Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Ο «δεκάλογος» των εκπτώσεων

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος εν όψει των εκπτώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου.

Την περίοδο αυτή οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από τι εκπτώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν από την πρώτη κιόλας ημέρα το 70%, ωστόσο δεν θα πρέπει να παρασυρθούν σε αλόγιστες δαπάνες, ειδικά μέσω πιστωτικών καρτών. Καλό θα είναι προτού ξεκινήσουν τις αγορές τους να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να βάλουν προτεραιότητες πάντα σε συνάρτηση με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Ειδικότερα, η Ενωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος επισημαίνει:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής στα προϊόντα είναι υποχρεωτική. Το κατάστημα οφείλει να ενημερώνει για την αρχική τιμή, που συνήθως είναι διαγραμμένη, και την τελική κατόπιν έκπτωσης.

2. Η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράφει το ποσοστό της έκπτωσης, θα πρέπει να διευκρινίζει αν πρόκειται για έκπτωση ή προσφορά.

3. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων μόνο σε συγκεκριμένα είδη, καθώς μπορεί στα υπόλοιπα να μην έχει «πέσει» η τιμή.

4. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να συγχέουν τις εκπτώσεις με τις προσφορές. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές είδη παλαιότερων ετών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οι προσφορές επιτρέπονται πριν από την έναρξη και μετά τη λήξη των εκπτώσεων.

5. Στην περίπτωση των προσφορών θα πρέπει να υπάρχει σχετική πινακίδα που ενημερώνει τον καταναλωτή. Στα προϊόντα πρέπει να αναγράφεται η αρχική και η τελική τιμή, ενώ στα είδη που είναι σε προσφορά συνήθως δεν επιτρέπονται αλλαγές.

6. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τους όρους των συναλλαγών, όταν αγοράζουν προϊόντα που έχουν έκπτωση.

7. Θα πρέπει επίσης να ρωτούν τους πωλητές αν δέχονται τα καταστήματα αλλαγές κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.

8. Η απόδειξη είναι απαραίτητη, καθώς μόνο με αυτήν μπορεί να γίνει αλλαγή σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν ελαττωματικά είδη που αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

9. Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητούν τις οδηγίες χρήσης και τους όρους εγγύησης για το προϊόν που αγόρασαν.

10. Η ενημέρωση για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ σημαντική και οι πωλητές οφείλουν να παρέχουν όλες τις σχετικές πληροφορίες στους καταναλωτές.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ