Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Ο Χατζηδάκης υποσχέθηκε να ξεχρεώσει τις γερμανικές επιχειρήσεις!

Την ίδια μέρα που εγκρίθηκε η δόση του δανείου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκης ήταν στο Βερολίνο προκειμένου να συμφωνήσει πότε θα πάρουν οι γερμανικές επιχειρήσεις όσα τους χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, που εδώ και δύο χρόνια έχει αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα για λογαριασμό των γερμανικών ομίλων, έφτασε μάλιστα μέχρις του σημείου να ισχυριστεί ότι θα επέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών όταν διασφαλιστεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει τις οφειλές του.

Οσο για τον υπουργό Ανάπτυξης, που κράτησε χαμηλούς τόνους για τη συγκεκριμένη συνάντηση, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις οφειλές της προς ξένες και εγχώριες εταιρίες, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, εντός του 2013». Το ενδιαφέρον του Βερολίνου δεν περιορίζεται μόνο στις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά επεκτείνεται και σε τομείς όπως τα δημόσια έργα και άλλες προμήθειες του Δημοσίου στις οποίες εμπλέκονται γερμανικοί όμιλοι.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την πανηγυρική επίσκεψη του κ. Ρέσλερ στην Αθήνα (τότε που ανακοίνωναν μαζί με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη μια αμελητέα επένδυση γερμανικής εταιρίας σε ελαιοτριβείο της Πελοποννήσου) ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας επανέλαβε όσα είχε πει πέρυσι. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κ. Χατζηδάκη, ο Φιλ. Ρέσλερ είπε ότι η Γερμανία προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα με τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού ταμείου. Το ίδιο ταμείο είχε ανακοινωθεί και πέρυσι χωρίς να γίνει τίποτα, καθώς στην πορεία προέκυψε η άγρια διαμάχη μεταξύ των κ. Ρέσλερ και Χρυσοχοΐδη. Χθες οι δύο υπουργοί είπαν (όπως είχαν δηλώσει και πέρυσι) ότι το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και από κρατικά funds.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων, του οποίου ηγείται ο κ. Ρέσλερ, δύσκολα θα συγκεντρώσει το 5% των ψήφων που απαιτείται για είσοδο στη γερμανική Βουλή. Παρά τις αιχμηρές δηλώσεις του Γερμανού πολιτικού κατά της Ελλάδας, οι Φιλελεύθεροι βυθίζονται. Ο κ. Χατζηδάκης το γνωρίζει και γι’ αυτό πήγε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες στο Βερολίνο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ