Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Ο ασθενής σώθηκε, αλλά παραμένει στην Εντατική!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στο «λεξικό» του 2012 καταχωρίστηκε η φράση «δημοσιονομικός γκρεμός». Το 2013 βρίσκει την αμερικανική οικονομία να έχει αποφύγει τον ξαφνικό θάνατο, όχι όμως και τα μεγάλα προβλήματα.

Βέβαια, όπως πολύ σωστά επισήμανε προ μερικών εβδομάδων ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, καλύτερα να παραμένεις στάσιμος παρά να πεθαίνεις ακολουθώντας τη λάθος κατεύθυνση. Επειτα από ένα θρίλερ μηνών, που τελικά συνεχίστηκε και το 2013, το αμερικανικό Κογκρέσο άναψε το πράσινο φως στη συμβιβαστική συμφωνία για την υπέρβαση του «δημοσιονομικού γκρεμού» με την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ξημερώματα της Τετάρτης. Μια συμφωνία που κατοχυρώνεται ως επιτυχία του Μπαράκ Ομπάμα, ως επιτυχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πάνω απ’ όλα ως επιτυχία του ίδιου του Κογκρέσου, που απέδειξε ότι λειτουργεί και πράγματι μπορεί να επιλύσει προβλήματα.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν γλιτώνουν την αμερικανική οικονομία από το ξαφνικό «σοκ» των φορολογικών αυξήσεων και των περικοπών δαπανών 600 δισ. ευρώ και δίνουν μια μικρή ανάσα στη Βουλή και τη Γερουσία προτού ξεκινήσει η μάχη για το όριο δανεισμού. Η Βουλή υπερψήφισε με 257 «ναι» έναντι 167 «όχι» τη συμφωνία που είχε περάσει ανήμερα την Πρωτοχρονιά η Γερουσία, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σε διάστημα 40 ετών την παραμονή, για να εγκρίνει, με συντριπτική πλειοψηφία (89 υπέρ, 9 κατά), το περιεχόμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί προηγουμένως ανάμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ. Μετά τις ψηφοφορίες, η συμφωνία επικυρώθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαιρέτισε τον συμβιβασμό και ζήτησε «λιγότερο δράμα» στο άμεσο μέλλον για την οικονομική πολιτική – κυρίως εν όψει της υπόθεσης του ορίου δανεισμού, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί εντός διμήνου.

Η συμφωνία προστατεύει τα μεσαία εισοδήματα από τις φορολογικές αυξήσεις που θα ίσχυαν αυτόματα την πρώτη μέρα του 2013, παγώνοντας παράλληλα τις περισσότερες περικοπές δαπανών. Με τη συμφωνία διασφαλίζεται επίσης ότι περίπου 2.000.000 άνεργοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, ενώ παγώνουν τουλάχιστον για δύο μήνες οι περικοπές στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Αμυνας και άλλους τομείς δαπανών, κυρίως κοινωνικά προγράμματα. Σε μια συμβολική κίνηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην αναστολή των μισθολογικών αυξήσεων ύψους 900 δολαρίων τον μήνα που θα ίσχυαν για τα μέλη του Κογκρέσου από την άνοιξη.

Τα «ναι» της Βουλής, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, προήλθαν από 85 Ρεπουμπλικάνους και 172 Δημοκρατικούς. Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχτηκε ικανοποιημένος τη συμφωνία στο Κογκρέσο, σημειώνοντας με νόημα ότι θα αρνηθεί να διαπραγματευθεί την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημόσιου χρέους, ζητώντας «λιγότερο δράμα» στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο Καπιτώλιο. «Ενας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή του φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους σε βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο» σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση από 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή για τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποχώρησε ως προς τον αρχικό του στόχο και ορισμένοι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους: Στόχος του Μπαράκ Ομπάμα ήταν η αύξηση της φορολόγησης από το όριο του ετήσιου εισοδήματος των 250.000 δολαρίων.

Μέρος των Ρεπουμπλικανών αντιπροσώπων δέχτηκε να ψηφίσει υπέρ του νόμου, παρά την επί της αρχής αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αύξηση των φορολογικών βαρών, διότι η εναλλακτική λύση θα ήταν το άνοιγμα του «δημοσιονομικού γκρεμού», με την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημόσιων δαπανών, προϊόν διαπραγμάτευσης του 2011 στο Κογκρέσο. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι όμως καταψήφισαν την πρόταση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του στη Χαβάη για να βρεθεί στην Ουάσινγκτον, ώστε να διαχειριστεί την «κρίση», προειδοποίησε τους συντηρητικούς του Κογκρέσο να μην προσπαθήσουν να πάρουν την εκδίκησή τους κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου του δημόσιου χρέους. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποχρεωθεί να θυσιάσει το σημαντικότερο επίτευγμα της πρώτης θητείας της προεδρίας του, το Medicare.

Τι μέτρα προβλέπει ο τελικός συμβιβασμός

Με βάση τη συμφωνία οι φόροι θα αυξηθούν κατά 620 δισ. δολ. την επόμενη δεκαετία, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι μεγαλύτερος κατά 4 τρισ. δολ. Το μεγαλύτερο βάρος της φορολογίας το σηκώνει το 1% και ιδιαίτερα το 0,1% των φορολογουμένων, αυτοί που έχουν εισοδήματα άνω των 2,7 δισ. δολαρίων.

– Αύξηση του φόρου κληρονομιάς από 35% σε 40% μετά τα πρώτα 5.000.000 δολ. για άγαμο και 10.000.000 δολ. για ζευγάρι.

– Αύξηση της φορολογίας στα έσοδα από επενδύσεις. Ο φόρος ανέρχεται πλέον στο 20%, ωστόσο παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από το 39,6% που θα ίσχυσε εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία.

– Ενας χρόνος παράταση στα επιδόματα ανεργίας που αφορούν 2.000.000 ανθρώπους.

– Πενταετής παράταση στις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα φτωχότερα και τα μεσαία εισοδήματα.

Γιατί ο Ολαντ (που καταρρέει) επιμένει στη φορολόγηση 75% των πλουσίων

Εχει εμπιστοσύνη στο μέλλον, κοιτάζει μπροστά και επιμένει στη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων. Το πρόβλημα για τον Φρανσουά Ολάντ είναι ότι οι υποσχέσεις που μοιράζει δεν μεταφράζονται σε ψήφους ούτε σε αυξημένα ποσοστά δημοτικότητας. Η τελευταία βρίσκεται στο ναδίρ σε ό,τι αφορά τον Γάλλο πρόεδρο.

Αυτή ίσως είναι μια από τις αιτίες που ο Ολάντ επιμένει τόσο πολύ στη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων άνω του 1.000.000 ευρώ με 75%, παρά την απόρριψη της σχετικής ρύθμισης από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας. Το θέμα αναφέρθηκε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όπου ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε: «Πάντα θα ζητούνται περισσότερα απ’ αυτούς που έχουν τα περισσότερα». Ο Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει το επίμαχο νομοσχέδιο, αφού αυτό ανασυνταχθεί και εφόσον ξεπεραστεί το συνταγματικό ζήτημα που ανέκυψε. Το περασμένο Σάββατο το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας απέρριψε τη νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η φορολόγηση των εισοδημάτων άνω του 1.000.000 ευρώ με 75% για περίοδο δύο ετών. Η ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2013, κρίθηκε αντισυνταγματική, επειδή -σε αντίθεση με άλλους φόρους εισοδήματος- εφαρμόζεται σε μεμονωμένα άτομα αντί για νοικοκυριά, γεγονός που κρίνεται ως άδικη κατανομή φορολογικών βαρών. Ο Ολάντ δεν προσδιόρισε ωστόσο τη μορφή που θα έχει το αναθεωρημένο επίμαχο νομοσχέδιο. Μετά όμως την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τραπεζικοί κύκλοι στη Γαλλία εκφράζουν την πεποίθηση ότι το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η γαλλική κυβέρνηση θα είναι πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο, παρότι αυτό είχε τη στήριξη μεγάλης μερίδας του γαλλικού λαού. «Φαντάζομαι ότι το νομοσχέδιο θα μπει στο αρχείο» υποστήριξε ο Φιλίπ Γκουντέν, οικονομολόγος και πρώην αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. «Για τα σχετικά λίγα έσοδα που θα φέρει αυτή η φορολόγηση, αλλά και για την κατακραυγή που προκάλεσε και το πλήγμα που κατέφερε στην εικόνα της Γαλλίας θα ήταν πιο συνετό το νομοσχέδιο να θαφτεί ησύχως» είπε. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, ο Ολάντ θα κληθεί να πληρώσει το πλέον βαρύ τίμημα, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο, που έχει προκαλέσει την οργή του επιχειρηματικού κόσμου, βρίσκει σύμφωνους τους «κοινούς θνητούς» της γαλλικής κοινωνίας.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...