Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ο Χάρης Π(ότερ) με το πούρο που μιλάει με… τον Σαρκοζί!

O προσφάτως παραιτηθείς αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Aνάπτυξης Χάρης Παμπούκης έχει δύο όψεις. Μια φαιδρή, ιδιωτική, και μια σοβαροφανή, δημόσια.

Η πρώτη πτυχή αυτής της ιδιόρρυθμης προσωπικότητας εκφράζεται ποικιλοτρόπως.

Οταν συναντά κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας και χτυπά το κινητό του, εκείνος αποσύρεται για λίγο και, όταν επιστρέφει, ισχυρίζεται ότι τον κάλεσε ο φίλος του ο Νικολά (Σαρκοζί)! Κάτι που βεβαίως αποτελεί τεράστια «μούφα», προκαλεί τον γέλωτα και τον καθιστά στόχο βιτριολικών σχολίων στα σαλόνια των Αθηνών.

Οταν πηγαίνει με φίλους του στο L’Αbreuvoir (στο Κολωνακι) αψηφά τον νόμο που ο ίδιος ψήφισε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και ανάβει επιδεικτικά το πούρο του, ντουμανιάζοντας τον χώρο. Σε αυτή την περίπτωση, ο καθηγητής του ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών -προηχθη στην θέση την ημέρα της ορκωμοσίας του ως υπουργού Επικρατείας- έγινε πριν από λίγο καιρό το επίκεντρο επεισοδίου, όταν θαμώνες του πολυτελούς εστιατορίου και στελέχη της εδώ γαλλικής πρεσβείας τον επέπληξαν.

Οταν, πάλι, φορά την κίτρινη βερμούδα του και πηγαίνει για μπάνιο στην πριβέ παραλία του Αστέρα της Βουλιαγμένης, τότε ο Χάρι Πότερ (όπως ο ιδιος αρέσκεται να αυτοαποκαλείται) μπορεί να γίνει και ο ήρωας που θα σώσει από βέβαιο πνιγμό τον (συνάδελφό του δικηγόρο) Αλέξη Κούγια.

Παλαιότερα, προτού μετακομίσει στα υπουργικά, ο Χάρης είχε διαπρέψει και ως… Κλουζό. Σε μια επίσκεψη που έκανε στον εκδότη Χρήστο Λαμπράκη στο γραφείο του, άρχισε ξαφνικά να του μιλάει στα γαλλικά. Και όταν εκείνος τον ρώτησε γιατί δεν του ομιλεί στη μητρική, ο δαιμόνιος Χάρης τού απάντησε «για να μη μας καταλαβαίνουν οι κοριοί της ΕΥΠ!»

Εκτός όμως από τη φαιδρή πλευρά του Παμπούκη, υπάρχει και η δημόσια.

Ο άνθρωπος που χαρακτήρισε τον εαυτό του -στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας- «βοηθό προπονητή του Παπανδρέου» διαχειρίστηκε, στα πολλά χρόνια που βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού, πολλά κρίσιμα θέματα και ανέλαβε σοβαρότατες αποστολές.

Αφού παντρεύθηκε -και χώρισε- τη γυναίκα που του έκανε προξενιό η Αντα Παπανδρέου, τη Ζωή Σαμούρκα (θυγατέρα του «Bravo, αυτός είναι καφές» Ευάγγελου Σαμούρκα), ο Χάρης ανέλαβε έναν σωρό αποστολές.

Πρώτα να ξεμπερδέψει τα κληρονομικά της δυναστείας που είχαν γίνει κουβάρι με την πώληση του ακίνητου Ψυχικού, ιδιοκτησίας Μινέικο, στον επιχειρηματία Βλαχούτσικο. Το σπίτι πωλήθηκε από τον Ανδρέα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά της ροζ βίλας στην Αγράμπελη, αλλά, όταν ανοίχτηκε η διαθήκη Μινέικο, διεπιστώθη ότι το σπίτι είχε κληροδοτηθεί στα εγγόνια και όχι στον Ανδρέα που την πούλησε.

Οταν ολοκλήρωσε αυτή την αποστολή και οι δεσμοί του με τον Γιώργο έγιναν ακατάλυτοι -η Αντα τού βάφτισε τα παιδιά-, του ανετέθησαν και άλλες κρίσιμες αποστολές.

Είναι ίσως άγνωστο, αλλά ο Παμπούκης, ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών το 2002, είχε ετοιμάσει μυστικά τον φάκελο για την παραπομπή όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και όσοι ξέρουν τα παρασκήνια εκείνης της εποχής λένε ότι με την προετοιμασία που είχε κάνει «θα κερδίζαμε ίσως το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά θα μας υποχρέωναν να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά!»

Ως υπουργός Επικρατείας, ο Παμπούκης χειρίστηκε θέματα, όπως η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, που τελικά ναυάγησε, είχε επαφές με το Πεκίνο για το λιμάνι του Πειραιά και νέες επενδύσεις στο Θριάσιο, ταλαιπωρήθηκε με την αξιοποίηση του αεροδρομίου Ελληνικού και εισηγήθηκε τον θεσμό της επιφανείας που ανακάλυψε στο… ρωμαικό δίκαιο, για να διευκολύνει, διά των μακροχρόνιων μισθώσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Χειροπιαστή επένδυση πάντως, παρά τα κολλητιλίκια του με τον εμίρη του Κατάρ, δεν είδε ο τόπος.

Το πρόβλημα που είχε ο Παμπούκης, αλλά όχι μόνον ο Παμπούκης, δεν ήταν αυτό που συνέβαινε όταν η φαιδρή πλευρά της προσωπικότητάς του αλλά και άλλων στελεχών του Γιώργου συναντούσε τη δημόσια.

Το πρόβλημα ήταν, είναι και θα παραμείνει η νομή της εξουσίας και το προβάδισμα της ισχύος στην αυλή του Παπανδρέου, όπου σχεδόν όλοι είναι τσακωμένοι με όλους! Γι’ αυτό και επιδίδονται σε μια μάχη αλληλοεξόντωσης.

Ο Παμπούκης, ως συντονιστής, ήταν τσακωμένος με τον Ραγκούση που ήθελε να γίνει συντονιστής και, μόλις το κατάφερε και εκείνος, απέτυχε τόσο, ώστε ο πρωθυπουργός τον έστειλε να ασχολείται με τον Θύμιο και τα ταξί.

Ηταν και είναι τσακωμένος με τον Γερουλάνο, στον οποίο χρεώνει την υποβάθμισή του στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ηταν μονίμως σε κόντρα με τον Παπακωνσταντίνου, γιατί ο τελευταίος θεωρούσε ότι έμπαινε, ως μη όφειλε, στα χωράφια της οικονομίας.

Σε κυβερνητικούς κύκλους, ψιθυρίζεται μάλιστα ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την κόντρα τους, γιατί σε αυτούς οφείλεται η εκτόξευση των spreads.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδέα του Παμπούκη ήταν η πρόσληψη της Goldman Sachs τον Νοέμβριο του 2009 και η ανάθεση σε αυτήν να βρει με placement 50 δισ. Ευρώ, για να καλύψει η χώρα τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Αυτό δεν άρεσε στον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος ανέθεσε την ίδια δουλειά στη Morgan Stanley και στην HSBC. Οταν όμως οι δανειστές είδαν να τους χτυπούν την πόρτα τρεις εταιρίες ζητώντας λεφτά για τον ίδιο πελάτη, κατάλαβαν ότι κάτι τρέχει.

Το νέο διέρρευσε στον ξένο Tύπο με την προσθήκη ότι αναζητούνται λεφτά στην Κίνα – τη συνέχεια την ξέρετε!

Η παραίτηση του Χάρη Παμπούκη, που έρχεται μετά την υποβάθμιση Παπακωνσταντίνου και τη «χρυσή» εξορία Μπιρμπίλη στο Παρίσι και Δρούτσα στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνει λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φαγωμάρας στην αυλή του πρωθυπουργού.

Σε δεύτερο επίπεδο, η αυλή των νεοεισαχθέντων στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ζήτημα και στις σχέσεις του Παπανδρέου με τους βουλευτές του και τα ιστορικά στελέχη που δεν αντέχουν να βλέπουν αδίστακτους γιάπηδες στο ιερό της σοσιαλιστικής (λέμε τώρα) εξουσίας.

Τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Παμπούκης όταν τοποθέτησε τη νομική σύμβουλο της Siemens, Γλυκερία Σιούτη, προσωπάρχη του Μαξίμου είναι ενδεικτικά (επόμενος στόχος αυτού του πασοκικού συστήματος που βαθμολογεί τους υπουργούς είναι ο Ηλίας Μόσιαλος). Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, άλλωστε, ο Παπουτσής τον κατηγόρησε ότι έχει προνομιακές σχέσεις με εφοπλιστικά συμφέροντα.

Πάντως, η παραίτηση Παμπούκη δεν πρέπει να ήταν και τόσο ξαφνική όσο φαίνεται.

Μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός τον συνάντησε στις διακοπές του στο σπίτι του θείου του Γιώργου, στη Σκιάθο, άρα λογικά έγινε κουβέντα.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν πρόκειται για το συνηθισμένο ασανσέρ του Παπανδρέου στις σχέσεις του με το περιβάλλον του ή πρόκειται για οριστικό διαζύγιο σαν αυτό που πήρε από τον Γιώργο ο Νίκος Κοτζιάς…


Οι κολακείες του «Μπένι» που «καπέλωσε» τον Χρυσοχοΐδη

Την πρώτη φορά στο υπουργικό συμβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος «άδειασε» τον Χάρη Παμπούκη διά της σιωπής του, καθώς δεν ήξερε τι παιχνίδι παιζόταν ως την τελευταία στιγμή. Χθες στη Βουλή ακολούθησε την τακτική «να σε κάψω… Χάρη μου να σ’ αλείψω μέλι». Και αυτό γιατί ο ίδιος γνωρίζει ότι στο σκάκι όταν φεύγουν οι στρατηγοί και δη οι ευφυείς τότε είναι πιο εύκολο να «φας» τον βασιλιά τελειώνοντας την παρτίδα. Εχοντας λοιπόν στο μυαλό του την τελική αναμέτρηση ο… αναπληρωτής πρωθυπουργός βολεύτηκε από την απώλεια του κ. Παμπούκη από το στρατόπεδο Γιώργου, αλλά δεν άνοιξε (τουλάχιστον για την ώρα) την αγκαλιά του στα «ορφανά» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλον οι μέχρι χθες ευεργετηθέντες από τον κ. Παμπούκη, ως πριν από λίγο καιρό δεξί χέρι του πρωθυπουργού, άρχισαν να τον «πυροβολούν», με αποκορύφωμα τα υπονοούμενα του διαδόχου του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, που σε συνέντευξή του στον Real fm τού «χρέωσε» τις αυξημένες δαπάνες του πολιτικού γραφείου.

Και ενώ ο κ. Μόσιαλος κάρφωνε τον τέως υπουργό, τόνιζε ότι δεν χρειάζεται αυτοτελές υπουργείο Ναυτιλίας, απαντώντας σε αναφορά του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Δ. Παπαδημούλη αν η κυβέρνηση έχει περιθώριο να χάνει ευφυείς ανθρώπους όπως ο κ. Παμπούκης. Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έπλεξε μεν το εγκώμιο του κ. Παμπούκη εκφράζοντας τη λύπη του γιατί είναι φίλος του, όταν όμως έφτασε η ώρα να μπει στην ουσία πήρε το μέρος του πρωθυπουργού και εμφανίστηκε να «διεκδικεί» και αυτός το κομμάτι της οικονομίας της ναυτιλίας.

«Η παραίτηση του κ. Παμπούκη είναι κάτι που με λυπεί πάρα πολύ, γιατί είναι εκλεκτός συνάδελφος στο πανεπιστήμιο και ένα πρόσωπο που δεν είχε τα συμβατικά βάρη της πολιτικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αυτά όμως που έχει πει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πριν και μετά την ανάληψη από εμένα των καθηκόντων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, που είναι και ο μεγάλος μας πρεσβευτής στο εξωτερικό και το μεγαλύτερο οικονομικό πλεονέκτημα, ισχύουν απολύτως» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Προανήγγειλε μάλιστα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κόσμου καπελώνοντας τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «προκειμένου να συζητήσουμε πολλά και σοβαρά πράγματα για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας».

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, αφού υποστήριξε ότι ο κ. Παμπούκης προσέφερε πολλά, είπε ότι «αυτή την περίοδο που παραιτήθηκε είναι στη λάθος στιγμή με τον λάθος τρόπο».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ «άδειασε» με τη σειρά του τον κ. Παμπούκη, ισχυριζόμενος ότι αυτήν την ώρα «δεν μπορούμε να συζητούμε περί αρμοδιοτήτων υπουργείων, όταν πρέπει να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Νίκος Ελευθερόγλου, Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ