Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Ο δεκάλογος της ΠΟΜΙΔΑ για άσκηση προσφυγής κατά του ληστρικού φόρου

Η ατομική προσφυγή κατά του ληστρικού ΕΝΦΙΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες ευδοκίμησης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αρκεί ο φορολογούμενος να είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλείται να καταβάλει υπερβαίνει δραματικά τις οικονομικές του δυνατότητες και, ως εκ τούτου, είναι αδύνατη η ετήσια πληρωμή του.
Η ΠΟΜΙΔΑ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου που θέλει να προσφύγει δικαστικά για τον ΕΝΦΙΑ:

1. Το φορολογικό σύστημα είναι θωρακισμένο έτσι ώστε να ΜΗΝ υπάρχει καμία δυνατότητα παραδεκτής άσκησης «ομαδικής προσφυγής» εν είδει «συλλογικής αγωγής» για φορολογικά θέματα, είτε από ομάδες φορολογουμένων είτε από αντιπροσωπευτικό σωματείο. Φορολογική προσφυγή ασκείται πάντοτε κατά συγκεκριμένης πράξης επιβολής φόρου ή προστίμου σε συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
2. Προκειμένου κάποιος φορολογούμενος να έχει δικαίωμα να καταφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια για φορολογική διαφορά, θα πρέπει πρώτα και υποχρεωτικά να υποβάλει εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του εκκαθαριστικού σημειώματος (λόγω της ηλεκτρονικής ανάρτησης του εκκαθαριστικού, η προθεσμία αρχίζει 10 ημέρες μετά την ανάρτησή του) «ενδικοφανή προσφυγή» στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
3. Ωστόσο, παρά την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής βεβαιώνεται άμεσα το 100% του οικείου φόρου και ο φορολογούμενος θα πρέπει να προκαταβάλει το 50% του φόρου για την αναστολή του υπολοίπου. Η υποχρέωση προκαταβολής του 50% αναστέλλεται υπό προϋποθέσεις, όταν ο φορολογούμενος είναι σε θέση να αποδείξει πλήρη οικονομική αδυναμία, αφού ασκηθεί ειδική αίτηση αναστολής, ενώ μεταξύ άλλων θα χρειαστεί να δηλώσει το «παγκόσμιο» εισόδημά του και το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεών του.
4. Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών αποφασίζει εντός 60 ημερών και, αν απορρίψει ρητώς την ενδικοφανή προσφυγή ή δεν αποφασίσει εντός της προθεσμίας αυτής, οπότε και αυτή θεωρείται σιωπηρώς απορριφθείσα, μόνο τότε ο φορολογούμενος αποκτά τη δυνατότητα να καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια εντός 30 ημερών.
5. Αρμόδια δικαστήρια είναι τα κατά τόπους Διοικητικά Πρωτοδικεία. Οταν η υπόθεση συζητηθεί και εκδοθεί απόφαση, ο ηττηθείς διάδικος έχει δικαίωμα έφεσης και όποιος ηττηθεί και στο Εφετείο μπορεί υπό προϋποθέσεις να ασκήσει αναίρεση στο ΣτΕ.
6. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έχει τη δυνατότητα, αν σωρευθεί μεγάλος αριθμός παρόμοιων προσφυγών στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, να προχωρήσει σε διενέργεια «πιλοτικής δίκης», όπως είχε συμβεί και με το ΕΕΤΗΔΕ.
7. Τόσο το ΣτΕ όσο και τα Διοικητικά Δικαστήρια, με την πρόσφατη νομολογία τους στις προσφυγές κατά του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΕΤΗΔΕ, έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων αυτών και υπέρ της δυνατότητας πολλαπλής φορολόγησης της ίδιας φορολογητέας ύλης. Κατά συνέπεια οι δυνατότητες ευδοκίμησης μιας προσφυγής που θα στρέφεται γενικά κατά του σχεδιασμού του φόρου ή της απλής αμφισβήτησης του ύψους των αντικειμενικών αξιών είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.
8. Αντιθέτως, σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες ευδοκίμησης θα έχουν ατομικές προσφυγές φυσικών προσώπων που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι το ποσό ΕΝΦΙΑ που καλούνται να καταβάλουν υπερβαίνει δραματικά τις οικονομικές τους δυνατότητες και, ως εκ τούτου, είναι αδύνατη η ετήσια πληρωμή του, οπότε στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ προσκρούει στο Σύνταγμα. Ενδεικτικά, τέτοια πρόσωπα είναι ιδιοκτήτες με μικρά εισοδήματα, άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι κ.λπ., που όμως έχουν στην κατοχή τους παλαιά αναξιοποίητα, κενά και ανεκμετάλλευτα ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας, με κάθε είδους δεσμεύσεις, ιδιαίτερα εάν έχουν την ψιλή κυριότητα κ.λπ.
9. Προκειμένου κάποιος να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θα πρέπει πρώτα να έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα βοηθήματα. Η μη εξάντληση των εσωτερικών ένδικων βοηθημάτων ενδεχομένως συγχωρείται στην περίπτωση που τελικά το ΣτΕ εκδώσει απόφαση επί «πιλοτικής δίκης» για το ζήτημα αυτό.

10. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ιδιοκτήτης που πληροφορείται τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και ενδιαφέρεται να ασκήσει δικαστική προσφυγή θα πρέπει να απευθύνεται στον δικηγόρο του, ο οποίος και θα αξιολογήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της. Οσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν τις παραπάνω συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να απευθύνονται και στον αρμόδιο ειδικό φορολογικό σύμβουλο της ΠΟΜΙΔΑ και του ΔΣΑ, δικηγόρο Στάθη Μπακάλη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], για να λάβουν ενημερωτικό σημείωμα για τους βασικούς ισχυρισμούς των δικογράφων τους, αφού αξιολογηθεί θετικά η περίπτωσή τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ