητεί την αναπτυξιακή κατεύθυνση, η οποία θα συμβάλει γενικότερα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να αποψιλώνει ευαίσθητες περιοχές από κρίσιμες υπηρεσίες. Είναι δε τέτοια η έκταση του φαινομένου, που σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κατά την τελευταία του συνεδρίαση, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η Πολιτεία υποχωρεί “ατάκτως” από τις παραμεθόριες περιοχές και την περιφέρεια, ξεχνώντας ότι ο σχεδιασμός του Καλλικράτη στηρίχτηκε στην ιδέα της ανάπτυξης της περιφέρειας, με κεντρικό σύνθημα δίκαιο κράτος – περιφερειακό κράτος». Ατακτη υποχώρηση λοιπόν του ελληνικού κράτους, που αυτήν τη φορά… αφήνει πίσω του το Τελωνείο Σιάτιστας και την αρχαιολογική υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας.

Το περιφερειακό συμβούλιο περιγράφει τις συνέπειες της σχεδιαζόμενης κατάργησης του Τελωνείου Σιάτιστας στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα στον τομέα της γούνας, που έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, ως εξής:

– Η κατάργηση του τελωνείου είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την ήδη κλονισμένη τοπική οικονομία της Σιάτιστας, καθώς θα ταλαιπωρήσει και θα επιβαρύνει οικονομικά τις επιχειρήσεις και κάθε συναλλασσόμενο των τελωνειακών υπηρεσιών.

– Το Τελωνείο Σιάτιστας εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή, που γεωγραφικά περιλαμβάνει τον Δήμο Βοΐου (από τον Πεντάλοφο μέχρι τη Σιάτιστα) και την περιφερειακή ενότητα Γρεβενών.

– Σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτήν την περιοχή είναι εγκατεστημένες περί τις 320 βιοτεχνίες γουναρικών με εξαγωγικό προσανατολισμό, που έχουν καθημερινή συναλλαγή με το τελωνείο, λόγω του καθεστώτος της ενεργητικής τελειοποίησης (εισαγωγές – εξαγωγές). Οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν εδώ και δεκαετίες σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με μεγάλο όγκο συναλλαγών τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, και προσφέρουν στην περιοχή σημαντικά έσοδα από συνάλλαγμα. Η αύξηση των εξαγωγών από το 2010 έως το 2011 είναι της τάξης του 30%, η εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντική άνοδο, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αύξηση θα αφορά και τα επόμενα χρόνια.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η αναστολή λειτουργίας του Τελωνείου Σιάτιστας θα πλήξει καίρια έναν κλάδο με ανοδική πορεία και με την εξωστρέφεια που στερείται η ελληνική οικονομία.

Γι’ αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ζητεί να εξαιρεθεί το Τελωνείο Σιάτιστας από τη λίστα και των υπό κατάργηση τελωνειακών σταθμών, ενώ για την αρχαιολογική υπηρεσία εκφράζονται φόβοι ότι οδηγείται στους ιδιώτες!

Στο σχετικό ψήφισμα ζητείται:

– Να συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί η αρχαιολογική υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία. Να καταργηθεί ο περιορισμός του 24μήνου και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.

– Να προστατευτεί η αυτοτέλεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας και να μην περάσει στα χέρια των ιδιωτών.

– Να συνεχίσουν να ισχύουν οι νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες ισχύουν από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παράλληλα, δηλώνεται η αμέριστη συμπαράσταση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου στους αγώνες των εργαζομένων της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

«Γεμίζει» το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκαν προ ημερών οι προγραμματισμένες ανοιχτές συναντήσεις εργασίας – ημερίδες για το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Πασχάλη Χαρούμενου και των τοπικών αντιπεριφερειαρχών.

Σε αυτές συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων, του περιφερειακού συμβουλίου, συνεταιρισμών, συλλόγων (γεωπονικών και αγροτικών – κτηνοτροφικών), ομάδων παραγωγών, καθώς και αγρότες, καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τις δράσεις του «καλαθιού των προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας» και τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται, προκειμένου να συμβάλουν με τις απόψεις τους στην υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος και τον προσδιορισμό των στόχων της εφαρμογής του.

Οι συναντήσεις στέφθηκαν με επιτυχία, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι απόψεις που καταγράφηκαν. Η ανοιχτή διαβούλευση -ηλεκτρονικά πλέον στα e-mails info.aofp@pdm.gov.gr και anko@anko.gr- για το εν λόγω πρόγραμμα θα διαρκέσει έως και τις 30 Οκτωβρίου 2011.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ