Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

O Χαρδούβελης υπό τις διαταγές της Frau Μέρκελ

Σε γραμμή… Βερολίνου, υπέρ της λιτότητας μέχρι τελικής πτώσεως, τάσσεται ο σοσιαλιστικών τάσεων… υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κόντρα στις προσπάθειες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα να διαπραγματευτεί χαλάρωση του Μνημονίου. Μάλιστα, αυτό γίνεται την ώρα που όλη η Ευρώπη ζητάει χαλάρωση της λιτότητας και αναπροσαρμογή των προγραμμάτων με άξονα την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη ρευστότητα.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» τάσσεται υπέρ της διατήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τηλεγράφημα γερμανικού πρακτορείου. Ο Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γαλλία πρέπει να χαλαρώσει ή όχι την πολιτική λιτότητας, δήλωσε: «Θα ήταν λάθος εάν η Γαλλία αγνοούσε τον κανόνα του ορίου του 3%. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη του 2003 και του 2004, όταν Γερμανία και Γαλλία παραβίασαν τους κανόνες για το έλλειμμα, και στη συνέχεια πολλοί έκαναν το ίδιο».

Θα ήταν πραγματικά τουλάχιστον αφελής αυτή η τοποθέτηση λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία με τα οποία η Ελλάδα μπήκε στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, πάντως, κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι, αν τελικά η Γαλλία -οικονομικό μέγεθος τεράστιο σε σχέση με την Ελλάδα- πετύχει να πάρει «χάρη» από τους Ευρωπαίους για χαλάρωση του Συμφώνου, αυτό ίσως έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό ζήτημα.

Μάλιστα, ο κ. Χαρδούβελης δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ούτε νέο δάνειο και ότι με το νέο επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί η χώρα μας θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.
«Στο μεταξύ μπορούμε να αναχρηματοδοτούμαστε στις αγορές με ανεκτούς όρους, παρεμπιπτόντως με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που μας χρεώνει το ΔΝΤ» φέρεται ότι δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, στο οποίο επισημαίνεται επίσης: «Ο κ. Χαρδούβελης είναι βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ύφεσης το 2008, και εναποθέτει τις ελπίδες του στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα της ΕΚΤ για αγορά ενυπόθηκων τίτλων ΑΒS».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ