Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ο Χαλκηδόνος Αθανάσιος κατά του Πατριαρχείου Μόσχας

«Υπάρχει δυστυχώς και εις σύγχρονος κατακερματισμός της Ορθοδοξίας, μία “προτεσταντοποίησις” διοικητικώς αυτής» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, ο οποίος συγχρόνως παρατηρεί ότι το Πατριαρχείο Μόσχας χαρακτηρίζεται από ηγεμονιστικές τάσεις, οι οποίες το κατευθύνουν προς την προβολή αιτιάσεων για τη μη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας.

Ο μητροπολίτης Αθανάσιος, ο οποίος κατάγεται από τη Χαλκηδόνα, στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου, αντίκρυ στην Κωνσταντινούπολη, είναι πρόεδρος διάφορων Συνοδικών Επιτροπών, του Δ.Σ. του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών της Θεσσαλονίκης και του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Ελβετίας. Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο ΑΠΕ ο κ. Αθανάσιος σχολίασε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία εκτείνονται από τη λαϊκή και τη θρησκευτική τέχνη ως τον ασκητισμό, αλλά και τον διάλογο του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Βεβαίως, εντύπωση προκαλούν οι παρατηρήσεις του σχετικά με το Πατριαρχείο Μόσχας, για το οποίο τονίζει ότι «στηριζόμενον από το κράτος, έχει ηγεμονιστικάς τάσεις συχνά συνεπικουρούμενον και από τους δορυφόρους του (Τσεχίαν, Πολωνίαν κ.λπ.). Πρέπει όμως οι Σλαύοι να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τρίτη Ρώμη, αλλά Παλαιά και Νέα. Οτι η μητέρα είναι το Βυζάντιο καίτοι οι πατέρες διαφορετικοί. Πρέπει να κατανοήσουν το Πρωτείον Τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχου και τον οικουμενικόν χαρακτήρα αυτού. Οδηγούν τα διορθόδοξα δι’ ωρισμένων “εμπρηστών” εις αδιέξοδα και επί έτη ολόκληρα σαμποτάρουν την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον, όπως και οι Ρουμάνοι τελευταίως. Εχομεν μεγάλα προβλήματα εις την διασποράν. Βεβαίως πρωτίστως τυγχάνει απαραίτητος τουλάχιστον η ενότης της ελληνοφώνου Ορθοδοξίας».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ