Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ο «Big Brother» ήρθε στον ΕΟΠΥΥ

Ετοιμος είναι ο «Μεγάλος Αδελφός» του ΕΟΠΥΥ, που μπαίνει σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα, με σκοπό να «βλέπει» σε πραγματικό χρόνο την «κίνηση» που υπάρχει σε ασθενείς, γιατρούς, φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα.

Το νέο ενιαίο ηλεκτρονικό αναβαθμισμένο σύστημα ονομάζεται e-prescription και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί, μέσω αυτού του προγράμματος, να βάλει φρένο στην αλόγιστη συνταγογράφηση.

Αυτό μπορεί να συμβεί διότι, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού, του ασθενούς και την ιατρική συνταγή, πλέον θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά και οι ιατρικές επισκέψεις, τα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις αλλά και η εκτέλεση αυτών των παραπεμπτικών. Για πρώτη φορά, δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ θα γνωρίζει εάν εκτελέστηκε η συνταγή ή πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις και έτσι θα ξέρει τι, πόσα και σε ποιον πληρώνει.

Παράλληλα, ο ασφαλιστικός φορέας θα εντοπίζει τις «μαϊμού» συνταγές και εξετάσεις που ζημιώνουν το Δημόσιο, αλλά και τους γιατρούς που ζητούν παράνομα χρήματα από τους ασφαλισμένους, με τη δικαιολογία ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των 200 επισκέψεων… μόλις τις πρώτες ημέρες του μήνα.

Το νέο σύστημα e-prescription παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, αναφέροντας ότι τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να ενταχθούν και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία στην ουσία θα περιορίζουν τις πιθανότητες λανθασμένης συνταγογράφησης και χορήγησης φαρμάκων. Δηλαδή οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί θα συνταγογραφούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ανά ασθένεια και, μάλιστα, όσοι συστηματικά παρεκκλίνουν από τις κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους.

Να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό και συμβάλλει στην καθιέρωση της ορθής ιατρικής πρακτικής, στη μείωση προβλημάτων υγείας ακόμη και θανάτων που οφείλονται σε λανθασμένη χορήγηση φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 160 θεραπευτικά πρωτόκολλα για 16 νοσολογικές κατηγορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος. «Το σύντομο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας μάς δημιουργεί εύλογες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του» τονίζει ο ΙΣΑ και ζητά την πιλοτική εφαρμογή του.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ