Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Ο δήμαρχος που (από το Καρπενήσι) βάζει υποθήκη για το μέλλον

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στα βήματα του Παύλου Μπακογιάννη, του οραματιστή πολιτικού για την Ευρυτανία και την Ελλάδα, βαδίζει ο γιος του Κώστας Μπακογιάννης. Παρότι, λόγω οικογενειακής παράδοσης, θα μπορούσε να μπει αμέσως στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκείνος επέλεξε τον δύσκολο δρόμο του υποψήφιου δημάρχου Καρπενησίου, καταφέρνοντας όχι μόνον να εκλεγεί, αλλά και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Από την πρώτη στιγμή έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Ολη η οικογένεια, η σύζυγός του Κάλλια Καμπουρίδου και τα δυο τους παιδιά Παύλος και Δανάη, άφησε την Αθήνα και μετακόμισε στο Καρπενήσι για να τον στηρίξει. Αλλωστε η κληρονομιά που κουβαλάει από τον πατέρα του είναι μεγάλη. Δεν διαφεύγει σε κανέναν ότι η ανάπτυξη του νομού Ευρυτανίας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον Παύλο Μπακογιάννη και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που είχε καταθέσει στην τότε ΕΟΚ. Μόνο που δεν ευτύχησε να δει την έγκρισή του, καθώς αυτή ήρθε την ημέρα που οι δολοφόνοι της 17Ν τού αφαίρεσαν τη ζωή, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989.

Το στοίχημα επομένως για τον Κώστα Μπακογιάννη είναι μεγάλο. Θέλει να δώσει μια νέα, σύγχρονη αναπτυξιακή διάσταση στο Καρπενήσι και γενικότερα στην Ευρυτανία. Ισως γιατί ετοιμάζεται για υποψήφιος βουλευτής στον νομό. Ισως γιατί ο ίδιος δηλώνει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο στις εκλογές του Ιουνίου του 2014. Σε κάθε περίπτωση ο 32χρονος σήμερα δήμαρχος Καρπενησίου ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών, που, δίχως τη φθορά και τα βάρη του παρελθόντος, ακόμη και του πρόσφατου, θεωρείται βέβαιο ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο καινούργιο σκηνικό που διαμορφώνεται για τη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει, σε τοπικό επίπεδο, το κρίσιμο στοίχημα της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κάτι που αποτέλεσε τη βασική του στόχευση, καθώς γνώριζε ότι η οικονομική κρίση θα περιόριζε τα κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση. Οπως και έγινε.

Ετσι αναδεικνύεται πρωταθλητής (αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό του δήμου) όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, καθώς μέσα σε μόλις έναν χρόνο κατάφερε να δεσμεύσει περίπου 17.000.000 ευρώ, που θα συμβάλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη του συνόλου όλου του καλλικρατικού Δήμου Καρπενησίου. Συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ο Κώστας Μπακογιάννης αποδεικνύει έμπρακτα ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι δήμοι μπορούν, ακόμη και σήμερα, να βρουν εργαλεία ανάπτυξης εφόσον λειτουργούν με σωστό σχεδιασμό, ολοκληρωμένες προτάσεις, συστηματική δουλειά και με σημείο αναφοράς την ποιότητα ζωής των δημοτών τους. Αυτή η επιτυχία του θεωρείται ήδη μια μεγάλη «προίκα» για τα επόμενα βήματά του στην κεντρική πολιτική σκηνή, όποτε αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Δίνοντας έμφαση στην αισθητική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης του Καρπενησίου, ο Δήμος Καρπενησίου προχωράει άμεσα στην ανάπλασή του. Επιπλέον, με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα που θα δώσουν οριστική λύση στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων σε όλο τον δήμο. Τέλος, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, ο Δήμος Καρπενησίου αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα -συνολικού προϋπολογισμού 151.066 ευρώ- για τη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, μέσω της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας.

«Με δουλειά και επιμονή»

Στο πλαίσιο του διαρκούς σχεδιασμού αναβάθμισης του δήμου, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να προσπαθεί, με την κατάρτιση μελετών και τη συνεχή διεκδίκηση πόρων. Υπό αυτό πρίσμα, ο κ. Μπακογιάννης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει στην πράξη ότι με σκληρή δουλειά, επιμονή και πάθος μπορεί κανείς να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τα εργαλεία που έτσι κι αλλιώς διαθέτει το σύστημα και συγχρόνως να ανοίγει τον δρόμο για την αφύπνιση μιας διαδικασίας που θα έχει θετικά αποτελέσματα για όλους».

«Γεύματα αγάπης» για τους φτωχούς της περιοχής

Παρότι προέρχεται από μία πολύ ισχυρή πολιτική οικογένεια, ο Κώστας Μπακογιάννης αντιλαμβάνεται τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης με τη χορήγηση «γευμάτων αγάπης», προκειμένου να ανακουφίσει ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη βοήθειας και στήριξης, σε μια εποχή που η χώρα μας περνάει μία οδυνηρή συγκυρία.

Η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αναπτύσσει μια δέσμη αλληλένδετων κοινωνικών δράσεων που προσβλέπουν στην καλλιέργεια κοινωνικής ευθύνης προς κάθε μορφή κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων και ομάδων του πληθυσμού μας. Μετά τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και τη λειτουργία των «Γευμάτων αγάπης», ακολουθεί η σύσταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο έχει ως στόχο την κάλυψη αναγκών σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Στους πολίτες παραχωρούνται δωρεάν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, με τη μορφή χορηγίας ή της δωρεάς, σε μηνιαία βάση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...