Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος λέει για τη μη υπουργοποίησή του «δεν είναι ευχάριστο όταν δεν σε επιλέγουν», ενώ προσθέτει ότι «ο Κ. Καραμανλής δεν είναι κατάλληλος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

Την ισότιμη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη υστερεί στην εκλογική αριθμητική, στηλιτεύει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος. Παράλληλα, αν και ομολογεί, στην «κυριακάτικη δημοκρατία», ότι ο κ, Χαρδούβελης «προέρχεται από το περιβάλλον του κ. Σημίτη και της περιόδου του Χρηματιστηρίου», περιμένει να δει τα πεπραγμένα του. Εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος παραμένει «ενεργός και μάχιμος».

Επίσης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος διαπιστώνει «αρρυθμίες» στην εικόνα της κυβέρνησης και μιλά για τη μη υπουργοποίησή του. «Δεν είναι ευχάριστο όταν δεν σε επιλέγουν» λέει, μολονότι αντιλαμβάνεται ότι είναι «δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει τις κυβερνητικές επιλογές της αρεσκείας του». Ακόμα, διαμηνύει ότι η περιφέρειά του είναι η Β’ Αθήνας και, τέλος, σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον προερχόμενο από την Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη σημειώνει ότι «έγινε πολύς καβγάς για το τίποτα».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σάς είχε υποσχεθεί ότι θα συμμετέχετε στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Κάτι τέτοιο όμως τελικά δεν έγινε. Τι νιώθετε πικρία, εκνευρισμό, απογοήτευση;
Ας είμαστε ρεαλιστές. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού να κάνει τις κυβερνητικές επιλογές της αρεσκείας του. Στο τέλος τέλος ο ίδιος έχει και το κόστος των επιλογών. Σε ό,τι με αφορά δεν συνηθίζω να αποκαλύπτω το περιεχόμενο των συζητήσεών μου ούτε να δημοσιοποιώ τα συναισθήματά μου, γιατί δεν αφορούν κανέναν, όταν μπροστά μας έχουμε τόσες προκλήσεις και οι πολίτες τόσα προβλήματα.

Εκλέγεστε βουλευτής επί 14 συναπτά έτη. Για πρώτη φορά μετά και την παραίτησή σας προκειμένου να διεκδικήσετε τον Δήμο της Αθήνας είστε εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εχετε σκοπό να κρεμάσετε τα παπούτσια σας ή στο μυαλό σας έχετε κάτι διαφορετικό;
Στο μυαλό μου είχα και έχω την Αθήνα. Εδωσα τον αγώνα μου και κατέθεσα την ψυχή μου. Ως βουλευτής δεν έχασα, αλλά παραιτήθηκα. Ισως και να μην το αξιολόγησαν οι Αθηναίοι όπως θα έπρεπε. Στη συνείδησή μου είμαι καλά, γιατί αισθάνομαι ότι έκανα ό,τι μπορούσα. Προφανώς παραμένω ενεργός και μάχιμος. Ολα τα σκέφτομαι, τα πάντα προσμετρώ και θα μιλήσω όταν πρέπει.

Πού θα είστε υποψήφιος, στην Α’ ή στη Β’ Αθηνών;
Ημουν βουλευτής Β΄ Αθηνών. Αυτή είναι η περιφέρειά μου. Αν θα είμαι πάλι υποψήφιος εκεί ή όχι είναι νωρίς για να αποφασιστεί και αφορά το πώς σκεφτόμαστε εγώ το μέλλον μου και ο πρωθυπουργός το συμφέρον της παράταξης.

Σχεδόν όλοι η Β’ Αθηνών έχει υπουργοποιηθεί. Εσείς ήσασταν και είστε απέξω, σας προβληματίζει;
Ας είμαστε ειλικρινείς. Προφανώς και δεν είναι ευχάριστο όταν δεν σε επιλέγουν. Υπήρξα υπουργός, εκπρόσωπος και αξιολογήθηκα ως δημοφιλές στέλεχος για υποψήφιος για τη μεγαλύτερη μάχη· τη μάχη της Αθήνας. Η παράταξη αναγνώρισε αυτές τις ικανότητες. Αν έχουν δίκιο και τις έχω, με προβληματίζει ότι θα μπορούσα να προσφέρω, όχι τώρα, αλλά και στα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα.

Αν σας πρότεινε ο πρωθυπουργός να αναλάβετε έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό τι θα του λέγατε;
Δεν μου έχει προτείνει κάτι. Συνεπώς, ας μην κάνουμε άχαρες, άκαιρες υποθέσεις εργασίας, που δεν ωφελούν κανέναν.

Πώς θα κρίνετε το ενδεχόμενο να είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; 
Δεν νομίζω ότι σήμερα, σ’ αυτήν την πολιτική συγκυρία, που είναι δύσκολη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, και επαναλαμβάνω δύσκολη, όχι ανέφικτη, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και χωρίς άμεση εκλογή από τον λαό, ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος υποψήφιος.

Οι πολίτες της Αθήνας σάς όρισαν στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου. Θα παραμείνετε εκεί ως επικεφαλής του συνδυασμού ή σκέφτεστε να αποχωρήσετε;
Ηρθα για να μείνω. Οπως άλλωστε δεσμεύτηκα.

Αν ο δήμαρχος Αθηναίων Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επιμείνει στην ανέγερση τζαμιού στην πρωτεύουσα, ποια θα είναι η στάση σας; Στην πρόσφατη συνάντησή σας έγινε αναφορά επ’ αυτού;
Θα επιμείνω στην πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Το θεωρώ πιο άμεσο, πιο δημοκρατικό, πιο συμμετοχικό. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε την κρίση των συμπολιτών μας. Ας έχουμε εμπιστοσύνη. Πάντως πάγια είναι η άποψή μου για καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων.

Η προεκλογική αντιπαράθεσή σας με τον Νικήτα Κακλαμάνη ήταν ιδιαίτερα έντονη. Περίπου έναν μήνα μετά τις εκλογές τι θα του λέγατε;
Πολύς καβγάς για το τίποτα. Ο ίδιος περιορίστηκε σ’ ένα ποσοστό που δεν τιμά την ιστορία του και το μόνο που κατάφερε είναι να μην περάσουμε στον β’ γύρο, εξασφαλίζοντας την επανεκλογή του κ. Καμίνη. Τι κέρδισε;

Κατά το παρελθόν ασκήσατε έντονη κριτική στον πρώην «τσάρο» της Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα. Εκτιμάτε ότι ο διάδοχός του Γκίκας Χαρδούβελης είναι καλύτερος ή μια από τα ίδια, καθώς οι περισσότεροι μιλούν για πολιτική Σημίτη με άλλα πρόσωπα;
Δεν προσωποποιώ την κριτική μου. Αλλά, αφού με ρωτάτε, θεωρώ ότι ο κ. Στουρνάρας έδωσε πράγματα και είναι άδικο να τον σταυρώσουμε για όλα. Οσο για τον διάδοχό του, προέρχεται από το περιβάλλον του κ. Σημίτη και της περιόδου του Χρηματιστηρίου, αλλά ας είμαστε υπομονετικοί για να δούμε τα πεπραγμένα του.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει νέο Μνημόνιο με άλλο όνομα;
Καμία περίπτωση η παρούσα Βουλή να έχει την πολιτική αντοχή να σηκώσει το βάρος και μιας άλλης δέσμευσης. Η κοινωνία δεν το σηκώνει.

Συμφωνείτε με την τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη η κυβέρνηση για τα αναδρομικά των δικαστών; Πρέπει να γίνει το ίδιο και με τους ενστόλους; Τι λέτε για τις καθαρίστριες; Συμφωνείτε με αυτούς;
Μου είναι δύσκολο να παρακολουθήσω τη διαφορά μεταξύ του σκεπτικού για τα αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων και, από την άλλη, την απόφαση για τις καθαρίστριες. Ισως για την κοινωνία αυτές οι διαφορές να μην τόσο είναι κατανοητές όσο στους νομικούς. Υπάρχει πρόβλημα όμως, αν οι πολίτες δεν αισθάνονται ίσοι όσον αφορά την αντιμετώπιση των αιτημάτων τους.

Η κυβέρνηση έχει αρρυθμίες

Θεωρείτε ότι από τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου η κυβέρνηση παρουσιάζει αρρυθμίες; Φταίνε τα πρόσωπα ή κάτι άλλο;
Δεν ξέρω τι φταίει, αλλά είναι νωρίς να κρίνουμε. Σίγουρα η κυβέρνηση είναι ένα άθροισμα παλαιών συναδέλφων με υπερδεκαετή πείρα και νέων συναδέλφων χωρίς εμπειρία. Χρειάζεται χρόνος και ελπίζω το σχήμα να δέσει. Το σημερινό σχήμα καλύπτει προφανώς κάποιες ανάγκες που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται και ίσως να μην είναι κατανοητές σε εμάς… Αλλά έχει αρρυθμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και, κυρίως, να δώσουν την εικόνα ότι ο ένας υπουργός δεν ακυρώνει τον άλλον, γιατί οι πολίτες απαξιώνουν το σύνολο.

Είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος τελικά οι ιδανικοί συνεργάτες στη συγκυβέρνηση;
Δεν είχα τη χαρά και την τιμή σ’ αυτές τις κυβερνήσεις συνεργασίας να έχω αυτήν την εμπειρία. Συνεπώς είμαι αναρμόδιος να απαντήσω. Η έξω εικόνα είναι ότι, παρότι το ΠΑΣΟΚ υστερεί σε σχέση με τη Ν.Δ. στην εκλογική αριθμητική, εντούτοις ισότιμα συγκυβερνά.

Αλέξανδρος Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ